跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 joyjj 的帖子

除非基金組合大過 A $ 1.5 M, 我風險太大了,亦冇咁多錢。
結果 A + B 就成了。

而我覺得,B 的 amount $ 不是關鍵,只要 show 你有經常炒賣經驗。

另外用出租樓做 portfolio 有個好處,就是桿扞;我首期用咗 3 百萬,層樓值 1 千萬,咁你個 portfolio 就是 1 千萬,加埋果 1 百萬基金,實際上你只是出 4 百萬港幣,但已經可以滿足澳幣 1.5 M 的 portfolio 要求。

到最後,要匯 澳幣 1.5 M 時,你只可以用 A + B 入面D錢,不能其它,所以一定要賣出租樓賣基金。

我好彩,層出租樓在 2017 年 11 月底賣咗,賣價減咗銀行 mortgage, 剛剛好 = 澳幣 1.5 M, 我就是用這舊錢匯去澳洲政府,基金都不用賣。

整個過程,從來冇提過要賺 A$ 1.5M, 實際上我都冇。

我 2017 年7 月入紙,2018 年 7 月開始 做 assessment, 2018 年 12 月枇 visa

大宅

joyjj 發表於 19-9-17 12:35

除非基金組合大過 A $ 1.5 M, 我風險太大了,亦冇咁多錢。

Thanks for your information. 請問個profolio 係計首期,唔係計net value?
另外,即是我investment profolio只要有收租樓,定期,股票已經met requirements of A$1.5M。不論多少股票,以前曾有買賣都可以算炒賣經驗嗎?如果過去10年有買賣樓宇增值,又可以算炒賣經驗嗎?

複式洋房

joyjj 發表於 19-9-17 12:35

多謝分享,咁都算快,17個月批到。我等咗12個月喇,仲未派CO俾我⋯⋯

複式洋房

DadaF 發表於 19-9-17 12:09
我用銀行買賣股票,如果年度那個月結單剛好沒有買賣記錄,點證明我其他月份的買賣記錄?
其實如果收租和定 ...

唔知定期算唔算投資,可以同agent再確認下。其次就如Joyjj所講,個投資portfolio越豐富就越有說服力,加埋股票經驗錦上添花

大宅

luckyveronique 發表於 19-9-17 13:33
唔知定期算唔算投資,可以同agent再確認下。其次就如Joyjj所講,個投資portfolio越豐富就越有說服力,加埋 ...

agent話算,我睇guideline fixed term deposit係算investment,不過agent話唔可以做太長,又話咁太inactive investment 啊!

複式洋房

好感謝大家嘅分享,希望大家也可以成功!加油!

大宅

回覆 DadaF 的帖子

我首期意思係;當初用 3 百萬去做首期,再做 mortgage, 幾年後層樓估價是 1 千萬,咁你既 portfolio 就是 1 千萬,是夠 A$. 1.5 M 的。但你實際付出只是 3 百萬(不計每個月還銀行的),這就是用物業做 portfolio 的好處,可以做捍杆。
相反,如果個 portfolio 只是股票/ 基金,咁你就要俾足 A$ 1.5 M 的錢去做你既 portfolio。

之前有炒股,炒樓的,應該可以計

大宅

回覆 luckyveronique 的帖子

係,算快,
我係 2017 年 7 月入紙移民局;
2018 年 7 月尾 開始 assess; 問問題,補文件;
2018 年 8 月尾 補齊文件交俾移民局;

2018 年 9 月中收到信要做驗身同做良民証
(我個 agent 話;叫得你做良民證,應該 90% ok 了)
尼個時候我地已經開始準備好多嘢了,當做批 visa 既心態去準備。

2018 年 11 月頭叫我地匯錢 A $ 1.5 M 去州政府;
尼個時候我地更加全力凖備,全力 pack 嘢。

2018 年 12 月中 VISA 批下,我地只用咗 2 星期 衝刺, 在 12 月 30 日離港,31 日早上到澳洲。

宜家已經在澳洲度過咗 8 個月。

應該好少人好似我地咁急;從入紙申請到正式 land 澳洲唔使 1 年 半,通常D人就算 visa 批咗,到會留港幾個月𢴇拾再離開。

我地之所以咁急,是要就囡囡學校在 今年 1 月開學。其實我地在 VISA 未批前,即是 2018 年 2 月已經嚟咗澳洲搵學校(私校),面試,即刻收咗(條件是如果 visa 批的話)

我地又在 visa 未批前,即 2017 年 11 月,將層出租樓賣咗,D錢放系度唔郁等將來作 A. 1.5 M 用轉去澳洲。

諗諗下都算幾勇,又好彩批咗,真是要有個破斧沉舟的決心。

大宅

定期未必算,好灰色,睇你點講,但股票一定算

洋房

Hi Joyjj,
多謝您的成功案例分享,非常有用。我的投資經歷跟您有點類似,也是在深圳於2006年、2007年和2008年買了三套房子,然後分別在2016年、2017年賣了兩套,賺了兩百多萬,然後利用這筆錢於2016年至2019年買賣股票,2017年帳面賺了幾十萬,2018年虧了幾十萬,目前還有一套深圳房子價值大約價值1000萬,了解一下,除了1.5M A$ 需要匯到澳洲買指定洲政府債券外,如申請NSW 188 B , (3M - 1.5M) 差額 或者其它州 188B, (2.25M - 1.5M) 差額需要匯到澳洲嗎?有些Agent 說需要,有些說不需要。有位Agent 說所有投資資料都要準備及提供, 準備資料越充分越好,有些Agent 說提供資料剛剛好滿足移民要求就可以,不需要提供所有投資資料,知道該信哪位Agent?所以,是否可以提供幫您申請188B Agent 的聯繫資料嗎?感謝🙏

KC

大宅

回覆 Tkfchen39 的帖子

Hi KC;
你說目前有一套深圳房子價值大約 1000 萬,這套房目前是租出去的嗎?
仲有,要搵測量師俾 survey 去估你套房子的估值,在香港就有認可的測量師,系深圳就不清楚。不過應該唔難,可以搵上面認可測量師估價。

至於 (3M - 1.5M) 或 (2.25M - 1.5M) 的差額,在 visa 批後半年(或者 1 年,忘記了)內,一定一定要匯過去的,作為你生活費,你人過到去,都要使費㗎。

Agent 資料請收 PM

大宅

joyjj 發表於 19-9-18 13:00

Hi KC;

請問差額係轉去澳洲啲銀行,要唔要再買投資產品或者買樓?

大宅

至於投資全部都要匯報,我覺得未必要,量,夠就得了。你整越多盞佢越多問題問你;
反之,在這量剛剛足夠的條件下,著重質重好,重點證明你係一個成功的投資者,點樣成功,講D如何對你有利既

大宅

果D係你既生活費(當然你可以買樓),原則上不用再投資。
不過,你過到去,你都要買樓自住既,咁一層樓已經夠數喇

複式洋房

Tkfchen39 發表於 19-9-18 01:28

Hi Joyjj,

三套房產,首先自住的需要除外。那麼假設已經賣出的那兩套房產是非自住,就算是投資資產了,則需要滿足過往五年其中一年首和尾,這兩套房產+股票的市值總和均有達到$150m。

大宅

luckyveronique 發表於 19-9-18 15:30
三套房產,首先自住的需要除外。那麼假設已經賣出的那兩套房產是非自住,就算是投資資產了,則需要滿足過 ...

請問如果賣出樓宇所獲得的金額沒有投放落任何股資項目,咁條數是否可以直接加落去每個年profolio,定還是有關金額只限加落賣出那年的投資年期profolio ?

洋房

joyjj 發表於 19-9-17 22:35

我首期意思係;當初用 3 百萬去做首期,再做 mortgage, 幾年後層樓估價是 1 千萬,咁 ...

"我首期意思係;當初用 3 百萬去做首期,再做 mortgage, 幾年後層樓估價是 1 千萬,咁你既 portfolio 就是 1 千萬,是夠 A$. 1.5 M 的。"

請問層樓估1,000萬,但有300萬 mortgage,個portfolio 應該係700萬定1000萬?

大宅

是的,但計算一年不需要計頭和尾;一年之內,任何時候 touch 到那點就可以

大宅

回覆 biem17 的帖子

個 portfolio 是計你 1000 萬,不是 700 萬。
當佢叫你匯錢時,你要話俾佢知,系你申報既 portfolio 入面,你會匯邊D錢去澳洲。

通常做法是把之前出租既,已上報既果層賣咗,假設你賣咗 1000 萬,但仲有 300 萬 mortgage, 咁你實際 cash 落袋只得 700 萬(港幣),但唔夠 澳幣 1.5 M, 咁就要賣埋 portfolio 入面既股票或基金(尼個時候個官已經不會 care 你賺或蝕,總之佢就要現金),如果你賣曬 portfolio 入面既全部,而所得既淨流動資產都不夠 1.5 M 澳幣,咁就麻煩D,如果爭小小,用少少 saving 現金應該都可以(我個 agent 話既)

當然,如果你層樓賣到 1200 萬,減咗 mortgage 300 萬,你淨賺 900 萬(> 澳幣 1.5M), 咁就最 perfect. 直接用這 900 萬轉澳紙匯過去,其它乜都唔使做

洋房

Hi Joyjj,

多謝分享!

深圳這套房子是出租,淨租金直接存入銀行帳號,
沒有在深圳政府部門登記交稅。因與租客講好,如果交稅的話,
稅金由租客付,所以租客就沒有到深圳政府部門登記交稅。如果申請188B,
需要補交稅金,
證明房子出租?

之前想法是如果不需要匯(3M - 1.5M)
2.25M - 1.5M) 的全部差額到澳洲的話,考慮匯部分錢到澳洲買房及短期生活費,香港自住的房子出租,租金作為澳洲生活費。因為所接觸的Agent 很少提要匯全部差額到澳洲,
您提供這個資訊非常有用。感謝!

KC

首頁

尾頁

跳至