自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

happy+ 發表於 15-10-27 13:08
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
其實唔明點解教育局唔用平時考卷分數來評估, 好似呈分試咁用學校份卷深/淺來計分! 如果無左TSA, D學生會輕易好多, 起碼唔洗做咁多TSA練習, 堂課中英數三本+家課中英數又另三本!

子爵府

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
我完全唔反對,我仔3年級,唔覺有幾多呢方面功課,要反果d家長應該去反佢間學校

Sugarbabegirl    發表於 15-10-27 14:12

男爵府

回覆:TSA

btw, 我間小學小3小6的每個星期六都要番上晝學操卷,好緊張。

侯爵府

畀面勳章

hellomamiii 發表於 15-10-27 13:29
btw, 我間小學小3小6的每個星期六都要番上晝學操卷,好緊張。
有D學校就俾學生自己返屋企做。

Nice to meet you!

水晶宮

bobosweet 發表於 15-10-27 13:28
其實唔明點解教育局唔用平時考卷分數來評估, 好似呈分試咁用學校份卷深/淺來計分! 如果無左TSA, D學生會輕 ...
到時又有家長話學校出卷深淺唔同,唔公平架啦。

水晶宮

happy+ 發表於 15-10-27 13:08
不反對,我囝一個星期一次返早15分鐘操卷,可接受而且佢話唔深。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

TSA 設立目的, 係等D 學校係小三, 小六, 及中三呢三個學習階段完結時,
睇下中、英、數三科的基本能力水平,用黎改善學與教。

其實, 小三及小六, 操唔操完全睇學校.
中三? 學生完全無壓力, 因為考得差佢地都係咁樣升上去.

你話取消左TSA, 咁用咩黎監察學生在學進度?
監察一定要有, 否則唔足以知高下, 個個都想爭入名校, 咁,點分辨邊個入得? 

重點在改善TSA,唔係取消。 
重點在改變學校心態,唔係胡亂催谷。 

REF:
http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00012/1445536420915

Meryl    發表於 15-10-28 12:50

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bobosweet 發表於 15-10-27 13:28
其實唔明點解教育局唔用平時考卷分數來評估, 好似呈分試咁用學校份卷深/淺來計分! 如果無左TSA, D學生會輕 ...
因為各有各出, 標準唔同. 無效度.

公爵府

引用:我反對tsa,+成績只影響學妹學弟,相反,自

原帖由 hellomamiii 於 15-10-27 發表
我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自己的卻是早年師兄姐的成果,毫無反映出個人努力。

我比較接受自 ...
學能測驗成績不是自己的,係學校的。

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表究竟

tsa唔係達唔達標咁簡單,係直接影響該校band1,band2,band3生的升中學額,極奇嚴重,可是成績卻非自己考來, ...
TSA唔係影響學校banding, 係小六考嘅pS1先至係!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

回覆:pyjess 的帖子

呢個我聽過,所以好少名校谷TSA

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

hellomamiii 發表於 15-10-27 13:16
我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自己的卻是早年師兄姐的成果,毫無反映出個人努力。

我比較接受自 ...

其實考出來的成績唔係自己跟本唔緊要,最緊要個過程,拿個考試經驗.

操完啲嘢係入自己袋,到考學校啲試拿得返出來自用.

學到的嘢不是別人,是自己的.

伯爵府

回覆:Queenie_0012 的帖子

有些學校真喺 “操” 得下架
多數喺名校或本身都唔喺輕鬆果啲,
我小朋友果啲村校,中等水平,
而又多家長揀,反而冇乜點 “操” ,
只是一個星期的星期五,
發一份 中、英、數,
比小朋友回家做,一啲都唔覺學校上心,
所以小朋友都冇乜壓力,
其實真喺好睇學校架

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:happy+ 的帖子

好多時唔係家長想, 好似我大仔學校,開頭幾年唔操TSA, 小朋友都好輕鬆, 但上年轉了校長之後情況完全唔同, 細仔小二已經要佢地操TSA

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表
Here

男爵府

回覆:happy+ 的帖子

相信反對的都是未考過的家長,
當年應考完全無當一回事,
只是當平常考試便可,
唔明反對乜!
操練多少,是自己能控制的。

Sugarbabegirl    發表於 15-10-27 14:16

伯爵府

畀面勳章

回覆:TSA

我想知嘅係TSA考得唔好學校會有咩後果先,雖然話保密,但校長會唔會被照肺,學校會唔會好多野申請唔批,要唔要被要求交啲咩檢討報告呀,如何改善呀,下次要達標之類,大家都知道壓力呢樣野係一層壓一層,做最底嗰層最後咪受晒囉

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:我反對tsa,+成績只影響學妹學弟,相反,自

我比較接受自 ...
你 mix up 咗 Pre-S1 同 TSA.

另外,當年的學能測驗成績都唔係個人㗎,係全校計㗎

伯爵府

好媽媽勳章

反對既人,包括自己仔女正正被操TSA 個班家長 (但我想問,壓力係咪全部來自TSA?除左操TSA,家長本身有無額外報其他補習班俾小朋!?無左TSA就可以讓兒童愉快?), 另一批反對既人係老師,話整個課程圍繞TSA題目出,好深,對佢地構成壓力....

但我本人就偏向質疑學校對TSA既錯誤演繹及"怪獸式"學習風氣既惡性循環,制度本身無咩問題,係出來既效果不是預期的...不過又有說法話教統局既人表裡不一喎,話唔重要其實好重要喎.....各有各說法.

子爵府

引用:學校冇操TSA, 所以冇感覺。亦覺得因為TSA而

原帖由 MrsSingSing 於 15-10-27 發表
學校冇操TSA, 所以冇感覺。
亦覺得因為TSA而令學生辛苦既,只係學校有問題。
完全認.同。

首頁

尾頁

跳至