自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

happy+ 發表於 15-10-27 13:08
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
支持!!!

禁止訪問

引用:我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自

子爵府

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
點解要反對?

子爵府

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

我仔當年TSA,學校只是要學生留下堂操下卷(印象中是一,兩堂)唔明佢入小一時,身邊啲家長強調TSA是幾咁大壓力(可能我仔小學是九流,但都有同學派入band 1及英中)

男爵府

回覆:TSA

你地唔講開我都唔醒起中三要考, 問阿仔, 仔話乜你唔知咩? 根本佢學校都無當一回事。
講真我都覺得怪獸係學校, 如果課程教得好, 根本就唔需要谷班學生做exercise.

chan803    發表於 15-10-27 14:19

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:對我小朋友冇乜影響,只當學習其中一個過程

原帖由 blackberry 於 15-10-27 發表
對我小朋友冇乜影響,只當學習其中一個過程
Yes

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

唔為自己考話唔公平。
如果為自己呢?谷得仲勁,更加無童年

男爵府

引用:TSA 設立目的, 係等D 學校係小三, 小六, 及

原帖由 Queenie_0012 於 15-10-27 發表
TSA 設立目的, 係等D 學校係小三, 小六, 及中三呢三個學習階段完結時,
睇下中、英、數三科的基本能力水平 ...
如能改變學校同家長對TSA態度,考又如何。

珍珠宮

玩具勳章

原帖由 hellomamiii 於 15-10-27 發表
我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自己的卻是早年師兄姐的成果,毫無反映出個人努力。

我比較接受自 ...
唔係喎
學能測驗都唔係自己架

象牙宮

2024年龍年勳章

中立,我女學校冇操過 tsa, 但考完,D同學仔又話好淺……

珍珠宮

玩具勳章

我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自己的卻是早年師兄姐的成果,毫無反映出個人努力。

我比較接受自 ...
仲有以前中數學測是推理。都唔完全反映語文能力及計數。仲要用中數去定你岩唔岩英中。唔係仲奇怪?

男爵府

唔反對TSA, 只反對學校、家長以此出師有名, 藉機會谷小朋友。

根本某D小學, 佢地想升中成績好, 藉機以此名堂早D 操練小朋友。

男爵府

其實我都覺得好奇怪,有啲朋友係咁反TSA,主因係佢啲仔女學校日日有11-13樣功課,但我仔學校冇谷TSA,每日6-8樣功課,但奇怪在我仔校啲學兄考完話TSA好淺,不當一回事,朋友大仔考完話好深,成件事好奇怪,所以佢係咪應該係反學校制度和教法,而不是反TSA??

子爵府

happy+ 發表於 15-10-27 13:08
我不反對TSA, 雖然要考試會有壓力, 操卷, 但對自己小朋友唔覺有咩影響

純個人感覺
考試: 我覺得俾佢地習慣考試壓力都算係一件好事, 順便睇下佢的學習邊度有不足
操卷: 自己呢間學校感覺只係功課一部份, 又唔太覺特別多, 自己的小朋友睇到佢應付到

功課/操卷方面, 我覺得小朋友有留心上堂, 我覺得佢自己可以完成, 未見到有咩特別問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

hellomamiii 發表於 15-10-27 13:19
tsa唔係達唔達標咁簡單,係直接影響該校band1,band2,band3生的升中學額,極奇嚴重,可是成績卻非自己考來, ...

Agree

子爵府

引用:Quote:原帖由 hellomamiii 於 15-10-27 發

原帖由 ivycowcow 於 15-10-27 發表
學能測驗成績不是自己的,係學校的。
以前既學能測驗好似是統一出既,臨考個年未一樣會像DSE咁操,學校仲大壓力,要最尾一年先知班細佬有幾多入B1,少同學入B1,的家長未係用腳投票(即選入B1多的小學),我是學校,家長,寧願小三時知,起碼仲有得追

大宅

如果教局把TSA result 保密, 根據當初原意只用作教改善教育硏究, 學校唔知result, 當result 無人知, 學校自然冇咁大壓力。 加上當大家去針對TSA既考法去操卷, 咁既result 仲可以反映真正教學質數? 仲有硏究價值?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:分bands並非取決於TSA,而係取決于小六畢業

分bands並非取決於TSA,而係取決于小六畢業后嗰個中一入學試/分班試,哩個試係隔年考的。

...
我唔答,免得躺着也中箭~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

我囡學校都無特別操卷喎,係有 TSA 練習功課,又唔覺特別多

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+happy++於+15-10-27+發表究竟

tsa唔係達唔達標咁簡單,係直接影響該校band1,band2,band3生的升中學額,極奇嚴重,可是成績卻非自己考來, ...
Agree!

首頁

尾頁

跳至