自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我知有啲小學,TS A要返學校補課,幸好阿仔

原帖由 mickeyeva 於 15-10-27 發表
我知有啲小學,TS A要返學校補課,幸好阿仔間小學唔使
我哋小3小6星期六番半晝㗎

男爵府

回覆:TSA

我個女未上小學,唔肯定 TSA 是否好似人地講咁得人驚。但根據我聽不同小學嘅講座,覺得間間學校對 TSA 嘅標準都唔同,所以應該係學校問題,每個唔關個考試事。。。

同埋老實講,唔谷呢樣,怪獸家長都會諗到方法去迫個小朋友讀書,所以唔好諗住冇 TSA 就天下太平。

大宅

引用:Quote:原帖由+hellomamiii+於+15-10-27+發

原帖由 gracelam 於 15-10-27 發表
TSA唔係影響學校banding, 係小六考嘅pS1先至係!!
想請問小六PS1 是隔年考的嗎?PS1 是否等於TSA?

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 gracelam 於 15-10-27 發表TS

原帖由 mspang 於 15-10-28 發表
想請問小六PS1 是隔年考的嗎?PS1 是否等於TSA?
小六ps1是隔年考,目的是為自己小學未來兩年爭取幾多band 1位,亦有些中學用來作編班用,分出哪些學生可讀精英班或哪些同學中,英,數較强來分做一班。

即是如果果屆小六生全班有100人,佢地考到有50%band 1位,即下兩年考頭50名都属於band 1生,可選擇band 1中學升讀。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
我!付出同收獲係成正比!有TSA先可以分出勝負

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自

原帖由 hellomamiii 於 15-10-27 發表
我反對tsa, 成績只影響學妹學弟,相反,自己的卻是早年師兄姐的成果,毫無反映出個人努力。

我比較接受自 ...
學能測驗都係一樣咋

放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又

原帖由 happy+ 於 15-10-27 發表
究竟有無人同我一樣不反對TSA的?沒有TSA又怎評估間學校達唔達標。再者,教署無叫學校操TSA喎,依家係學校 ...
我唔反對,就算冇tsa 都會有第2樣,以前咪一樣有學能測驗,其實好多一線小學都冇操,因校內試根本比tsa更深,只係較弱學校怕學生未達標才操,如學校水平差又怕殺校,又怕冇家長揀,迫住操啫。凡事兩面睇,有得有失,根本唔係tsa問題,係個別學校操練學生問題。

禁止訪問

公爵府

其實唔係一定要操架
我見朋友仔讀D地區名校都唔駛操,
派左份卷俾你,
你鍾意做就做,唔做就唔做,

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:TSA

咁係咪應該設個熱線俾家長投訴操練嘅學校?

我傾向相信頗多學校有操,如果真係無咩影響,未必有咁多人有意見,話無影響嗰d, 又會否已經係幾年前?可能幾年間已經有d變化。其實我覺得如果真係考日常學習表現,就算做幾頁紙功課,或用一堂半堂補,都已經偏離原意。

另外又唔明,點解唔可以pre-s1評核埋?

男爵府

以前無小3 TSA,學校無啦啦唔會自己操。做TSA中英數,功課多了個double。反而從科學健教社會,到現在得一科常識,小朋友的視野越來越窄

男爵府

回覆 mspang 的帖子

PS1是每年都考但只拿雙數年去計BAND
所以好多學校為左BAND放棄考雙數年的TSA
我女單數年升中, 就有考PS1 及 TSA
以小女講TSA勁淺
PS1深D

複式洋房

其實操TSA真係好睇學校, 我以前幫小朋友補過習, 因為TSA真係多左好多功課, 但TSA個D野其實又同真正要讀要考的野唔係有太大關係!!! 小學的TSA真係太harsh, 中三的還好,因為好多時中學都係睇公開試成績!

公爵府

2024年龍年勳章

平常心考,我覺得無需特別操....

首頁

尾頁

跳至