自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原文章由 3306A 於 08-7-28 23:23 發表
預告才笑死我,林峯放關菊英出來打夏雨,我老公&弟弟同一時間說:吓拉閘放狗

係呀!呀菊姐個角色幾攪笑咁!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

侯爵府

好媽媽勳章

死喇!實有排追喇!
今次重加咗李香琴、黎耀祥、个个都係好戲之人!~~~~正呀~~~~

大宅

原文章由 BoscoChow 於 08-7-28 23:04 發表

但係我覺得有喎, 佢講緊95/98其實個陣都有軟硬, 有林敏聰同曾志偉, 佢地都係攪爛GAG架喎.......唔知有無記錯呢?

我老公第一時間都話嗰時邊有gag呢樣嘢呀!
我地嗰時晚晚聽軟硬, 成日亞記嘅林敏充同曾志位都唔會有人講gag, 嗰時係興周星星嘅"無厘頭"喎!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

伯爵府

米雪.........
係咪同老公連電話都唔職打,又唔知咩口音,果個呀?
thank!!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 3306A 於 08-7-28 11:40 PM 發表

幾時做架?邊套劇集???

唔記得係唔係個套洛神,淨係記得陳豪做皇帝,之後係 forum度俾人笑左好多次。
盡我一己之力,發放正能量!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我尋晚又係一聽到就問老公『乜果時有攪gag呢個字咩』

大宅

原文章由 sasa0208 於 08-7-29 11:35 發表
我尋晚又係一聽到就問老公『乜果時有攪gag呢個字咩』

D編劇都亂黎嘅
但係d監製同導演又收貨喎

公爵府

好媽媽勳章

以我記得
gag係棟篤笑開始流行時至有
嗰時stand up comedy都未有"棟篤笑"呢個咁到位嘅譯名
就叫gag show
90年代尾都唔係冇人講gag呢個字眼, 但相信少之又少囉, 絕對唔係流行詞彙

爛gag就真係呢兩三年至有啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實娛圈行內用「Gag」呢個字好耐了,
Gag proper英文,即是笑話/笑位,
只係一般香港人近年才成為口頭語罷,
編劇自己行內用得耐,
唔代表當年一般市民都識架!

侯爵府

軟硬個年代好似有嫁喇...
gag 響字典到都查到嫁...

侯爵府

拉閘放狗

預告才笑死我,林峯放關菊英出來打夏雨,我老公&弟弟同一時間說:吓拉閘放狗

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然有呢少少講唔通,但整體黎講我覺得幾好睇丫~

禁止訪問

男爵府

仲有9X年, 出唔切月餅每人派$50利是? 一盒月餅幾錢? $20都好多啦。

聽講呢套戲係林峰做主角, 林峰係咪整容, 攪到個面好長, 好怪相。 陳豪個角色唔係咁討好, 仲有楊怡, 自從糖心後, 佢都係苦瓜乾面口。菊姐個角色好煩好嘈呀。

anyway我覺得司棋姐做得好好, 思琦妹做司棋姐後生, 都幾得意。

男爵府

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-7-28 23:23 發表
令我諗起陳豪扮皇帝時講一句:同朕check check佢。

改番個字喇!謝!

係喎, 不過三色台 好多時都有 喎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

九十年代既野唔係好平架!
當時既時勢好,經濟好,
D 人搵錢多過而家,
加薪講緊係十幾個巴仙,
以我記得,月餅都成百蚊一盒架。

原文章由 angelymama 於 08-7-29 12:00 發表
仲有9X年, 出唔切月餅每人派$50利是? 一盒月餅幾錢? $20都好多啦。

...

男爵府

原文章由 ha8mo 於 08-7-29 11:59 發表
《十兄弟》大結局
駱應鈎有句「咁高興做乜唔CALL埋我」
又係笑爆

LEE 個我有睇呀
[ Call 我 ]

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-7-29 11:54 發表
其實娛圈行內用「Gag」呢個字好耐了,
Gag 係proper英文,即是笑話/笑位,
只係一般香港人近年才成為口頭語罷,
編劇自己行內用得耐,
唔代表當年一般市民都識架!
...

BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

首頁

尾頁

跳至