自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見到大大隻字寫住買兩包幾錢,見抵就自然買啦!
雖然好多JM都開過post提醒大家要小心超市蠱惑的價錢牌,但係我都係中咗招。返到屋企先發現佢收咗原價
我承認我冇即時對單,係我失策;平時我一定對完先行出超市門口⋯⋯因為我天性懶惰,唔願為幾蚊雞落樓追。(但又做乜開post呢?嘖!)
諗深一層,個差價都有16%喎!人工都冇咁大加幅啦! 所以一於連喵都唔理,飛奔兩個街口去討回公道!
一入去即刻望清楚係唔係我睇錯先,費時惡人先告狀
冇睇錯喎⋯⋯咦?乜有行細字嘅⋯⋯減價期間29/10/2015 至⋯⋯
即係……明天?
但係佢個價錢🐔咁大,有點誤導囉
幸好收銀姐姐都肯退錢⋯⋯不過佢嘅解釋令我䦕呢個post:
「哦……佢擺「聽」日㗎⋯⋯人手唔夠呀⋯⋯得一個人做晒,所冇辦法啦!」言下之意係唯有快快手今晩收工前換定明天的價錢牌。但是我買嘢時只係20:00

明白係人都想準時閃人,但8點轉牌會唔會早咗少少呢?雖然我有責任睇埋 small print。

完。

(題外話:現在零售丶飲食丶物業管理都話缺人,到底係唔係好多人都衣食毋憂唔需要應付日常開支?就算人工微薄都係$,$唔會由天跌落嚟⋯⋯唔需要養家都要自己搵個人使費吧?不過,比起文職工作,又的確唔吸引,工時長,長企……)
(如果冇人願意/需要/被逼/選擇做辛苦工作,將來會點?外勞?機械人?會不會做個小文員小打雜都要DSE 5星+碩士畢業+流利英語/國語,做豬肉榮要肉類分析與切割(榮譽)學位畢業? - 純忽發奇想,不喜⋯⋯請理性地插

禁止訪問

男爵府

超市長期收多錢,已試過N次,一定要對單。

公爵府

引用:見到大大隻字寫住買兩包幾錢,見抵就自然買

原帖由 laulaucat 於 15-10-28 發表
見到大大隻字寫住買兩包幾錢,見抵就自然買啦!
雖然好多JM都開過post提醒大家要小心超市蠱惑的價錢牌,但 ...
邊間呀?

大宅

回覆:debjc 的帖子

其實間間都會咁⋯⋯
最近無啦啦改咗個奇怪不中不西名換新型像果間

首頁

尾頁

跳至