婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我要返工,一直都係奶奶幫我湊Bb,放工放假就自己湊,自問都對個女盡心盡力,每日夜晚都準備好煲粥仔嘅材料,衫仔洗樽都係自己洗返,夜晚跟自己訓,半夜扭都自己哄,因為我覺得係自己嘅責任,同埋奶奶日抖幫我湊已經好辛苦!
奶奶湊得bb好好,又會跟我照顧bb嘅方法去湊,bb亦好痴奶奶。
呢幾日奶奶要幫手湊個3個月嘅b女,bb一見到奶奶抱住b女即刻扭計,其他人抱bb都唔得,一定要奶奶抱,但我抱b女果陣bb無咁嘅反應,我奶奶老公姑仔不停講返比我聽,話對奶奶bb好呷醋,好似驚嫲嫲走左去咁,我一路聽一路好唔開心,覺得自己好失敗,明明係媽媽都比唔上嫲嫲,求安慰😭

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都好明白你的心情,只好諗大日bb大過咗分到邊個係媽媽,咁就會唔同

點講,其實工人湊,或其他人湊都會發生類似的事,只是這人是奶奶

奶奶都俾過說話我聽,話朋友個老婆見個女痴工人唔痴佢,所以炒了工人,想找第二個湊。奶奶話,其實工人對個女好,個女先會痴佢,唔通想個工人對個女唔好咩,咁就炒了佢,個女人妒忌心好重

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

jacobkit 發表於 15-10-29 13:35
我都好明白你的心情,只好諗大日bb大過咗分到邊個係媽媽,咁就會唔同

點講,其實工人湊,或其他人湊都會發 ...
同意=> 妒忌心好重

Jolin_Yuen    發表於 15-10-30 13:00

大宅

其實只係一陣間架咋...你BB再大D就會痴返你架喇~~~果時我B仔都係咁, 痴婆婆痴到顛左, 但而家咪又係痴我唔痴婆婆, 所以唔洗咁擔心~~

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

放心啦........ BB大大下, 就會痴番你......... 我BB都是痴婆婆, 最近, 痴多了我。

公爵府

正常喎! 係99湊小朋友一定好黐佢, 如果係你湊都會, 你應該感恩99咁痛錫你的小朋友, 唔好呷埋d乾醋了, 小朋友大d自然會黐返你的.

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

儍啦!既然你都認同嫲嫲湊得好,幾多JM都恨唔到啦,BB大過好自然會跟番你,放心吧

翡翠宮

唔好唔開心,果個係佢麻麻又成日對住,肯定就會癡佢多D,唯有以後多D陪佢喇,大大下就唔會咁癡99

大宅

引用:我要返工,一直都係奶奶幫我湊Bb,放工放假

原帖由 fafafac9 於 15-10-29 發表
我要返工,一直都係奶奶幫我湊Bb,放工放假就自己湊,自問都對個女盡心盡力,每日夜晚都準備好煲粥仔嘅材料 ...
放心,bb好易變心。多d同佢玩,帶佢出街,佢一開心,就會痴你。

男爵府

回覆:我真係好小器!

我俾媽媽湊女,每晚去媽媽度食飯再帶女回家。但在媽媽家,阿女都是找婆婆多,唔係阿女唔鍾意我。而家小朋友有個生理時鐘,佢地會set左咩時間有咩事就搵邊個。我放工有時早左返到去,阿女扭計都是找婆婆而唔找媽媽。
Take it easy la

別墅

回覆:B.Lam37 的帖子

幾時開始

侯爵府

小朋友吃醋階段,咁樣表現係好正常,你要明白佢始終仲細,俾到最大安全感既人係你奶奶,當佢大左,識得分父母,嫲嫲婆婆既角色,佢自己會有唔同表現。。我女仲細果時,我抱細果個佢都無反應,到依家大左,就會識爭抱,兩姐弟成日為媽媽係邊個既打架,所以唔使太上心,一切都係階段。。

別墅

或者你咁諗:響個囡心中,媽媽是全心全意愛自己囡囡,所以不用爭。咁會不會覺得舒服啲?

大宅

回覆 Pat68 的帖子

歲半開始啦, 就會痴返我~~所以唔好擔心啦~

複式洋房

我覺得你有一個好99, 幫你凑仲肯跟你嗰套

大宅

認同,你奶奶幫你湊之餘,仲跟你果套來湊,真系好難得。

Jolin_Yuen    發表於 15-10-30 13:01

子爵府

回覆 fafafac9 的帖子

我覺得你諗多左喇。

BB好係咁架啦, 你始終係佢媽媽, 冇人可取代。

大宅

引用:我覺得你有一個好99,+幫你凑仲肯跟你嗰套

原帖由 PinguZ 於 15-10-30 發表
我覺得你有一個好99, 幫你凑仲肯跟你嗰套
係呀,所以我好感激佢,亦唔係怨佢,只係自己會有啲唔開心同失落

男爵府

99湊都係會痴佢,嬤嬤抱其他bb佢驚嬤嬤唔要佢,小朋友都會咁既,只係個過程,大d就無咁既喇

別墅

引用:我要返工,一直都係奶奶幫我湊Bb,放工放假

原帖由 fafafac9 於 15-10-29 發表
我要返工,一直都係奶奶幫我湊Bb,放工放假就自己湊,自問都對個女盡心盡力,每日夜晚都準備好煲粥仔嘅材料 ...
傻豬黎既
我岩岩睇緊你個post
同我既情況係一模一樣
唯一吾同既係我囡d衫仔我儲夠一星期先開機
你放工多d同佢玩
互動多左就自己會愛你多d
我同99同場
有時都會揀99吾揀我
我就會扮野
話自己去玩
跟住佢就會仆過來
最緊要多d同佢講野