在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

KK20010609 發表於 15-10-29 13:38
做毛衫工廠做了20多年, 公司生意不好, 有冇做跟單嘅媽媽分享?
以我做緊既公司為例, 今年仲差過舊年.
有報價冇落單.

出面真係風大雨大,
睇定 D 先再諗

wcpcelia    發表於 15-11-6 10:50

禁止訪問

子爵府

我做左20幾年, sundries +袋, 呢2年差到不得了, 眼見好多工廠倒閉了, 我喺做buying office 的

大宅

回覆 KK20010609 的帖子

每年大陸一年執既廠多過一年,上個月係會展行展覽會如同死城,係門口已經諗真係要轉行!

禁止訪問

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

KK20010609 發表於 15-11-3 00:19
回覆 QUEEN314 的帖子

做了20多年, 怎轉行呀? 我們做工廠的, 辛苦過做buying office 的 ...
係做工厂一定辛苦过BUYING OFFICE,
要一眼關七, 睇頭睇尾

大宅

引用:回覆+QUEEN314+的帖子做了20多年,+怎轉行呀

原帖由 KK20010609 於 15-11-03 發表
回覆 QUEEN314 的帖子

做了20多年, 怎轉行呀? 我們做工廠的, 辛苦過做buying office 的 ...
Same here

大宅

回覆:有冇做跟單位嘅媽媽?

跟單工廠媽媽的確很幸苦,對客,對自己同事,對上司,對工廠,對供應商,對住佢地成日受佢地氣,自己心裡屈屈埋埋都吾知去边發洩……,回家見到自己孩子才開心D,但是,日頭返工返到好5開心,有得做也未必開心,生意差,老板塊面口仲差,難頂

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我記得當年大肚(準備生第二名), 老細仔發癲, 拎住架玩具手推BB車,
好大力, 如雷冠頂, 擲落我台面, 嘈間化驗所簽出泥報告唔合格,
我好冷靜咁即叫佢, 你可唔可以入SHOWROOM再研究下問題出在那里,
嚇親我肚里BB啦, 佢入到SHOWROOM拎住公仔又扭斷埋手手腳腳,
好再我之前已經知道份報告唔合格, 有晒心理準備, 唔係比佢嚇到肚都甩埋,
最后我都頂佢唔住做十几年走咗, 聽班舊同事講番, 跟住接我位嘅新同事仲慘,
有兩次小產, 第二次好嚴重, 佢BB向肚七个月到, 就離奇流產, 跟住佢最后都RESIGN 唔做, 壓力實在太大, 跟住個變態老細命都唔會長, 真係早走早着

禁止訪問

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

當年97年買嘅樓, 佢知我供樓要最高息, 等到我生第二个B至咁样对我,
佢就迫虎跳牆

KK20010609    發表於 15-11-5 22:34

大宅

其實我覺得如果自己可以接受到搵少d, 有心一定會轉到, 出面有好多工, 睇你做唔做姐. 我依加連7仔都會做, 所以捱埋呢兩個幾月, 不過日子真係日日都難頂!

禁止訪問

大宅

我會好好咁倒數架啦~

大宅

我都做了廿年, 一年比一年差. 連單都沒有, 都不知年怎過. 在公司沒有事做, 已在細公司做連shipping account and HR 都要理埋. 但始終做開 merchandising, 不太喜歡做其他. 出面大公司下下都話裁員, 唉,不知明年點算?!

禁止訪問

回覆:KK20010609 的帖子

禁止訪問

禁止訪問

回覆:KK20010609 的帖子

禁止訪問

回覆:Alice_Ip 的帖子

首頁

尾頁

跳至