自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我係歐洲返港,要轉機的。

上到車發現知鎖頭唔見左,除非比人剪,否則個鎖好難爛,所以我立即打比航空公司,同佢地講述,佢地話有機會海關開左搜行李。

ok,我返到屋企睇清楚有冇野唔見,所有野都齊,但我帶左d baby food比朋友,包baby food 被開左。開箱檢查唔緊要,但係咪應該要通知我?即使唔通知,係咪都應該比返個note我?

有冇JM試過咁呀?

大宅

回覆:海關搜行李

海關好大權。郵寄包裹都可以一聲不響拆開檢查,佢地無義務要通知你既。無計

伯爵府

美國好似有貼返個貼紙講你知,個鎖應對會俾返架

la_source    發表於 15-10-30 09:31
JFL    發表於 15-10-30 03:00
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

大宅

Gip而家通常用海開鎖就唔怕比人剪,同埋佢地檢查唔洗通知你架起碼我無試過被通知話搜過囉

大宅

唔鎖通常冇事,但鎖親通常越會查!尤其去美國,仲嚴

伯爵府

我住美國,我D喼通常唔鎖,去全世界邊到都唔會鎖,當然貴重嘢我會自己手提!

amk650191    發表於 15-10-31 04:38
wcpcelia    發表於 15-10-30 10:34
Chirley    發表於 15-10-30 10:34

珍珠宮

引用:我係歐洲返港,要轉機的。上到車發現知鎖頭

原帖由 我愛Corina 於 15-10-30 發表

上到車發現知鎖頭唔見左,除非比人剪,否則個鎖好難爛,所以我立即打比航空公司 ...
大大話話搭過好多機, touch wood都未試過比人開喼

禁止訪問

伯爵府

親子王國15週年勳章

台灣會叫counter staff 搵個客,之後喺面前開喼,我試過
美國開完會有封信,如果用合格鎖,佢用匙開,之後會鎖返,如果冇鎖匙嗰d,剪咗唔會比返你

伯爵府

回覆:bkfans 的帖子

我又冇咁諗過喎,多㪤在航空公司運送過程中系唔鎖的,離開咗機場就自己付責,咁就當然自己小心!

珍珠宮

上到車發現知鎖頭唔見左,除非比人剪,否則個鎖好難爛,所以我立即打比航空公司 ...
開箱檢查係唔需要通知你㗎,美國會有張note囉

子爵府

幾年前我由加拿大返美國都被剪爛個鎖,亦都無被通知,唯有以後用TSA 的鎖。若然不鎖我又擔心有人放嘢入喼咁就麻煩。

大宅

美國會放張紙仔話佢開過

子爵府

回覆 我愛Corina 的帖子

係邊個地方嘅海關?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

coolman008 發表於 15-10-30 03:55
幾年前我由加拿大返美國都被剪爛個鎖,亦都無被通知,唯有以後用TSA 的鎖。若然不鎖我又擔心有人放嘢入喼咁 ...
TSA 鎖是甚麼來的?

子爵府

回覆:LL1999 的帖子

TSA lock 是美國海關認可的鎖,因為佢地可隨時解鎖不用爆鎖

wcpcelia    發表於 15-10-30 10:35

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

coolman008 發表於 15-10-30 05:10
TSA lock 是美國海關認可的鎖,因為佢地可隨時解鎖不用爆鎖
但有個問題啦! 可以有人開鎖, 都唔知, 放咗野落去咁點算?

反而鎖爛咗, 仲證明係有人 / 或海關爆咗個鎖

我咁唸, 啱唔啱?

大錯請指正

子爵府

我不知呀,我是用密碼鎖,開過應該知,至少心想上好的

子爵府

改正 :至少心理上好的

大宅

畀面勳章

海關剪鎖檢查入面既野一向都唔會通知你架!因為佢地係有權咁做。 我老爺上次香港返英國比人剪左鎖,但入面又好似冇比人摷過。所以貴重野一定hand carry, 如果唔係比人攞咗都唔知點追

Chirley    發表於 15-10-30 10:35

首頁

尾頁

跳至