婆媳關係

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

無野做,分享下我一個親戚的故事!
第一次開po講故事,請原諒文筆唔好
Background:
男仔係A,家庭算中產,成績好,簡單d能文能武!唔係宅男,外貌絕對ok!
缺點:性格比較尖銳!唔喜歡扮野的女仔

女仔係B,家庭基層,成績好,都算乖女!性格溫和(吃過一次飯咯!)外貌一般

佢地係大學同學,大學開始拍拖,畢業後,大家都係以結婚為前提⋯⋯亦都見過雙方父母,雙方都樂見其成!
後來某日A媽媽話佢地分手了!震驚了成個家族,因為我地都準備好飲佢果餐

後來我同A出去先知道成個故事:
原來B覺得自己25歲,想結婚,然後A都同意了!A同A媽媽聊天透露了呢個信息,A媽媽都贊成,不過有個條件,希望B能體諒
A媽媽希望佢地先簽紙,然後2年後再買樓(係A媽媽出首期,但當時樓價佢覺得好貴,想等下先),因為A媽媽以前同過99住,明白「一家一主」,所以唔希望同新抱一齊住
B可以間中過來住下,但唔可以搬入來⋯
買樓後再睇下佢地要不要擺酒,擺酒亦會支持(A爸爸係唔喜歡擺酒,覺得擺就一定要大搞,唔擺就俾錢佢地旅行結婚)

A轉達了媽媽的意思,呢個時候B就唔制!提出要求:第一:一定要馬上擺酒,唔可以2年後
第二:如果現在唔買樓,要搬入去男家住,或者奶奶俾錢出去租樓住!
第三:買樓的首期要俾女仔keep!

A其實好鍾意個女仔,但真的接受唔到呢D要求,所以佢毅然就分手!

事後我同我老公分析呢單野,覺得B只是擔心奶奶會反口唔出首期,然後間屋又俾A的弟弟住佐;咪提出咁樣的要求!

民房

我覺得個女仔好有問題,話係怕唔俾首期

第一首先點解奶奶一定要幫佢地俾首期?唔係應份

第二,點解奶奶要俾錢租樓佢住

我覺得佢男友做得好好,睇清呢個唔會係個好老婆,快手咁分手又唔會拖人

成件事,睇到一個好通情達理既奶奶,同一個聰明又唔拖泥帶水既男仔

藍藍mami    發表於 16-2-5 01:58
miucarcar    發表於 15-11-16 17:53
allah    發表於 15-11-6 02:59
happywindy    發表於 15-10-31 23:51
littlesun    發表於 15-10-31 23:21
laalalla    發表於 15-10-30 15:34
TiffChan    發表於 15-10-30 14:46
唔係怪獸    發表於 15-10-30 13:15
Singpiano    發表於 15-10-30 12:52

子爵府

引用:我覺得個女仔好有問題,話係怕唔俾首期第一

原帖由 魚女 於 15-10-30 發表
我覺得個女仔好有問題,話係怕唔俾首期

第一首先點解奶奶一定要幫佢地俾首期?唔係應份
其實我覺得個女仔好傻!個男家其實有間屋出租俾A爸爸一個比較窮的朋友,而且A媽媽亦覺得間屋的環境5⃣️算好好,想買個好d環境的樓俾仔仔⋯
如果我係個女,應該會答應A媽媽的要求,然後慢慢搬D野過去咪得咯!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 nanananana 的帖子

可能女仔缺乏安全感先會甘,其實好多事情未必表面睇的那麼簡單

侯爵府

婚姻喺兩個人共同努力建立,父母幫忙只是額外因素。

個女仔因為甘樣而維繫唔到她們這段感情,將來下半世慢慢長路一定會有更多問題錢銀要面對,只好說個女仔睇錢大過個男仔,她愛個男仔家底比較多。

睇完我只覺得個女仔重金錢&有手段。

未嫁入已經介懷男家'未來'叔仔住邊,又話要6299冇買樓就要逼埋入去同住傳統豪宅(奶奶已好明白相處好同住難嘅道理)……人哋父母老咗呢位女仔未要人分野
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

引用:無野做,分享下我一個親戚的故事!第一次開

原帖由 nanananana 於 15-10-30 發表
無野做,分享下我一個親戚的故事!
第一次開po講故事,請原諒文筆唔好
Background:
叫奶奶俾錢出去租都講的出。分手係件好事。

做人,5好難为自己

子爵府

引用:回覆+nanananana+的帖子可能女仔缺乏安全感

原帖由 0030 於 15-10-30 發表

可能女仔缺乏安全感先會甘,其實好多事情未必表面睇的那麼簡單
估計因為佢工作關係,識到其他男仔吧⋯
我係A的親戚⋯佢話當時其他好多事情都是whatsapp度傾,A媽媽係唔知道⋯
後來係佢唔小心俾佢媽媽睇到d對話,件事先爆佐出來!
我真心覺得佢係因為知道A仲有個細佬,怕洩抵⋯因為佢地住緊間屋都係傳統豪宅區度

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

2個根本都未準備好就結婚, 2個都唔識唸, (結婚仲想屋企幫手?) 只係男既比女既好D。

成件事講黎講去都係錢姐..

如果男+女係一分一毫都唔洗靠人, 根本就唔需要拖..
自己攪掂晒完全冇問題。

所以男+女都係唔識唸, 其實唔應該結婚。
叫男既儲下錢, 搵個願意分擔既女朋友啦。

luckybaby2011    發表於 15-10-30 15:26
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

引用:婚姻喺兩個人共同努力建立,父母幫忙只是額

原帖由 Huuu 於 15-10-30 發表
婚姻喺兩個人共同努力建立,父母幫忙只是額外因素。

個女仔因為甘樣而維繫唔到她們這段感情,將來下半世慢 ...
開頭我地家人都好喜歡個女仔!因為A覺得佢唔物質!聖誕節會織圍巾俾佢做聖誕🎁⋯
而且佢雖然係基層家庭,但都無吃阿公,所以A父母都好喜歡佢

子爵府

引用:2個根本都未準備好就結婚,+2個都唔識唸,+(

原帖由 Jolin_Yuen 於 15-10-30 發表
2個根本都未準備好就結婚, 2個都唔識唸, (結婚仲想屋企幫手?) 只係男既比女既好D。

...
A係無打算結婚!覺得自己未OK⋯
係B要求的

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-10-30+發表

原帖由 nanaaixi 於 15-10-30 發表
叫奶奶俾錢出去租都講的出。分手係件好事。
所以我地都是咁安慰A!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

咁未READY就要順女友意去叫屋企人幫手攪結婚, 更加唔識唸

kavenzou    發表於 15-10-30 15:45
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

引用:回覆+nanananana+的帖子咁未READY就要順女

原帖由 Jolin_Yuen 於 15-10-30 發表

咁未READY就要順女友意去叫屋企人幫手攪結婚, 更加唔識唸 ...
我唸佢係愛A的,而且佢地2個的收入都唔差,應該over 3萬,咪無所謂咯
最緊要,如果唔結婚就要分手!A唔捨得,佢地已經拍拖7年了

別墅

育兒性格勳章

簽左紙, 又唔畀搬入黎... 咁即係分開住呀?
咁好古怪wor...

大宅

可能A 媽媽都唔鍾意B.

提出條件試下B反應

伯爵府

B有問題多D.

其實...過多2年先結咩問題都冇.

點解一定要25結

子爵府

引用:可能A+媽媽都唔鍾意B.提出條件試下B反應

原帖由 beagledog 於 15-10-30 發表
可能A 媽媽都唔鍾意B.

提出條件試下B反應
A媽媽係鐘意B!都明白B同個仔已經拍佐7年,結婚係求安心⋯
A媽媽係想等樓價跌D,再入市,個仔可以供少D

子爵府

引用:B有問題多D.其實...過多2年先結咩問題都冇.

原帖由 ivycwl 於 15-10-30 發表
B有問題多D.

其實...過多2年先結咩問題都冇.
因為已經拍拖7年了

子爵府

引用:簽左紙,+又唔畀搬入黎...+咁即係分開住呀?

原帖由 GabrielK 於 15-10-30 發表
簽左紙, 又唔畀搬入黎... 咁即係分開住呀?
咁好古怪wor...
A媽媽話可以weekend之類過來住下,但唔可以長住⋯

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

拍左7年,25歲,人工OK,身邊有朋友都係差唔多情況想早D結婚,但點解要99俾錢租/首期...哩樣唔岩喎

首頁
12345...19

尾頁

跳至