論盡家傭

跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-30 21:31 發表
關於今日宣佈Levy的新安排,我見超多topic講緊同鬧緊,大家不妨一齊分析下.

http://news.tvb.com/

fafa 好似唔係咁喎 你睇!!! 即係我地8月1日前炒人再請都要照比新約到新約為止喎 如果係咁,政府真係恰我地,見我地話罷交同炒工人換個件都照舊做,咁樣咪肉隨砧板上?!!

外傭稅八一免收以簽證為準
(明報)7月30日 星期三 17:25

政府將豁免外傭徵稅的實施日期提早至八月一日開始,為期兩年,但計算時間是以發出入境簽證為準則而非簽約的時間。
[url=]勞工及福利局
[/url]局長[url=]張建宗
[/url]說,政府豁免外傭徵稅兩年,是適用於8月1日至2010年7月底期間所有新合約及續簽的外傭合約。計算時間以獲[url=]入境處
[/url]發出外傭簽證日期為準則,而非簽合約的時間。
他表示,如果僱主在八月一日前提早解約,需要繼續支付外傭稅,直至新合約結束為止,所繳稅款不會獲發還。

大宅

請問我工人係2月1日上工的...到8月1日我本應要交外傭稅...如我響8月內同佢renew合約既話,是否仍要先付由8月1日起半年的外傭稅呢?!
請指教,thanks a lot!!

大宅

可以全部自己攪?? 一d都唔經過 agent?

咁點解現在d人續約,仲要找 agent?

因為我驚姐姐續約,又比 agent 扣一筆錢,咁佢邊有心機湊我個bb呀~

我本身9月中要交第三期,我應該點做呢?

請各位高人指較, thx!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 火柴box 於 08-7-30 22:11 發表
咁提早續約係咪都要比機票錢呢?

哈哈,我講漏左,係呢個新決定上,申請提早續約係不須離港.
所以唔須要比機票囉.

註: 呢點係雙方同意呀.即如您工人話要回鄉放大假既,就您要自己決定啦.

男爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:18 發表

所以唔須要比機票囉.

註: 呢點係雙方同意呀.即如您工人話要回鄉放大假既,就您要自己決定啦. ...

機票錢同年假好似都要照比wor

公爵府

原文章由 小荻媽咪 於 08-7-30 22:15 發表

fafa 好似唔係咁喎 你睇!!! 即係我地8月1日前炒人再請都要照比新約到新約為止喎 如果係咁,政府真係恰我地,見我地話罷交同炒工人換個件都照舊做,咁樣咪肉隨砧板上?!!

外傭稅八一免收以簽證為準
http://hk.l.yi ...

呢一段就係我同記者"r"爆頭都搞唔明既一點.
我唔明如我8月1日前已炒左個工人,即係已經係close左張約啦,我仲比咩levy???
我只要從新請一個工人就ok啦.
呢點我要聽日睇news先知.

公爵府

原文章由 gardenwoods 於 08-7-30 22:16 發表
請問我工人係2月1日上工的...到8月1日我本應要交外傭稅...如我響8月內同佢renew合約既話,是否仍要先付由8月1日起半年的外傭稅呢?!
請指教,thanks a lot!! ...

sorry,您真係啱啱踏正8月1日,我真係唔識答. 您個case最好盡快問immg.
我諗您打hotline可能會好爆,親身去問可以快d.

大宅

明白,thanks!!

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:26 發表

sorry,您真係啱啱踏正8月1日,我真係唔識答. 您個case最好盡快問immg.
我諗您打hotline可能會好爆,親身去問可以快d.

男爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:24 發表

我唔明如我8月1日前已炒左個工人,即係已經係close左張約啦,我仲比咩levy???
呢點我要聽日睇news先知. ...

點解新合約都要比? 係咪罰我地係8月1日前炒工人

別墅

咁大假又點計返? 好鬼亂呀...

但係我個印係07年12月尾來, 今年6月尾應該要交第2期 (不過我未交), 如果我要同佢提早續約, 係咪點都要交返第2期果$2400? 如果係咁, 我都冇咩so, 因為我本身考慮緊應該佢完約就唔再請工人...sigh! 一場歡喜一場空

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:18 發表

所以唔須要比機票囉.

註: 呢點係雙方同意呀.即如您工人話要回鄉放大假既,就您要自己決定啦. ...

公爵府

原文章由 h2dog1 於 08-7-30 22:23 發表

機票錢同年假好似都要照比wor

年假就肯定要比啦,但佢都唔須要出境,比咩機票呢??
因唔同之前,續約前工人一定要離境,所以要比機票,但依家講係呢2年係有特別情況 for續約,不須離境嘛,咪可慳埋ticket囉.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:24 發表

呢點我要聽日睇news先知. ...

如果係我睇到既意思,咁咪即係政府係驚僱主一時間炒工人,到時會好大鑊,所以佢地要講明如果炒既就唔可以豁免,黎緊既兩年都要交,而如果跟住張約(二年)再差唔多到期,可以提早簽,咁即享有47個月喇~~ 咁如果事實 即係8月前簽既都係要比兩年(到2010年7月),要計批visa果日係8月1日後先可以用新方法............

男爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:28 發表

年假就肯定要比啦,但佢都唔須要出境,比咩機票呢??
因唔同之前,續約前工人一定要離境,所以要比機票,但依家講係呢2年係有特別情況 for續約,不須離境嘛,咪可慳埋ticket囉. ...

我驚機票要對換返錢?

公爵府

原文章由 火柴box 於 08-7-30 22:28 發表
咁大假又點計返? 好鬼亂呀...

但係我個印係07年12月尾來, 今年6月尾應該要交第2期 (不過我未交), 如果我要同佢提早續約, 係咪點都要交返第2期果$2400? 如果係咁, 我都冇咩so, 因為我本身考慮緊應該佢完約就唔再請工 ...

您6月個期一定要比啦.
您有2個選擇.
1. 同佢申請提前續約,用多2年(當然,如您其間發現佢工作唔掂要炒就唔使捱2年啦.
2. 係您第3期levy前換工人.

如您諗住炒左佢唔再請既,就真係無咩so啦,因都無工人,所以無得豁免.

珍珠宮

我又講下我個case

工人係2008年6月尾續約,新一期levy應於12月繳交,我工人申請了一年延期出境

假設我於2008年8月跟她renew contract,是否不用再帶她出境?

另,原本那張「短命約」的假期如何計算?假設日後我和她續第三張約,會否影響她的long service?

珍珠宮

DEL~

[ 本文章最後由 Froggy_joe 於 08-7-30 22:37 編輯 ]

公爵府

原文章由 小荻媽咪 於 08-7-30 22:30 發表

如果係我睇到既意思,咁咪即係政府係驚僱主一時間炒工人,到時會好大鑊,所以佢地要講明如果炒既就唔可以豁免,黎緊既兩年都要交,而如果跟住張約(二年)再差唔多到期,可以提早簽,咁即享有47個月喇~~ 咁如果事實 即係8月 ...

車,一樣有計.
如個visa係8月前批出左既,咪工人一到您家,即時同佢做申請提早續約囉.(如例子2)
咁就蝕左第1期囉.但可最快享有豁免.

公爵府

原文章由 Froggy_joe 於 08-7-30 22:32 發表
我又講下我個case

工人係2008年6月尾續約,新一期levy應於12月繳交,我工人申請了一年延期出境

假設我於2008年8月跟她renew contract,是否不用再帶她出境?>>>依家您工人個passport係1年期,咁您renew左張約,immg應該係會簽番2年期比佢囉. 就算最差情況,immg話一定要佢出境(呢次出境係for上一張約)咁您咪同佢去一日遊囉.

另,原本那張「短命約」的假期如何計算?假設日後我和她續第三張約 ... >>>張「短命約」的假期咪按比例比番佢.新約後再同往時續約咁計大假囉.
嗱,長服就另一個問題啦,因長服係以年期計,而唔係做第幾個約計,只要佢做滿5年,已有資格拎長服啦.(詳情睇番勞例)

公爵府

原文章由 h2dog1 於 08-7-30 22:32 發表

我驚機票要對換返錢?

都無須離境,比咩機票/$$??

公爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:45 發表
原文章由 Froggy_joe 於 08-7-30 22:32 發表
我又講下我個case

假設我於2008年8月 ...

都係聽日了解清楚先~~

首頁
12345...16

尾頁

跳至