論盡家傭

跳至

首頁
23456...16

尾頁

珍珠宮

Thank you FA.

原文章由 FA8866 於 08-7-30 23:06 發表

levy去到8月5號, 係咪都可同她攪提前續約 >>係,仲要快添,我唔敢講您趕唔趕得及5號前批到新visa. 如批得到,恭喜您,慳到.

年假點計, 機票>>我個人認知最好既計法係先將2月到續約前既大假先計. ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 yan321 於 08-7-30 23:07 發表
唔知有咩得剩交1個月levy架呢?
同埋係未到8月直接踩上去入境處攞籌就得呢?要帶咩文件?印印有咩手續呢?因為我要請假去架,真慘!!!!

未到8月直接踩上去入境處攞籌都無用架,因係8月1日先實施.

印印我唔識點搞續約,我諗您要問下其他人啦.

大宅

FA8866

新約係咪一定要2年架
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

公爵府

原文章由 fwc 於 08-7-30 23:14 發表
FA8866

新約係咪一定要2年架

係.但您可以係2010年7月限期前即去做多次提早續約,咪又慳2年囉.

大宅

原文章由 FA8866 於 08-7-30 23:19 發表

係.但您可以係2010年7月限期前即去做多次提早續約,咪又慳2年囉.

即係要同一個工人先可以有47個月免稅??

你真係好數口

咁我08年2月請工人, 去到12年8月, 都未要俾長期服務金喎
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

複式洋房

低能政府!!!

大宅

咁8月1日之後就得啦,一早去排隊攞籌就得?
其實入境處續約要收幾錢?我總共要支出幾多呢?因我真係未攪過,以前係agency攪。

原文章由 FA8866 於 08-7-30 23:11 發表

未到8月直接踩上去入境處攞籌都無用架,因係8月1日先實施.

印印我唔識點搞續約,我諗您要問下其他人啦.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-30 22:55 發表

想問吓, 如果係 9月要比第 4 期 levy, 咁係咪要在9月前搞掂續新約 d 野?
係.

大假都係跟年資計? 足 4 年有 xx 日假咁計?
唔明4年咩意思??
應該係計到續約前,先按比例比番大假佢先,新約再計過. ...

thanks.

雖然為 第 4 期 levy 搞咁多野無乜 so, 不過梗係比得唔順, 情願比千幾蚊落 工人袋 好過比個 pk 正苦.

大宅

原文章由 FA8866 於 08-7-30 23:00 發表

7月2日交第二期 >>>一定要交架啦,硬食無計.因無refund

去入境處同佢renew >>>嘻嘻,我都未做,唔知要填咩表. 我剩係知頭先TVB News話8月1日只有1,200個籌.肯定打崩頭. ...

咩籌??續約的籌

大宅

原文章由 yan321 於 08-7-30 23:23 發表
其實入境處續約要收幾錢?我總共要支出幾多呢?因我真係未攪過,以前係agency攪。

係啦, 真係唔識

不過為左慳錢, 硬着頭皮試下

珍珠宮

唔一定
你可以係工人完約前請定個新工人,咪可以豁免多一張約

所以如果係既諗住提前續約,以及往後四年都會用工人的話,就盡快去做手續
原文章由 fwc 於 08-7-30 23:21 發表

即係要同一個工人先可以有47個月免稅??

你真係好數口

咁我08年2月請工人, 去到12年8月, 都未要俾長期服務金喎

珍珠宮

賓自己攪續約唔難,去入境處攞from填,叫工人去菲領事館及入境處就得

再唔係,叫佢問同鄉,大把賓識
原文章由 fwc 於 08-7-30 23:24 發表

係啦, 真係唔識

複式洋房

回覆 #42 FA8866 的文章

我工人係印印,我工人話印尼領事同印傭Agent有掛鉤,大家好利益關係,所以唔比印印自已去續約,一定要Agent續.但如果僱主自已去就可能得,不過我都未試過,我都唔知可以點做.如果比Agent做咁即係又要比錢人賺我又唔想...........

公爵府

原文章由 yan321 於 08-7-30 23:23 發表

咁8月1日之後就得啦,一早去排隊攞籌就得?>>理論上係.但佢當日只派1,200個籌.您諗諗博唔博下早d去排.

我工人係bun,連晒immg &領事館所有費用,約$700左右.
印我唔識喔.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-30 23:29 編輯 ]

珍珠宮

印印續約我唔清楚,但印象中好似見過有媽咪post過話自己搵續印都OK,唔知有無媽咪答到…
原文章由 bellans 於 08-7-30 23:26 發表
我工人係印印,我工人話印尼領事同印傭Agent有掛鉤,大家好利益關係,所以唔比印印自已去續約,一定要Agent續.但如果僱主自已去就可能得,不過我都未試過,我都唔知可以點做.如果比Agent做咁即係又要比錢人賺我又唔想..... ...

大宅

係囉,真係唔知呀?有無人知呀?
唔想比個agency又掠工人一筆呀!

原文章由 fwc 於 08-7-30 23:24 發表

係啦, 真係唔識

大宅

原文章由 FA8866 於 08-7-30 23:27 發表

咁8月1日之後就得啦,一早去排隊攞籌就得?>>理論上係.但佢當日只派1,200個籌.您諗諗博唔博下早d去排.

我工人係bun,連晒immg &領事館所有費用,約$700左右.
印我唔識喔. ...

FA8866, 我工人都係bun, 我試下用你方法, 有問題可能要再請教你

大宅

FA8866:

我工人是新請的,早幾天才到步,請問我可否學你這樣做?

如果可以的,第一期levy已經俾左,咁我應幾時申請提前續約,咁成功的話,我工人的新約會到何時?

翡翠宮

清楚卦, 聽日要打比agent

男爵府

咁我上年年尾先續完約,提早續約即係要點做?

政府攪到我地好亂呀~

同埋我唔明點解一定要1/8去辦理, 新聞好似無講行駛酌情權總數有quota同限期.

因為已經無透過agent續約, 唔該各位明天問過agent單聲呀~thank you so much!

原文章由 Froggy_joe 於 08-7-30 23:26 發表
賓自己攪續約唔難,去入境處攞from填,叫工人去菲領事館及入境處就得

再唔係,叫佢問同鄉,大把賓識

[ 本文章最後由 Valy 於 08-7-30 23:47 編輯 ]

首頁
23456...16

尾頁

跳至