論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開完會又比多的問題我地,究竟點解要僱主做咁多野先可以免外傭稅架,簡簡單單一齊免咪算羅,麻鬼煩架.(呻吓)

複式洋房

佢地"鹽"唔夠多野做ma, 咪整呢樣攪個樣lor,
而家咁入境處又多野做,反對去遊行(police多野做)
議員想多人投票咪而家agreed 轉頭話幫你地攪,
成個灣仔市區滿街都係人先開心
正白痴政府

大宅

跟本哩個正苦真係無野做搵野做,簡單複雜化.最大得益咪係僱傭公司同班阿姐

大宅

我同我老公研究左好耐,結論係.....大家都唔知正苦想點!

別墅

I think we need to pay a round trip ticket for them if we end the contract earlier. Also the processing fee, and their increase in salary. You have to think about it carefully first.

大宅

佢就係有禁亂,就攪到禁亂,等你地掛住攪手續,唔得閒攪佢......到攪唔掂,咪你地自己唔想煩咋,我有減比你地嫁.......正 X X....

男爵府

stupid government!

別墅

Yes, stupid government!
個工人重有半年先完約, 是不是可以提早續約, 如果係, 我即是要比agent費及機票費, 拿拿聲去提早續約, 然後兩年內又去提早續約, 咁真係益左 d agent.

另外! 果d重有"年半約"或"一年約"是不是又可以提早續約, 真係唔明!

原文章由 wwtsy 於 08-7-31 06:43 發表
stupid government!

伯爵府

好媽媽勳章

咁如果提早續約
長期服務金又點計?
假如第一張約只做一年就續
第二張約完, 即係總共做左三年
但長期服務金應該係第四年打後先有
我再用佢續第三張約的話
又點計?

複式洋房

講o黎講去都唔係我地個point,擺明益哂d外傭同agent, 根本就幫唔到現有僱主同o岩o岩起之前已拎o左visao既僱主我地仲要比埋剩低個幾期 ,跟住如果唔再請工人就乜都冇 ,咁即係點呀

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係唔明,個政府有冇想過兩年後的六月一定有二十多萬的僱主一齊terminate張約, 一齊再績約,唔知到時佢點樣係一個月內處理二十多萬的申請?
最慘的係入境處的職員呀!

男爵府

正苦都低低地呀,正式P+K....
最好啦,一開始實施,至到完左減稅,在這段時間內有請工人就可以減稅..咁咪快靚正囉,又要好似做好人咁,但又要就住就住咁....
又唔見對D攞綜援咁,比佢地就比得容易呀,比我地就左算右算,不知所謂
我地唔係人呀...你估請工人就是一定有錢呀....好多都是D錢剛剛好的.自己唔駛食呀.呀B唔駛比人揍呀.係唔係免費正苦幫我揍先.....
成日叫人生仔...咁你們D高罐又唔見你地生三個...講...叫人生又冇資源,係呀,叫人生,咁咪果班人落來生囉...攞埋我地D福利囉...係你地睇住我地D土生土長的人咪有得走就走囉...好多本地人材都頂唔順,走啦....外地人才又唔來,個香講,係增特手搞到衰晒,一個空氣,真係...... :X
,打開報紙都是說正苦唔掂,連自己人話增生唔掂.....哎...
你有冇做好呢份好工呀.先生???????????????
你地D罐員,唔好以為成日側例駁唔多覺,就會過到骨啦....
現在D港人會隊結呀....

別墅

原文章由 YanChow 於 08-7-30 23:57 發表
跟本哩個正苦真係無野做搵野做,簡單複雜化.最大得益咪係僱傭公司同班阿姐

佢而加推出一個複雜的方法,計到你暈陀陀,就煩到你費事計,
我相信會有僱主計唔掂會放棄,總之越攪越亂,一定要政府從宣佈日起停收外傭稅,並而且退稅才公平。

男爵府

我剛係7月請左新工人, 如果我唔terminate佢張contract, 係咪要continue比半年$2400?!!!!!!

mama: bb熊
仔仔:     mr cool 史葛仔

別墅

政府真係好無能...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

正苦攪到立立亂都唔知為乜, 簡簡單單個個僱主都唔收levy未得囉, 係要簡單複習化...:;pppp: :;pppp: :;pppp:
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我七月請工人,交左一期,今日打去agency問,佢話都應該要交埋餘下果d,如果炒左個工人,再簽,就會有一個月真空期~
low b + pk 正苦
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

and...炒工人費用
3480 - 通知金
2500 - agency fees
機票錢(係咪唔離開hk都要比?)
2400比一期tax
2400 - 工人加人工
如果真係炒 - 9600 - 3480 - 2500 - 2400 - 2400,咁我炒佢要蝕囉~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

畀面勳章

佢就係有禁亂,就攪到禁亂,等你地攪唔清楚,唔想煩,咪乖乖地交錢囉......

仲有呀,所謂'提早續約',係只可提早4星期,過往都係約滿前4星期做續約.

菲傭於兩約之間不用出境,但我地一樣要俾年假,返鄉回港機票.

政府毫無新意,費既

侯爵府

個政府真係好黑人憎......

首頁

尾頁

跳至