自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我估計............................

原文章由 sskssk 於 08-7-31 12:03 發表
領事館簽證費 120-320
入境處手續費 160
支付外傭機票費用 約2000 (我好懷疑有僱主唔俾呢項)
僱傭代理公司代辦手續費 約3000 (未必要咁貴)
新合約每月加薪100 全數兩年2400
Total cost: 7680-7880

Saving: 1920-1720
慳唔夠二千 ...

大宅

e 個政府以為咁做得人心. 點知依家仲乞人憎. 次次我哋都冇份嘅! 我新工人係8月2O号到, 但份約6月就做好喇!
噚日話俾錢小童打針, 6歲以下喎, 我個女7歲呀大人. 之前學券俾幼稚園家長, 又係響我女讀小一個年. 我同依個政府真係緣盡!

原文章由 ukiuki 於 08-7-31 17:21 發表
我要請工人, 但唔等於我是中產, 我是單親,
唔請工人, 等申請綜緩咩!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 Hoba 於 08-7-31 17:15 發表
保險會不會收charge呢?新舊約之間工人出事保險又包唔包?這個pk政府,稍有些錢就捉蟲,到香港有大件事靠佢哋呢班廢柴會點呢?

保險就唔收charge, 不過提早將contract 完結, 到新約真正出visa 呢段期間, 工人係無working visa, 唔可以做野, 如果真係做野, 出左事, 保險又唔會賠 (呢個風險真係唔大, 不過都要考慮埋)

重有, 工人的保險係唔會延長保障期, 即係到工人新約兩年後到期前, 張工人保單已經要續多一次

男爵府

原文章由 claudia 於 08-7-31 11:17 發表

越攪越亂, 稅都可以退, 唔明點解levy無得退, 係都要人做新約.

agree, 退 (外傭)稅最方便, 最實際....又唔洗炒人 or renew contract...浪費資源.

大宅

我感覺被歧視.

大宅

ME too.

The govt need to repay what we have paid.

大宅

ME too.

The govt need to repay what we have paid.

大宅

ME too.

大宅

ME too.

大宅

ME too.

大宅

ME too.

大宅

ME too.

水晶宮

原文章由 小兒兒 於 08-7-31 10:42 發表
為何好地地, 正當人家做正當事, 點解下下要人去行灰色地帶玩手段呢? 明明未完約, 又要令到鼓勵人去解約再請才可免稅. 咁大個特區政府咁都教得出市民玩灰色地帶, 我估可能佢地入面很多事情都係灰色地帶, 好似9a form ...

我就係覺得而家是非黑白癲倒晒.

有咩理由個政府教人 去 走法律隙,
仲大大聲咁將呢條法律隙公諸於世,
教人先炒後請.
即使係用番同一個工人, 都有問題啦
叫人唔尊重合約精神呀?

一個簡簡單單的免徵款做法,
咪就係未交的唔洗交, 交o左的就退款囉.
政府唔做簡單野, 偏偏走去做埋d複雜野不特止,
仲教人走法律隙........ 呢個政府仲邊有公信力?
點幫我地香港人當家作主?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我有個親戚做Agent,佢話依家可以申請提早續約,只要比$160簽證費, $460比入境處(領事館?), 補一張機票和大假,好似約滿咁樣. 你可以比一個月通知佢, 然後入表申請續約, 就慳番通知金. Agent 費適用於印傭, 菲傭可以自己搞, 唔使經Agent. 你仲可以同個菲傭協議, 因為佢提早加咗新人工, 當cover 咗機票. 大家都有好處. 到 7/2010, 你又可以再提前一次, 免多24個月.

大宅

醒目開學勳章

佢呢個政策對我黎講無任何得益, 因為:

- 我個工人重有大半年就約滿,我已交了3期,

- 我都唔會同呢個工人續約

呢個政策,正如報紙所講,真係添煩添亂,令人對政府更不滿。

大宅

原文章由 vista 於 08-7-31 21:01 發表
佢呢個政策對我黎講無任何得益, 因為:

- 我個工人重有大半年就約滿,我已交了3期,

- 我都唔會同呢個工人續約

呢個政策,正如報紙所講,真係添煩添亂,令人對政府更不滿。 ...

起碼你仲可以o係7/2010 提早續約, 免多24個月.

男爵府

好媽媽勳章

Hey, count me in, my case is same as you guys.... I paid the 1st levy already ($2400), and not sure if I should renew the contract again?!

原文章由 Teresa 於 08-7-31 10:31 發表

My case is 100% same as yours!!!! So I am also thinking to "renew" the contract with my helper!!!!!!!!!!!!!!

Can anyone tell us if it is workable?

首頁

尾頁

跳至