論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我新請的工人係今年六月就到了香港開始工作,我已經比左半年HK$2400稅,黎緊年半仲要比餘下d錢,好似我case的僱主會有好多,我地係完全享受唔到免僱傭稅呢個”所謂”福利,咁可以點做?

洋房

我新contract係8月10日開始, 但 7月4日己取visa, 都比左$2400..係無野可以做...

別墅

所以咁先激氣!!!我地呢班僱主咩都享受唔到,個局長仲話我地兩年後續約就可以免,我兩年後唔要個工人咪一樣都無,佢都死架!

原文章由 margarettao 於 08-7-31 12:18 發表
我新contract係8月10日開始, 但 7月4日己取visa, 都比左$2400..係無野可以做...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 margarettao 於 08-7-31 12:18 發表

我仲慘啊! 原來我想工人8月16日才來, 諗住遲d才出working visa. 點知六月底agent話菲律賓當地間agent財政有問題, 話要快d出working visa, 盡快叫新工人來港. 攪到我七月就出左working visa, 蝕第一期levy之餘, 再續約又蝕手續費同人工升左$100, 好蝕啊! 超黑仔!

複式洋房

我都係剛剛續約一個月, 兩年後可能唔要個工人, 完全享受唔到免僱傭稅呢個”所謂”福利, 佢去死喇!

男爵府

回覆 #2 margarettao 的文章

I am similar case with you and even now my agent cannot tell me when my maid will arrive HK.. so by the time we renew contract in 2010, it may already pass Jul 31, 2010!!! so no benefit??!!!

首頁

尾頁

跳至