婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

今日同老爺奶奶飲茶時,62突然收到M媽的電話,講講下突然好嬲講句:M媽你即刻番嚟,無論點,最多我養你!
我一直唔出聲,後來C6先講佐件事令我覺得,原來新抱都可以咁惡!
例牌背景交代
M媽---普通c9,已經退休
M爸---前幾年走佐,人好好的長輩⋯
M仔---無用➕賤格,個樣都ok,好識氹人
G小姐---有錢新抱,典型公主病,性格難頂,全家我最憎的人!佢真的係好變態➕病態的人⋯

話說M仔同G一齊之前已經有個M媽好喜歡的女朋友,但唔知道點,反正G就同佐M仔(佢地讀書時係彼此的初戀情人),M媽話係G做小3,G就覺得M同佢係真愛,反正當中的情節我唔多清楚⋯我第一次見完M同G,我當晚就同C6講,我橫睇掂睇都唔覺得M好愛G?我C6例牌話我亂up!話說我第一次見到M同G係家庭聚會,(當時我是第一次參加C6家庭聚會,G係第二次)
當時大家吃緊飯,有長輩就問我地飲D咩?我肯定話隨便,然後C6就話要可樂,然後M仔就話佢一樣,呢個時候,G好惡咁講:我咪講佐你唔可以飲可樂咯?!你係咪可以咁唔聽話!有長輩見到咁,就話:唔怕啦,一次半次,然後G就話:我話唔準就唔準,然後全場dead air⋯⋯我就呵呵笑,話飲汽水唔好,C6都唔好飲,大家不如飲orange juice啦!然後其他長輩就一齊呵呵笑(其實當時大家都好尷尬),然後G就話:你睇!個個都知道飲汽水唔好!M媽當時係我對面,我見到M媽明顯黑面(其實都好正常!大佬,咁多人的聚餐,飲可樂咪飲可樂咯)然後吃飯過程中,我都是自己吃自己,間中C6夾宋俾我,大家都同其他親友吹水,然後我吃吃下就見到G黑面again,細細聲話:頭先你無夾XX同XX俾我!(我後來留意,原來G係全程唔會自己夾宋,要M夾先得,而且佢地交流態度好似老細同下屬)

子爵府

回覆:火星新抱?!

因為故事好長,我會分開打⋯
然後無耐M就同佢父母講,佢要同結婚,佢父母就話你自己考慮好!你覺得得就得了!
然後M就同G準備結婚⋯
M的父母已經一早買好樓,一間係自己住,另外一間係附近買間俾M(當時樓價好平,沙士期間買的,然後租出去),G就話要裝修,M媽亦同意拿佐筆錢。呢度我要講下G的背景,佢有個妹妹,爸爸係大陸有一間廠,媽媽負責睇錢,家庭比M屋企有錢好多⋯M的父母都是一般打工仔,但M媽的兄妹都家境比較好,所以當時M讀書不成,係我62同另外一個親戚A爸供佢出去讀書,然後M父母自己負責生活費。
當時由於間新屋前後裝佐1年,所以佢地的婚禮都押後佐⋯每次我99問起婚禮的事,M媽都好勞氣話要問G!據說G係裝修過程中發揮佢的公主候群症,今日要呢樣,聽日要果樣,師傅都換佐幾輪,後來裝修費用嚴重超支,G爸爸就好大方話:我地俾超支佐果D!
至於M媽其實係對個仔同老公千依百順的人,所以就算M媽有咩不滿都只敢同我99呻下

大宅

d關係好亂呀
m媽係你邊個?

子爵府

引用:d關係好亂呀m媽係你邊個?

原帖由 elaine1021e 於 15-11-01 發表
d關係好亂呀
m媽係你邊個?
M媽係我老公的姑媽,62的家姐

伯爵府

回覆:elaine1021e 的帖子

我都覺得亂

大宅

其實你一開始直接講c6姑媽同c6表弟,咁會易明白好多!

Jolin_Yuen    發表於 15-11-3 12:55

大宅

回覆:十五樓師奶 的帖子

子爵府

打打下發現故事太長,所以跳過一點枝節,直接從爆發點開始講。
之前講過G的爸爸係大陸有廠,M同G結婚之後,G就叫M辭職,翻去幫佢爸爸手,M當時就話唔好啦,自己唔熟,但由於G係女王,佢就勒令M一定要(主要係G自己唔想接手,但又覺得佢爸爸辛苦,咪叫M接手),G的理由好充分:我爸爸無仔,盤生意點算⋯呢個時候,G爸爸就話不如我另外開一個廠俾你同我個朋友夾份搞,可能G爸估到M唔想直接under岳父⋯間廠係投資1M,M媽媽就拿佐300K俾G爸,話呢個係佢個仔夾的,就算一家人都唔可以咁!然後G爸肯定唔要,話佢當M係自己個仔,當比M學習!
呢個時候,G突然回家同M媽講,自己想做生意叫M媽打本俾佢,要300K,其實M媽係好唔願意俾,但基於G爸「話」開間廠俾M仔,佢都唔好意思唔俾錢俾G⋯
G新舖開張我都有book個花籃俾佢,但無1年,間舖就折佐了,至於D錢,G就話無曬了⋯雖然M媽好嬲,但M爸就勸M媽,算了,錢無佐就算,唔好計較咁多⋯最多我地以後唔理G的事情

子爵府

間舖折埋無耐,有次C6同M去蘭桂坊飲野,可能飲大2杯,M同C6講,其實佢一直有個小3,結婚之前就有!C6當然勸佢,盡快斬纜,玩就算唔好上身,搞到家庭破碎就無謂啦!
C6翻來之後忍唔住同我講佐呢件事,我話:M係咪痴佐線?比G知道佢死梗⋯我一早就話M係貪錢先娶G!(因為我同我C6結婚前發生佐一件事,所以我覺得M係個賤人)我C6例牌幫M,話M其實都愛G,只是G難頂!我就覺得如果M真的愛G,點會有小3,結婚前都知道G難頂啦!多餘
當然啦,我係男家親戚,我肯定唔會講俾G知⋯
但無幾耐,個小3竟然搵G,同佢示威⋯結果肯定係G同M吵要離婚⋯呢件事係M媽哭著同我62講,因為我c6個家族係從來沒人離婚的⋯據說G當晚係立刻殺翻M媽屋企,係M媽M爸面前同M吵,M媽作為一個女人,肯定都知道自己個仔錯,吵到好夜,M媽就話不如今晚大家冷靜下,我都需要小小時間消化呢件事⋯
G即刻翻外家發fb,微博,係網上公審M⋯⋯而M就唔知點了

禁止訪問

回覆:nanananana 的帖子

用戶要求終止服務

引用:間舖折埋無耐,有次C6同M去蘭桂坊飲野,可

原帖由 nanananana 於 15-11-01 發表
間舖折埋無耐,有次C6同M去蘭桂坊飲野,可能飲大2杯,M同C6講,其實佢一直有個小3,結婚之前就有!C6當然勸 ...
成件事唔覺得G有咩好大問題,性格係有問題,但m利用人在先。
咁樣都叫火星新抱?

Jolin_Yuen    發表於 15-11-3 12:58

男爵府

引用:間舖折埋無耐,有次C6同M去蘭桂坊飲野,可

原帖由 nanananana 於 15-11-01 發表
間舖折埋無耐,有次C6同M去蘭桂坊飲野,可能飲大2杯,M同C6講,其實佢一直有個小3,結婚之前就有!C6當然勸 ...

放上fb 個啲之後 阿m 點 ???

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-01+發表

原帖由 winnielee415 於 15-11-01 發表
成件事唔覺得G有咩好大問題,性格係有問題,但m利用人在先。
咁樣都叫火星新抱?

...
故事好長,我仲打緊⋯爆點係後面

子爵府

婚外情呢個問題纏繞M同G好耐好耐,大概半年吧⋯⋯G不停反覆問M果幾個問題:How ,when&where,同時M媽亦叫我地個親戚A爸過去同G&M做類似婚姻輔導,可惜成效好微⋯
M媽亦因為呢個問題失眠,搞到高血壓入院,後來M爸開結M媽,仲同M媽去佐幾次旅行散心。G同M的關係就是間中和好,間中吵,但G就是唔離婚.
後來有次G係M家中吃飯途中,講講下又哭,M媽就同G講:我作為你99,覺得好抱歉,因為我唔識教仔,所以個仔犯佐個咁大的錯.但問題已經發生佐,如果你可以包容我個仔的錯,繼續同佢行落去,99我好多謝你。但如果你覺得自己真的接受唔到呢個錯誤,要同M離婚,我都會體諒;畢竟真的係M做錯.婚姻好長,如果真係要行落去,就要大家一齊面對,成日挖個傷口,對大家都無好處⋯

因為呢件事對於我C6家族係個好大的衝擊,我62都將呢件事作為反面教材,教C6如何做老公!因此我62都將佢知道的事情同C6講,C6就同番我講

大宅

回覆:nanananana 的帖子

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

子爵府

有一日,G突然係whatsapp搵我,大家本來吹下水,佢突然同我訴心中情,時間太耐,我有D忘記了,反正就話M幾後悔,M媽幾後悔,所欲M跪在佢面前摑自己幾百巴(大佬,佢犯呢種錯,切 seven 都無法包容),M媽為佐幫M求情,跪在佢面前求佢,所以佢先唔離婚(有無搞錯啊!個老公偷吃,關佢媽咪鬼事,而且M媽據說年輕時係個烈女,會唔會跪啊⋯)然後自己基於見佢地咁可憐的前提下就原諒M啦⋯坦白講,我真的唔知道佢點解要搵一個男家親戚傾訴呢D野,成個對話都係講佢點虐待M(例如咩凌晨踢佢起身審問,收曬M的信用卡並且每個月對帳單,如果有對不上就審佢,每個鐘都要視頻之類),其實呢半年,只要G唔開心就係網上發野出來鬧M⋯⋯佢仲要add曬我地家族成員的fb,大陸的親戚就add微博⋯
好辛苦先可以結束對話,我即刻同C6匯報,C6肯定擔心M媽,同6299打電話時,問62M媽係咪真的咁傻,跪G?62好嬲,話G亂講,實情係有次M媽入院,M爸好嬲,同M&G講,佢地自己的事情不要再同佢地講,想離婚就離婚了,唔好再吵!
G其實一直比較驚M爸,所以係M媽出院後,M同G跪在M媽面前講大家以後會好好過,同時62叫我地不要信G講野,覺得佢有問題⋯⋯

禁止訪問

大宅

子爵府

婚外情事件過了1年左右,M同G始終在吵下好下呢個狀態裡面度過,家族成員基本都放棄佢地兩個,唔想理都唔想知道佢地究竟要不要離婚⋯但每次家族聚會G都會出現,然後例牌黑面➕發脾氣(呢個係我姑9講的)
就當大家都以為佢地會咁繼續落去的時候,M爸好不幸離世了,我同C6即刻係外國趕翻來⋯可能衝擊太大,G出奇地好體貼地陪伴M處理M爸身後事,呢件事對M媽的打擊好大,M媽的世界一直只有M爸同M,我翻來見到M媽時,佢真的老佐10年.處理完M爸的身後事,我62同個親戚A爸都親自同M&G講,希望M&G可以好好過日子,好好照顧M媽,因為頭家以後係靠M!M都要擔起一個仔同老公的責任⋯⋯
話說M爸係大陸的鄉下有間屋同一部車,佢本打算退休之後就同M媽係鄉下長住⋯⋯因為部車比較曬油,M的工作要走來走去,所以唔會用咁曬油的車,因為M爸之前已經買佐部車俾M係大陸用,M就提議不如賣佐部車,呢個時候G就提出部車要俾G爸的廠的經理用,M媽就反對!因為呢部車係M爸最喜歡的東西,而且M媽都深知G其實係唔會俾番D賣車錢俾自己

侯爵府

好亂,人又多,關係好似好疏

首頁
12345...7

尾頁

跳至