在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我下星期返新工,公司只有10人左右,只有我一個admin, 基本上admin, reception, secretary 一腳踢。

請問有沒有細公司admin媽媽可分享下點樣一腳踢搞掂晒d野?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:細公司行政媽媽分享下

做過,現在不是,幾好,幾充實,又未至於忙到要ot,但一路有野做時間過得好快。

大宅

公司幾廿人但我做行政助理, 睇7個(其中有大老細), 基本上佢地個7個既事親就關我事, 大至working visa,租約,expense claim, travel arrangement , travel visa.細到買咖啡....雖然很忙但日子好快過😁

複式洋房

回覆:seaman1982 的帖子

仲有無其他媽咪分享下?會唔會好好ad hoc野?

驚自己手腳慢做唔切。

複式洋房

引用:公司幾廿人但我做行政助理,+睇7個(其中有

原帖由 cabbii 於 15-11-02 發表
公司幾廿人但我做行政助理, 睇7個(其中有大老細), 基本上佢地個7個既事親就關我事, 大至working visa,租 ...
咁洗唔洗OT? 做唔做得切咁多野?

複式洋房

回覆:mimilau01 的帖子

Push.

伯爵府

其實真係好睇間公司的組織, 運作,

有D公司原來有好多不同行業的業務/公司, 都係同一班人做, 你係做緊幾間公司的工作,

如果公司同事無直線, 全部總機聽, 而且又有好多電話(找同事/查詢業務/生意partners)會打上來, 你已經是全日接電話,

仲有secretary 方面, 如果你個老闆又煩又多要求, 咩都要管要理, 要控制人, 你又係全日唔得閒, 仲未計你可能跟幾個人以上的工作

伯爵府

人可能是好彩O個個人吧,

JM 成日話細公司, 無咩野做,
生意愈來愈差, 又話好FREE, 管理不緊,

大宅

回覆 cabbii 的帖子

最誇留到9點...1個月1 次到..大部分時間6點零走得

wcpcelia    發表於 15-11-3 11:56

複式洋房

我都是做這個post,admin sec recept 部分會計
我覺得最花時間是會計個部分
其他其實只有10人的公司應該不難應付
Office supply,mpf, insurance, payroll等等都不需要日日攪
反而expenses 同同事claim錢等等就好多下

不過都可以準時收工,其實係都幾不錯的工,因為始終係做耐左會熟手
另外,好處是直接under老闆

複式洋房

引用:我都是做這個post,admin+sec+recept+部分

原帖由 jan0101 於 15-11-03 發表
我都是做這個post,admin sec recept 部分會計
我覺得最花時間是會計個部分
其他其實只有10人的公司應該不 ...
JM好叻,一個人做咁多野。

我個post就唔洗做會計同payroll, 因有accontant做。希望我都可以快d上手,準時收工。

Ruffle    發表於 15-11-4 08:53

複式洋房

仲有無JM可以分享下?

大宅

回覆:細公司行政媽媽分享下

我35歲做receptional,吾知會吾會遲

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做過, 都係盡量架咋, 邊樣急做邊樣先...
有時無嘢搞, 有時好多樣嘢一齊嚟

複式洋房

引用:做過,+都係盡量架咋,+邊樣急做邊樣先...有

原帖由 wcpcelia 於 15-11-06 發表
做過, 都係盡量架咋, 邊樣急做邊樣先...
有時無嘢搞, 有時好多樣嘢一齊嚟
咁洗唔洗OT?

男爵府

請問呢類工種而家市場大约薪金係幾多?

大宅

醒目開學勳章

我都想知薪金幾多?

我係做account+admin+hr+ad hoc by GM
account+admin 做咗10多年, 近呢2-3年做埋hr

因鍾意做admin+hr 多過account, 搵工時唔知開幾多?

別墅

認識瑞士牛牛第一回

我係做ADMIN+HR+ACC+AD HOC by whole office...

不過全公司計埋我得6個人, ACC方面因為有會計公司跟, 所以我淨係負責啲簡單IN/OUT數同間唔中出銀行, 同事間都好自律自己管返自己野~返5 DAY, 尚算輕鬆, 唔怕無野做之餘無咩OT~唯一係返工路程遠少少囉~fm NT to 港島.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

做過幾年哩個位

長期做夾心餅, 好野就冇你份, 但有事就煩住晒

不過, 都唔洗成日OT, 叫做安安定定有份工, 你可以試下進修睇下遲D有冇得做SENIOR 0既位
.........................................

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

細公司, 得我一個ADMIN, 全盤會計, HR, 所有所有公司運作上既野都係我做
老闆同同事長時間唔係公司... 好FREE 架
好多時, 電話CONTROL我去做

佢會掉D 你未做過既TASK俾你去做
我通常自己諗辦法做, 因為你問佢, 佢都唔會識教你

唔會OT, 做左5年半... 人工多左8K
所以工作上我係好彩的一個

首頁

尾頁

跳至