跳至
[2008年] 飲水?

首頁

尾頁

複式洋房

各位mama你哋有冇比BB飲水? 我now每天比3oz水佢, BB仔2個月大.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

BB由1.5months開始幾天先放便便一次,每次都幾多,佢好似儲埋先一次過放,上次幾天唔放便便我帶BB去睇doctor,doctor話BB每日要飲3-4oz水,依家日日飲但都不是日日有大便,但就成日放屁屁。

原文章由 bibichu 於 08-8-1 08:31 發表
健康院姑娘話唔一定要俾水喎,除非見亞b啲便便太乾硬.....
所以我都只係間中見佢口乾先俾少少佢飲吓,因為佢都唔係太鐘意飲呀。

大宅

要養成bb 多飲水的習慣, 每餐奶之間都會飲水, 同時每次飲左水之後, 個奶瓶裹可能會有d沈澱物, 記得同佢換左d水, 所以每次放 2oz就夠啦 !

複式洋房

Your Baby 一日飲how many水?

原文章由 paklamryan 於 08-8-1 11:52 發表
要養成bb 多飲水的習慣, 每餐奶之間都會飲水, 同時每次飲左水之後, 個奶瓶裹可能會有d沈澱物, 記得同佢換左d水, 所以每次放 2oz就夠啦 !

別墅

My baby girl will drink around 1oz water between each meal, and she will have 5 meal per day with 4-5oz milk ga. Sometimes she is not very willing to drink water, but you need to build up a habit for your baby!!

大宅

我每餐奶後都比個囡飲少少水,平時佢可能口乾咳或有痰又會大概10-15 ML水佢飲。不過佢一直都係日日有便便架
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

禁止訪問

大宅

原文章由 Jesdan 於 8/1/08 15:50 發表

你個bb同我bb既情況都好似呀﹗ 我又係上星期帶bb睇醫生,原因是3日無痾便便,而家都有俾水bb飲,不過佢唔太肯飲.....而且每次都痾d好稀既便便。

唔知你bb飲邊隻奶粉定人奶??我bb食明治。 ...

我亞B都一樣食明治,飲左水后D便便好稀.

複式洋房

我bb人奶+Bean stalk奶粉, 佢飲水ok肯飲 , 痾d便便不稀不過幾多

原文章由 Jesdan 於 08-8-1 15:50 發表

你個bb同我bb既情況都好似呀﹗ 我又係上星期帶bb睇醫生,原因是3日無痾便便,而家都有俾水bb飲,不過佢唔太肯飲.....而且每次都痾d好稀既便便。

唔知你bb飲邊隻奶粉定人奶??我bb食明治。 ...

大宅

我囡囡都係飲beanstalk, 佢幾鍾意飲水架, 每餐之間都會飲成2-3安水, 可能天氣熱gwa, 平均黎計都係10-15安水一日, 便便就成泥狀, 都ok 架!

原文章由 boscomama 於 08-8-1 17:31 發表
我bb人奶+Bean stalk奶粉, 佢飲水ok肯飲 , 痾d便便不稀不過幾多

子爵府

我一日俾bb 飲少少水,一次冇規定幾安,只係俾佢濕下口咁囉~佢差唔多日日都有便便~間唔中會兩日一次~

別墅

我個B兩個月唔係好鍾意飲水, 可否比D萄葡糖水比佢好呢?

大宅

我都有間中俾BB飲水, 不過唔係好規律咁俾佢, 見佢口乾或差唔多食奶時間佢就已經喊的時候俾佢. 而我就覺得俾BB飲萄葡糖水唔係幾好, 佢飲慣咗, 可能遲D連水都唔肯飲

首頁

尾頁

跳至