婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血金章

呢句野記在心中,唔係話唔幫,但建立家庭都是兩公婆的事,太多人參與,就要就呢個,聽個個,好煩。淨係同長輩一齊住都有咁多問題,比較,爭寵,我以前好羡慕大嫂咁多人錫佢,而家同我阿媽反晒面咁,仲要住埋一齊,咁辛苦唔開心,都係相見好,同住難,同老公都會因小事嘈交,何況係

la_source    發表於 15-11-3 22:07

侯爵府

好媽媽勳章

引用:呢句野記在心中,唔係話唔幫,但建立家庭都

原帖由 MS.KAM 於 15-11-03 發表
呢句野記在心中,唔係話唔幫,但建立家庭都是兩公婆的事,太多人參與,就要就呢個,聽個個,好煩。淨係同長 ...
所以真不能理解,為何還有這麼多新抱,為了省幾仟元租屋,寧願住99屋企,然後就每天大吵大叫,講99有多麼極品!

珍珠宮

回覆:細時兩兄弟,大時兩家人。

我都係,寧願再慳啲,都唔要住99度,俾佢追債,自己仲要無晒尊嚴!
但其實我有諗過,一家人,有困難時,伸手去幫助,唔係應該咩?如果我家人有事,我諗我點唔願意,都會幫,而且做唔出,恃住自己施恩,就肆意去侮辱人。。覺得自己大晒。。
岩岩草錢買樓,我同老公真係誇張到無錢食飯,我媽咪一向獨來獨往,講明唔想同住,唔想服侍人,但都開聲叫我地番去住番去食飯,仲好包容我地,等我地唔好咁辛苦,相反我99,番去食飯,就講到自己幾洩幾無錢落袋,我地唔識得回報感恩,眼淚呀~仁義道德出齊,就係要錢,老公係當時,係心灰~
所以到左依加,我地同99嘅關係,只有生活費,彼此間無左信任,亦無愛,反而對我媽咪,係愈尼愈親,明知佢好多壞習慣,都會覺得接受,佢都包容我地啦~係咪?!
當然,受恩就要感恩,我知有啲人好老馮認為家人係應該接濟,多多要求,其實我覺得,道理還道理,人情先係生嘅!

公爵府

回覆:MS.KAM 的帖子

同住好難嘅

侯爵府

我的育兒心得勳章

好明白,c6成家人就係咁,三個仔,大既一早搬走一頭家唔會過問呀媽所有野,62走左,間屋c6一個供,99一句你二佬唔生性第時我走左會訓街,你勤力d好快又供到啦,唔得咪攞公屋囉,要c6即刻除名,仲要c6揹埋二佬條數,呢d就係99口中既一家人!

男爵府

💪💪💪💐

大宅

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

大宅

回覆:ac321 的帖子

咁年個時代,好多都係為世所迫,早好就係七十年代至九十年代出身既。

首頁

尾頁

跳至