論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

滿約唔想續, 駛唔駛1個月通知? 如果唔想菲菲知道唔續而玩o野, 你地會點做?

侯爵府

畀面勳章

原文章由 happybaby1 於 08-8-3 00:38 發表
滿約唔想續, 駛唔駛1個月通知? 如果唔想菲菲知道唔續而玩o野, 你地會點做?

1 month notice is not required as the contract is due.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

No. But it is a nice thing to tell the maid so she can start looking for another job.

伯爵府

我冇講ga, 其實個bun 都會feel 到ga la, 佢地好醒ga, 會識一早搵定工.

珍珠宮

原文章由 happybaby1 於 08-8-3 00:38 發表

當年我都問過勞工署..... 其實係要的, 因佢要去揾工, 你唔可以assume佢知!

侯爵府

畀面勳章

原文章由 SandraLo 於 08-8-3 22:21 發表

當年我都問過勞工署..... 其實係要的, 因佢要去揾工, 你唔可以assume佢知!

According to immigration's rules, 1 month notice is not legally required i.e. no payment for her in absence of such notice. But it's fair to tell her.

[ 本文章最後由 daisy17772 於 08-8-4 00:16 編輯 ]

男爵府

I only give ONE WEEK notice to my last yan yan.

If your yan yan ask you: Will you employ me again? You only answer that you is still considering this matter and will answer her upon making decision.

大宅

約兩星期前同她講,話你幾時完約,減埋大假即做到邊一日,咁我就出那天的機票.

如果你知到她想揾工繼續在香港做,你就最好早D通知她,費事到時她不夠時間揾工會遷怒在你身上玩嘢.

別墅

知道唔續佢約, bun bun 通常會唔會玩o野?

珍珠宮

原文章由 happybaby1 於 08-8-5 08:38 發表
知道唔續佢約, bun bun 通常會唔會玩o野?

唔續約同炒唔同, 半途炒佢揾工難, 佢梗千方百計搵好處兼留耐d, 完約有機會佢都唔想留低!

大宅

咁係咪即係假設佢做到9月30日完約,佢有14日大假,即叫佢做到9月16日?咁佢呢14日會唔會返黎瞓?同埋我仲駛唔駛通知入境處?定係我地無通知入境處即係代表唔續約?如果要通知入境處,我地係9月30日通知還是9月16日通知呢?

原文章由 咩咩豬 於 08-8-4 11:13 發表
約兩星期前同她講,話你幾時完約,減埋大假即做到邊一日,咁我就出那天的機票.

如果你知到她想揾工繼續在香港做,你就最好早D通知她,費事到時她不夠時間揾工會遷怒在你身上玩嘢. ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

別墅

基本上完約係無規定要一個月通知, 不過如果佢唔係差/衰, 你想佢搵個另一主, 咁你咪早少少話佢知, 等佢有時間搵工, 但係你都唔想有下一個受害僱主, 咁就出機票前同佢講都未遲...

珍珠宮

原文章由 ling_piglet 於 08-8-5 16:59 發表
咁係咪即係假設佢做到9月30日完約,佢有14日大假,即叫佢做到9月16日?咁佢呢14日會唔會返黎瞓?同埋我仲駛唔駛通知入境處?定係我地無通知入境處即係代表唔續約?如果要通知入境處,我地係9月30日通知還是9月16日通知呢? ...

當約滿前最後嗰14日放假, 係要雙方同意先得, 如佢同意, 即使佢唔响你度住, 佢呢14日都依然係under 你employment, 即係話, 你依然係佢僱主, 有乜事依然上身!

首頁

尾頁

跳至