婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我剛剛跟99住咗三個星期,唉.....好煩呀,佢日日返到屋企就開始講嘢,仲要講過唔停,連睇緊電視劇都要講一大倫,最初都唔理佢架啦,點知佢又要你應佢.......日頭已經要返工,放咗工就緊你開開心心咁煮飯,食完睇陣電視未瞓囉,點知99嚟咗一齊住之後晚晚無9點都都無飯食,佢好似等我做咁,我又好似等佢做,好辛苦呀...老公又唔明.....只要lee少少嘢架,重有好多....下次再講

大宅

我都明你講咩,話說我初結婚都同62、99、c6亞婆同姑仔一齊住,但就分開兩間屋,我姑仔跟我同C6住,知於另外三個老人家就住樓下,其實我就覺得同一齊住無分別,因為全部人都有key自出自入,我老公亞婆超鐘意講o野,特別係事非好鐘意講呢個,講o個個,亦係要你回應o下,我就唔理、唔出聲,等她講完自己走人,我老公都頂唔住,有時會發脾4,因為學你話一樣,返工已經要做o野,放工都好tired啦,而我老公亞婆又同我99唔”arm“o甘成日講99,我老公唔多唔少都唔鐘意啦,你叫他點同你一齊講自己亞媽先。

可能你係剛剛開始,所以你唔回應你99就仲有心情講,到遲D她見你唔反應就唔講o甘多,但就唔代表唔講呀,呢個係我o既經驗。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個太99好鬼煩,全家都冇人同佢講野,佢個仔同佢講野好似鬧緊交咁,我開頭對佢幾好ga,佢講我咪應囉,但佢係d得吋進呎既人,愈問愈深入,而家佢問親我野,我都會答'關你咩事?'佢好鍾意問我個女d新野邊個買?幾時買?幾多錢??我而家通通都會答:'知黎仲咩?又唔係你比錢,你係咪想比返錢我???'講到要比錢,佢就會收聲啦...

如果有d唔岩聽/唔想答既問題我一一唔彩佢(99教既)...話之佢'下?下?下?'...'

伯爵府

想同奶奶相處好D?唔一齊住,唔時常見面咪相處得好D.好似我咁,一年都見唔到一次,咁咪相安冇事囉!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我99都好煩好嘈架,我初初都有應佢,同佢傾下偈,嗰時我仲好奇怪點解62,c6都唔會應佢呢?後來日子越耐就越頂唔順,佢係嘈不特止,仲要講嘢d語氣好差,句句都有骨嘅,久而久之我都唔理佢,由得佢自言自語,當佢發噏風就算~~老實講我已經放棄咗同佢打好關係,所以教唔到你,但係如果你想同佢少d衝突,保持相敬如賓嘅關係,唔一齊住,少d見面係最有效嘅方法~~

子爵府

好媽媽勳章

其實相見好...同住難...但係既然要一齊住就無辦法...大家相敬如賓...客客氣氣...佢想你做家務...咪叫你老公同你一齊做...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-8-3 04:30 發表
我個太99好鬼煩,全家都冇人同佢講野,佢個仔同佢講野好似鬧緊交咁,我開頭對佢幾好ga,佢講我咪應囉,但佢係d得吋進呎既人,愈問愈深入,而家佢問親我野,我都會答'關你咩事?'佢好鍾意問我個女d新野邊個買?幾時買?幾多錢?? ...

完全認同呀,我o個個太婆(即老公亞婆)都係o甘o家,有時去飲茶,見到我個女對鞋就問o個日見到對鞋想買俾我個女,又問我我買幾錢,之後答咗佢就即刻收聲,因為可能覺得我買得貴,我就話你唔好買俾我個女喇,你都唔識,你又唔係成日見又唔知要買幾大,連我c6都講話我會買,叫佢唔好買。

複式洋房

以前一齊住, 就已經頂唔順我99, 因為佢好煩個口不停講, 又乜野都要關佢事. 人地講電話, 又喺隔離偷聽, 收咗線又問係咪阿邊個邊個, 答唔係之後就問咁係邊個黎. 喂, 邊個都唔關你事啦:tongue:
有時同我姑奶傾計, 又無端端搭訕, 但係係一d 講完會令人唔高興既說話. 我老公成家人都唔鍾意佢. 所以我都唔多理佢
依家唔一齊住, 我對佢既態度都無轉好, 返去又唔會叫佢, 佢同我講野時我個樣又無表情 (老公話我黑面, 我都無....) 總知一聽到佢把聲就好討厭mouth:

大宅

盡量可以自己做既家務都盡量做哂佢囉...
起碼佢冇藉口話你懶啦...
如果佢成日講野又要你應既...
你咪"嗯嗯"咁囉...
咁都當係有應丫...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

咁似我太99既,,,不過我唔係同佢一齊住...但每星期都會見到///
佢真係好煩好煩...係超級煩///一見到佢..佢好鍾意講咋d意講自己d野...細過時几歲死老豆老母..几歲出黎做野,,,自己無讀過書,,點去進修,,,又話阿媽個時點教佢,,,嘩...我由尾到頭背得出黎
一年聽一兩次無咩問題...但係個個星期都好似聽聖經咁..真係人都mouth: mouth: mouth:
頂佢唔住...又次同老公話"真係好煩,,,下次你做乖孫坐佢隔離
點知我老公同我講黎 ::你可學下留心聽...要被d反映佢..
你念下重有几耐時間呀 ???
嘩...全完將你d責任被晒我和..老公

原文章由 我愛Corina 於 08-8-3 04:30 發表
我個太99好鬼煩,全家都冇人同佢講野,佢個仔同佢講野好似鬧緊交咁,我開頭對佢幾好ga,佢講我咪應囉,但佢係d得吋進呎既人,愈問愈深入,而家佢問親我野,我都會答'關你咩事?'佢好鍾意問我個女d新野邊個買?幾時買?幾多錢?? ...

複式洋房

原文章由 icyling 於 08-8-4 01:23 發表
盡量可以自己做既家務都盡量做哂佢囉...
起碼佢冇藉口話你懶啦...
如果佢成日講野又要你應既...
你咪"嗯嗯"咁囉...
咁都當係有應丫...

我都系今對付我個99呱 ,一開如聽下都會有下新意ge ,但聽得多兩次真系

大宅

我從來無同99長時間住過,最長果次係未結婚前同居緊,老公做完手術,99話要照顧我老公+整野比佢食...etc,叫我地去佢屋企住.....住左2個星期我就叫救命,雖然佢無哦我.....但係又這又那(會話我要學整乜野,要識食d乜野,點解唔食d乜野....etc),又早訓....睇下電視都怕嘈到佢地,生活習慣好唔同,我頂唔緊要我老公(當時男友)返屋企。

結婚後一定唔同99住,過節老公去我至去,有乜唔like、唔想食、唔想去,叫老公開聲~~就算個問題係問自己,都要話睇下老公點,你問你個仔囉!唔知你個仔得唔得ar...etc,小d見面、小d回應會好d。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 Smallpigbb 於 08-8-3 08:53 發表

完全認同呀,我o個個太婆(即老公亞婆)都係o甘o家,有時去飲茶,見到我個女對鞋就問o個日見到對鞋想買俾我個女,又問我我買幾錢,之後答咗佢就即刻收聲,因為可能覺得我買得貴,我就話你唔好買俾我個女喇,你都唔識,你又唔係成日見又唔 ...

我個太99邊有你老公既婆婆咁好呀,佢問ga咋,唔洗旨意佢會買野返黎呀...買返黎都唔好要呀...費事比佢講成世呀.......

瑪瑙宮

原文章由 ching070707 於 08-8-3 17:29 發表
咁似我太99既,,,不過我唔係同佢一齊住...但每星期都會見到///
佢真係好煩好煩...係超級煩///一見到佢..佢好鍾意講咋d意講自己d野...細過時几歲死老豆老母..几歲出黎做野,,,自己無讀過書,,點去進修,,,又話阿媽個時點 ...

哈哈!同我太99一樣呀....成日講自己既身世....我個太99連幾耐去一次大便都同我講呀......妖...真係xyz%佢呀....我叫佢'唔該唔好同我講..實在太核突+唔關我事ga!!!...'

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-8-4 07:58 發表

我個太99邊有你老公既婆婆咁好呀,佢問ga咋,唔洗旨意佢會買野返黎呀...買返黎都唔好要呀...費事比佢講成世呀.......

我點解唔要佢Do野個答案咪同你一樣囉,會俾佢講一世之於,亦會繼續問你買Do野幾錢,又成日話我o個時生請個陪月自己亨福o添呀,仲同好多親戚講咗,之後又俾我知道咗,老實講如果我亞媽唔係要湊我細佬倆個女,我99係連煮飯都搞唔點o個種人,我又點會要請陪月吖,你估唔洗錢咩,我都想亨福呀,佢好口事生非成日無中生人。

首頁

尾頁

跳至