懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

其實由未有計劃BB開始,我一直都好祈望順產的… 雖然好多人都話十級痛楚,但生仔不就是這樣的嗎?當生果時一路大叫一路柯個B出黎,老公可能一路捉住你隻手,跟住叫你加油加油,到BB出到黎,個場面應該好感動好真實的!! 但睇返啲JM開刀既過程,下身全身麻醉了,即係生果下係完全無感覺! 正確黎講唔係自己生出黎,係被人拎出黎…… 在無感覺既情況下個BB出左黎… 咁好似無左果種真實感??…… 仲要為自己身體留下疤痕…
本身我都一心諗住順產,但之前睇過個命理師傅 (睇過佢幾次好準的),佢批我最好擇日開刀,就算我唔揀開刀,可能都因為種種原因不能順產而變了最後都要開刀,佢話我命中係咁,開刀可以免去我一劫… 我聽了之後真的好唔開心!! 點解我想順產偏偏唔得,但其他人可以既話就選擇開刀?
有人可以話到我知開刀還有其他好處嗎?可以令我心靈有返啲安慰……

大宅

回覆:其實點解呢家咁多人揀開刀

我揀順產,比人劏開個肚咁多層再拎個bb出黎好似仲恐怖。。不過有時有啲突發情況真係話唔埋既…

複式洋房

我會信醫生多過師傅lor..如果醫生認為我適合順産,我會試

大宅

其實有好多人怕痛會選擇開刀,無話好唔好嘅 開刀都好普遍既然你都話個師傅好準你又信佢就唔好諗咁多啦

大宅

回覆:cherrybb1213 的帖子

你係高齡?
醫生有冇建議你開刀?
你有冇乜病順產會唔好?
如果冇,比著我,應該會試順產。

大宅

補充我都係順產生咗個女 嚟緊肚入面bb都會揀順產希望你快d有選擇唔好攪到咁苦惱加油

大宅

畀面勳章

首先係要信自己多過師傅

我第一胎係陣痛足36小時才順產
雖然超級痛但過程好真實。。那種感覺非筆形容。。快可進補及復元

第二胎因某原因選了半麻開刀
那種入到手術室感覺好似工廠提貨咁
少了份經產道出的感覺

如你是第一胎建議試順產
經歷過你會覺得自己好勁

大宅

我本身都想順產,但因為盤骨個shape同size問題,所以醫生建議開刀,我覺得應該順其自然,問下醫生意見好啲

別墅

回覆:littlewanwan 的帖子

認同

大宅

回覆:Manting_t 的帖子

其實開刀唔一定有疤痕的,我開完刀,醫生有比去疤膏我,我都無跟份量同次數查,我生左3個月啦,條疤都無左,醫生話疤痕係睇醫生手勢同埋本身嘅膚色同膚質

珍珠宮

我覺得都要睇緣份。。。
我自己以前覺得擇日開刀好荒謬。。亦唔信宗教。。。。
一路都諗住第時生,一定要順產!
點知早兩年屋企出左啲事,正當屋企人迷妄之際,我遇到我師父,仲跟佢學風水命理,原來尼樣野係好科學,有數計架。。我完全唔需要宗教論,佢仲完全講中我家人嘅情況,同埋要點做,有時計得多,仲會覺得,尼個世界唔會有公平,仲開始明白,點解啲人會想為bb安個好八字!
我依加都15,16~開唔開刀好,因為太準啦~但又想順產,同老公一齊面對。。

(以上純屬個人經歷,不喜勿插)

伯爵府

引用:我覺得都要睇緣份。。。我自己以前覺得擇日

原帖由 做個靚太 於 15-11-06 發表
我覺得都要睇緣份。。。
我自己以前覺得擇日開刀好荒謬。。亦唔信宗教。。。。
一路都諗住第時生,一定要順 ...
可否pm你果個師傅既資料俾我丫?我都想擇日開刀,謝謝!

男爵府

回覆:其實點解呢家咁多人揀開刀? 現在有點矛盾呢!

我好想順產,點知bb仲未肯調頭,而家醫生勸我開刀

大宅

其實你應該信自己, 想順產咪順lor..我第一胎都想順產架,可惜十幾個鐘 水又已經穿左都未生到, 醫生建議緊急開刀, 無辦法,我臨生之前都想喊...我怕開刀... 到見到BB健健康康 我乜都無所謂啦,一刀好過BB有危險~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好多人揀開刀,因為d 人可以自己選擇,現實講有少部份人係俾人呃左去開刀。師傅講野有幾中肯?唔去開刀改自己去界手,會唔會都可以避過一劫?

師傅叫你去順產,萬一你生唔出要開刀,你會話佢唔準。開刀冇咁多變數,我係師都會叫你去開刀,最好搵埋順便擇日安床,擇日開刀,改名添。你去揀開刀前,都要衡量所有風險,同埋諗埋家庭計劃,無問題至去揀開刀,咁至係明智既做法。你揀得信佢就唔好諗咁多,你揀唔信佢就要信醫生。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

好多謝各位既寶貴意見呀!! 你地既意見令到我無再咁唔開心,因為之前一直緊緊於懷…我暫時都仲係初期階段,我諗遲些到後期看醫生建議我再作決定吧!

大宅

唔係個個都有得揀嘛
我第一胎時十五十六
點知30周時醫生話如果我想開刀,果星期佢放假。
咁我唔想有咩突發時搵個未見過既醫生standby
所以要轉醫生,但我個新醫生只接開刀。
點知第一次見個新醫生,佢就發現我根本唔可以順產(子宮多左d野。之前個醫生一直都無發現)
結我個女真係無轉到身入唔到盤
仲要38周0提早(之前個醫生話放假果星期)作動。
所以我好好彩係決定轉醫生同開刀咋!

洋房

回覆:Manting_t 的帖子

我好怕痛 本想打算開刀 但上個禮拜係youtube search開刀d片好恐怖 衣家唔知開刀定順產好

大宅

認識瑞士牛牛第二回

fluty 發表於 15-11-7 00:10
唔係個個都有得揀嘛
我第一胎時十五十六
點知30周時醫生話如果我想開刀,果星期佢放假。
都明白…有時係無得揀既情況下開刀,只要大同細既都健健康康,咁我諗呢樣係重要啲!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Kellyxxx 發表於 15-11-7 00:13
我好怕痛 本想打算開刀 但上個禮拜係youtube search開刀d片好恐怖 衣家唔知開刀定順產好

...
如果有得比我揀,我真係會建議你順產,如果你怕,係私家順產可能啲人員會對你好啲! 我諗痛既都可以忍受,畢竟大部分人痛既最終都生到,而且始終覺得自己柯出黎比起無感覺就出左黎始終係好大分別呢!

首頁

尾頁

跳至