美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

食賽尼可一個月我瘦左8磅,真係好開心

之前我都上黎問過有關葯物.而家試左一個月,間唔中都會有漏油情況.如果之前唔係食油炸野,就唔會有漏油情況.但係就瘦左成8磅.真係漏油都值得既. :-P

洋房

Re: 食賽尼可一個月我瘦左8磅,真係好開心

請問你食呢隻藥要唔要醫生介紹信才買得呢??
食藥時要唔要戒口呢,要唔要配合什麼均衡飲食及加運動等
才有此成績呢???你是否還繼續食呢?你由磅減到幾磅??

大宅

基本上隻藥要醫生介紹先可以買到.但係相熟既葯係可以買到唔使信.我係醫生到,個醫生話怕我買到水貨,所以唔肯寫紙比我買,佢建議我同佢買返.但醫生賣比我要HK350得21粒.我係葯房買就HK320有42粒.咁妳話個醫生幾賺錢.
運動就只係行路咋,咁係因為湊女返學.
我都會繼續食,希望減返20-30磅.

大宅

淑筠媽咪 寫道:
...............,間唔中都會有漏油情況.如果之前唔係食油炸野,就唔會有漏油情況.但係就瘦左成8磅.真係漏油都值得既. :-P

唔係好明???點漏油????

男爵府

Is it suitable for man? I want to buy it for my hubby as he is fatter day after day.

大宅

heiheihoney
之前我問過,有個媽咪話佢亞哥食左半年由三百五十磅減到三百減.所以男人都應該合用.

ss2003
漏油係當妳放屁既時候會連油都出埋黎.但係食左葯,好多時都會有屁放.如果冇食油炸野,咁放屁係小好多;而且多數冇油.

大宅

淑筠媽咪 , 真係"鄧" 你開心.

我之前都睇過醫生想佢俾呢隻藥我食, 但個醫生成日話隻藥對減肥冇作用, 因為佢只係幫你阻止吸收油份, 係都要我食佢開既減肥藥, 因為我佢 d 減肥藥有太多 side effect, 所以冇睇.

我見你有咁好成績, 都想試下賽可尼. 請問,
呢隻藥點分水貨 ?
副作用 ?
需唔需要食維他命來補充失去既營養 ?

唔好意思, 有咁多問題

大宅

其實去註冊葯房跟本就係正貨,邊度有咁多水貨.我自己都打去賽可尼問過,佢地話一般葯房都係HK280-3xx左右.所以我諗個醫生係想搵多些錢就真.
食左成個月真係冇乜幅作用喎,除了漏油之外.
我都冇食其它維他命.因為keep住一天吃1200卡路里既食物就可以.

複式洋房

有沒有副作用???

複式洋房

淑筠媽咪 寫道:
heiheihoney
之前我問過,有個媽咪話佢亞哥食左半年由三百五十磅減到三百減.所以男人都應該合用.

ss2003
漏油係當妳放屁既時候會連油都出埋黎.但係食左葯,好多時都會有屁放.如果冇食油炸野,咁放屁係小好多;而且多數冇油.

我家族中某位男性長輩都有長期服用(因為佢好肥),正如淑筠媽咪所講,好多時會放屁,仲會連油都出埋黎,所以男人都要用m巾,仲有一個唔好既地方就係放屁會勁臭,我自己都不幸聞過,都幾embarass.... .
林月如

大宅

淑筠媽咪 寫道:
其實去註冊葯房跟本就係正貨,邊度有咁多水貨.我自己都打去賽可尼問過,佢地話一般葯房都係HK280-3xx左右.所以我諗個醫生係想搵多些錢就真.
食左成個月真係冇乜幅作用喎,除了漏油之外.
我都冇食其它維他命.因為keep住一天吃1200卡路里既食物就可以.

我想問, hkd280-3xx 是否 42 pcs ?
呢隻藥係唔係有 12g 同 14g 之分 ?
葯房係唔係要有醫生紙先肯賣 ? 難唔難買到 ? (其實係我怕"監介" )

複式洋房

ayesha 寫道:
葯房係唔係要有醫生紙先肯賣 ? 難唔難買到 ? (其實係我怕"監介" )

以我所知就要有醫生紙先肯賣..(某d無良藥商除外)
林月如

大宅

ayesha
呢隻藥唔係有12g 同 14g 之分.只係有21粒同42粒裝既分別.
如果間葯房同妳熟,跟本唔難買到.如果好似我咁睇醫生先買到就真係貴好多好多.

大宅

淑筠媽咪 寫道:
ayesha
呢隻藥唔係有12g 同 14g 之分.只係有21粒同42粒裝既分別.
如果間葯房同妳熟,跟本唔難買到.如果好似我咁睇醫生先買到就真係貴好多好多.

最慘係我冇相熟葯房, 聽聞 tst 龍x 唔駛醫生紙有得買, 唔知可唔可靠.
題外話, 你係邊區睇醫生 ?

大宅

我睇東區醫生,上次睇兩個星期葯佢收我HK450.所以真係好唔抵.

民房

減肥法真面目──藥物減肥

市面上流行的減肥方法五花八門,各有優劣。不適當的減肥法不但無效,更會對身體健康造成壞影響。你對你採用的減肥方法認識有多少?

藥物減肥法

危險程度:****(最高為5粒*)
原理:進食減肥藥、減肥茶或排油丸等藥物去抑壓食慾,阻止身體吸收營養及脂肪,將大量水份排出體外
好處:見效快而顯著
弊處:對身體產生副作用
注意事項:一定要請教醫生意見,胡亂服食十分危險

評語:香港近年流行用藥物來減肥,藥物的種類包括減肥茶、排油丸和抑壓食欲的成藥等。減肥茶的原理,主要是利尿和輕瀉作用,在短時間內把體內大量的水份排出體外,達到減輕體重的效果。當身體嚴重缺水,皮膚變得暗啞無光,身體內的細胞收縮,活動能力大大減低,影響體力和健康。

新興減肥藥「賽可尼」(Xenical)是排油丸的一種,能抑壓身體吸收食物中的脂肪,然後把脂肪經過大便排出體外。這種新藥物可能會引起腹痛和腹瀉,為免損害身體,還是不服為妙。

抑制食欲的減肥藥,成份主要是苯丁胺 ( Phentermine)和氟苯丙胺 (Fenfluramine),作用是通過血清素於神經中樞抑壓食慾,對心臟構成沉重的付擔,長久會影響心臟機能,甚至可能誘發心臟病發而猝死。在使用任何減肥藥物之前,最好作全身檢查,同時請教醫生提供有關意見。

洋房

原來賽尼可都有副作用架??呢隻藥仲係醫生介紹我去食tin.
hinshingmama 寫道:
減肥法真面目──藥物減肥

市面上流行的減肥方法五花八門,各有優劣。不適當的減肥法不但無效,更會對身體健康造成壞影響。你對你採用的減肥方法認識有多少?

藥物減肥法

危險程度:****(最高為5粒*)
原理:進食減肥藥、減肥茶或排油丸等藥物去抑壓食慾,阻止身體吸收營養及脂肪,將大量水份排出體外
好處:見效快而顯著
弊處:對身體產生副作用
注意事項:一定要請教醫生意見,胡亂服食十分危險

評語:香港近年流行用藥物來減肥,藥物的種類包括減肥茶、排油丸和抑壓食欲的成藥等。減肥茶的原理,主要是利尿和輕瀉作用,在短時間內把體內大量的水份排出體外,達到減輕體重的效果。當身體嚴重缺水,皮膚變得暗啞無光,身體內的細胞收縮,活動能力大大減低,影響體力和健康。

新興減肥藥「賽可尼」(Xenical)是排油丸的一種,能抑壓身體吸收食物中的脂肪,然後把脂肪經過大便排出體外。這種新藥物可能會引起腹痛和腹瀉,為免損害身體,還是不服為妙。

抑制食欲的減肥藥,成份主要是苯丁胺 ( Phentermine)和氟苯丙胺 (Fenfluramine),作用是通過血清素於神經中樞抑壓食慾,對心臟構成沉重的付擔,長久會影響心臟機能,甚至可能誘發心臟病發而猝死。在使用任何減肥藥物之前,最好作全身檢查,同時請教醫生提供有關意見。

男爵府

Hi,

其實我諗應該咁講啦, 只要是葯物, 一定有副作用,問題是有多大. 所以排油丸當然亦有其副作用, 但它主要是落於腸臟, 對油的吸收排斥, 故對腎或肝的影響就無嘜.

當然, 我並不是這葯的fans, 我只是想話, 但凡是葯物不論成份, 事實上是都有一定的影響, 只是輕微與明顯的問題吧了, 就如文章所言, 減肥茶都有副作用. 不過, 心理上我們都喜歡告訴自己: 茶啫, 應該安全啲, 健康啲, 起碼唔係葯嘛. 所以, 暫時我都係飲減肥茶.

首頁

尾頁

跳至