懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔差不多半歲大,現在想戒人奶。如果不想吃回奶丸,可以吃什麼?

男爵府

你的bb有幸能夠吃母乳到現在,真係好幸福呀!
bb到六個月後,會開始食固體食物。慢慢地,母乳會由主要食糧變成非主要食糧,但母乳仍然對bb非常重要呀!
bb越大,接觸的人越多,而母乳就可以俾到珍貴的抗體給bb,對抗周圍環境的病病。奶粉又怎可以相比呢!
因此,你的bb仍然非常需要母乳呀!
如果情況可以,我會鼓勵你繼續餵母乳!最困難的,你都捱過了,現在,相信bb已食得比較定時,慢慢,困難越少,享受(親密關係)越多,放過了,不是很可惜嗎?

如果真係某些原因(例如身體問題),而真的要戒奶的話,可以每幾天減一餐咁慢慢減,就不會一下子谷的太利害。

大宅

其實我並不是全母乳,一直以來都是母乳+奶粉。
放完產假後,我上班仔仔就食奶粉,到我放工就母乳+奶粉。
但係亞仔一扭眼瞓就要食母乳,成日比公公婆婆投訴。

原文章由 yanlongma 於 08-8-4 17:26 發表
你的bb有幸能夠吃母乳到現在,真係好幸福呀!
bb到六個月後,會開始食固體食物。慢慢地,母乳會由主要食糧變成非主要食糧,但母乳仍然對bb非常重要呀!
bb越大,接觸的人越多,而母乳就可以俾到珍貴的抗體給bb,對抗周圍環境的病病。奶 ...

男爵府

係呀,我個仔細個時,要瞓前如果我唔係到,佢都係要大喊/扭一餐,我的賓姐就會攬住佢,唱下歌仔,輕輕搖下佢,喊/扭一大餐,才肯睡。
佢地只不過需要一種安慰吧了,可以試下奶咀,又或者俾毛巾仔bb拿在手等。
不一定要戒奶的。
即使是半母乳,母乳仍然可以俾到抗體俾bb呀!

我也是在職媽媽,回家餵奶對我而言,是一天辛勞工作後的獎賞,也是bb在一天探索後的心靈安慰!

大宅

豆豉會回奶,但我都同意yanlongma 所講,應該keep住比bb食人奶,唔埋身餵都可以習慣泵出黎比bb食

洋房

回覆 #1 katowen 的文章

我之前個陪月就煲淡豆豉比我drink好有用

首頁

尾頁

跳至