懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

自大肚以來,見盡地鐵裡任何大大小小健壯男士或青年,他們盡管見到我衣個大肚婆,都可以若無其事,照坐可也,孩子的媽媽,沒有教子女什麼是讓座品德,情侶們只顧眼裡的情人,裝修工人當你無到,四肢發達的年青人呆呆坐著......我真的很氣頂,怎麼香港是個如此冷漠的城市,說大陸無品,看來,香港人都要好好反醒
自小土生香港的我,已經知道老人和孕婦都需要讓座給他們,我們四肢健全給人方便有幾難?
今天最氣頂,我需輪得一個位子坐,但眼見到另一個婆婆無位坐,身邊的人好像點穴一樣,不會動不會有反應,我看不得不順眼,還是讓座給婆婆坐,當婆婆知道我是大肚婆時,還說,哎也,小姐你坐吧,我握住她手,放心啦,我無事,你坐啦.
其實,大肚婆無得坐,係唔會死,但佢地已經累了一整天工作,還要頂著肚子,真係很辛苦呢.:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

你講得都無錯,有時d人都唔讓,但係我返工成日都有人讓,收工時就少d,可能佢地都攰,但係中合嚟講有3份2次數既人都會讓

別墅

好同意你所講, 土生土長既香港人都好應該從小就有學應該讓坐給有長者/孕婦, 但偏偏呢樣野o係現實生活就難得一見既事....mouth:
就連我前兩日o係巴士標晒冷汗, 就黎要暈, 都唔會有人比個位你坐低.....
已經唔係第一次遇到呢d情況了, 所以唔會對d人有任何期望, 只有祝福佢地唔好有一日有"急需一個坐位"既需要吧

別墅

原文章由 cindy83215 於 08-8-4 19:56 發表
你講得都無錯,有時d人都唔讓,但係我返工成日都有人讓,收工時就少d,可能佢地都攰,但係中合嚟講有3份2次數既人都會讓

仲有一樣野, 我個人有小小覺得, 有冇人讓坐都好睇係邊一個地區........

複式洋房

你撘地鐵邊條線架, 我日日撘荃灣線, 大部份時間都有人讓坐比我架喎 不過, 我試過撘觀塘線, 撘過幾次, 都冇人會讓坐, 仲試過有次有個亞嬸想同我爭坐添呀
原文章由 jimeow 於 08-8-4 19:46 發表
自大肚以來,見盡地鐵裡任何大大小小健壯男士或青年,他們盡管見到我衣個大肚婆,都可以若無其事,照坐可也,孩子的媽媽,沒有教子女什麼是讓座品德,情侶們只顧眼裡的情人,裝修工人當你無到,四肢發達的年青人呆呆坐著..... ...

大宅

唉...係咁0架啦, 我雖然只得17w, 但可能陀孖, 所以個肚好大, 我都睇唔過眼讓位比老人家坐啦, 全車人都冇反應咁, 有時返工情願等下班車都冇預有人讓位囉

大宅

畀面勳章

唉...我諗而家呢d情況真係唔係罕見!!反而有人讓坐先出奇...我而家都34weeks,住馬鞍山,不論我返工(旺角)or由老爺屋企出入(官塘)都極之少,甚至無人讓坐比我,就算係一d一睇就知道好需要坐位o既老人家都無一幸免, 見到呢d情況我同老公都覺得呢個香港無得救,仲好氣憤tim!!but我唯有同我老公講可能呢d人有需要個位多過我地大肚婆la:;pppp:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

冇嫁喇. d 人既質素唔同晒.

唯有我地自己身體力行, 自己教好我地既下一代.

別墅

其實而家d香港人真係好差,仲係越後生越衰嗰隻添......我陀住阿仔時係咁,而家阿仔一歲喇,D人見我抱住個仔都唔會讓坐架,不過我都冇期望有人會咁做,最多安慰自己話D人有需要多D...

別墅

我都冇人讓位 我都好傷心 你所講既香港人 我懷疑全部都係大陸人 因為而家真係好多大陸人落左黎香港

別墅

但係試過係內地人同埋地盤工人會讓位比我坐喎....反而嗰D年青人真係未試過,唔知係咪怕瘀呢....

大宅

我依家26WK, 幾乎日日有人讓位噃...我搭地鐵由觀塘線去旺角,再轉車去金鐘,一般係8點半后,都好大機會有人讓位, 同埋我會去車尾,唔會去車中間,因為果度少D人...比例上係男人讓位多過女人讓囉...
放工時間就少D人肯讓位嘞...

大宅

原文章由 taimun 於 08-8-4 20:19 發表

仲有一樣野, 我個人有小小覺得, 有冇人讓坐都好睇係邊一個地區........

我都覺得, 我踏東誦線或荃灣線, 大概一半次數有人讓位;港島線, 次次都有人讓位; 觀塘線同火車從來冇人讓位!

男爵府

我搭地鐵都唔會有人讓座,佢地d人仲衰到將我上下打量,都唔比我坐,仲衰過扮睇唔到!!!
我個肚都唔細,白痴都知我有咗,望完我又唔係比我坐,咁有乜好望!
d人越來越唔掂!佢地仲成日話d大陸人無公德無文化,自己咪又係!

複式洋房

觀塘線和寶琳線囉

原文章由 babyjen 於 08-8-4 08:23 PM 發表
你撘地鐵邊條線架, 我日日撘荃灣線, 大部份時間都有人讓坐比我架喎 不過, 我試過撘觀塘線, 撘過幾次, 都冇人會讓坐, 仲試過有次有個亞嬸想同我爭坐添呀
...

複式洋房

你的意思,好似係話那些大肚婆無人讓座就係報應?
自大肚後,已經搭的士多過搭地鐵,但次次九龍過對面海,唔係辦法嘛, 仲有我咁激氣,係我一見老人家和孕婦,我一定讓位,因為有惻隱的心的人自己坐都唔坐得舒服啦,
自問有家教,除自己不適外,都會主動讓座給他們.
因為自小知道助人為快樂之本.

原文章由 baby_hc 於 08-8-4 09:15 PM 發表
會唔會係樣既問題? 你大住個肚就唔好去迫地鐵啦...

你問心未大肚個陣又係唔係次次都讓座比有需要既人呢? 可能係報應...

:;pppp:

複式洋房

係呀..係呀...
d人真係無教養ka...佢地知唔知乜野係己所不欲,勿施於人..
男的又係咁..女的又係咁..
我都成六個幾月..都係得3次有人讓位俾我咋..
有次..個後生仔..仲眼甘甘咁望住我個肚..完完全全無反應
第日佢老婆有..佢就知..
d女仔又係...真係到佢地有咗個時..佢就知無人讓的感受..

複式洋房

原文章由 baby_hc 於 08-8-4 21:15 發表
會唔會係樣既問題? 你大住個肚就唔好去迫地鐵啦...

你問心未大肚個陣又係唔係次次都讓座比有需要既人呢? 可能係報應...

:;pppp:

我可以好肯定話俾你知..我未有bb個時..我同我老公都會讓位俾懷孕的女人同老人家坐..
唔通呢d都叫做報應吖..
我第時都會繼續讓座俾有需要的人

那些無讓位俾有需要的人,到佢地有需有的時候..佢就知道感受..

禁止訪問

大宅

畀面勳章

其實呢D唔係咩報唔報應O既問題...我都想問下baby_hc,唔通你唔係你亞媽個肚度出黎架?:;pppp: 大肚就唔好去迫地鐵,你咁講咁大肚婆應該要點呢,個個都要買架車請個私人司機呀?唔該你用下你所餘無幾o既腦諗下先好講嘢...你講得出報應呢樣嘢,我諗你池d都有排受:;pppp: :;pppp:

首頁
12345...7

尾頁

跳至