懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時見到d人一見到你大肚, 就係咁望, 但又唔係讓位俾你, 有d仲衰, 一見到就即刻扮訓覺...

反而有時d男人/阿叔都會讓位, 師奶級既真係見到都唔會讓俾你..

別墅

原文章由 baby_hc 於 08-8-4 21:15 發表
會唔會係樣既問題? 你大住個肚就唔好去迫地鐵啦...

你問心未大肚個陣又係唔係次次都讓座比有需要既人呢? 可能係報應...

:;pppp:

如果有得揀, 我估就算唔係大住個肚都唔會去迫地鐵囉....
我估如果自己係問心有愧既, 都唔會對唔讓坐既人作出COMMENT囉
至於報應呢樣野, 我相信"好心有好報, 若言未報, 只係時晨未到"

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 baby_hc 於 08-8-4 21:15 發表
會唔會係樣既問題? 你大住個肚就唔好去迫地鐵啦...

你問心未大肚個陣又係唔係次次都讓座比有需要既人呢? 可能係報應...

:;pppp:

你係咪莎朗史東嚟架,佢都係話四川地震係報應,原來就係你呢種心態,唔怪得D人唔讓位啦, shame on you !!!

民房

哎.... 我尋日都經歷過無人讓坐既心情呀!! 真係好吾開心. 我今個月底就生得, 尋日著手買埋d野, 最後搭巴士又拎住一袋二袋, 加上自己恥骨已經好痛, 真係好想人地讓坐架. 但最後由荃灣坐到去葵興都冇人讓坐呀!!!! 究竟咩人唻架!!

大宅

我...我相反...我試過無大肚時被人讓座
自此我沒穿過娃娃裝了....

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 annatse45 於 08-8-4 22:45 發表
其實呢D唔係咩報唔報應O既問題...我都想問下baby_hc,唔通你唔係你亞媽個肚度出黎架?:;pppp: 大肚就唔好去迫地鐵,你咁講咁大肚婆應該要點呢,個個都要買架車請個私人司機呀?唔該你用下你所餘無幾o既腦諗下先好講嘢... ...

係囉!annatse45妳講得,可能佢唔識搭地鐵呢

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 anita_mon 於 08-8-4 22:51 發表
有時見到d人一見到你大肚, 就係咁望, 但又唔係讓位俾你, 有d仲衰, 一見到就即刻扮訓覺...

反而有時d男人/阿叔都會讓位, 師奶級既真係見到都唔會讓俾你.. ...

係呀,我搭地鐵一打開門,d人見到我,有d即刻合埋眼瞓覺,有d睇書打機,總之就"我睇你唔到"......其實我都唔望有冇位坐,我只係想有個安全o既位企下已經好滿意!!

洋房

係啦!!! 都唔知d人咩心態,要"讓坐比有需要既人坐"咁簡單都唔識既?!!!
肯讓坐既人真係少之有少呀,我到37week未放產假時都仲搭緊mtr返工,籮咁大個肚d人都可以"扮"睇唔到,有時好迫真係好危險架ma,真係唔明d人諗乜ga,唔通個腦就係比佢地坐住左???

同埋我想回覆返亞baby_hc :應該唔係樣既問題,係你個腦有問題!!!定係你又係坐住左??!!!!!!:;pppp:

大宅

我而家17WK~係12WK時可能我肚較現都試過幾次係地鐵及火車到有人讓位~有一次仲係婆婆佢話差一個站就要落車所以叫我坐,果時我真係好感動。之後有一次我乘地鐵時,一上車D人唔理三七廿一衝上車爭位。過左幾個站後有個位我就坐左落去,但坐左1個站到有個婆入黎。D人好似個個係影帝影后咁即時訓教打機睇書當阿婆透明,當時我雖然都好累,但我都起身讓坐俾阿婆。問心我地雖然係大肚但仲有力氣渣實車箱支桿,但老人家冇力冇氣若一個唔小心跌親佢地仲慘呀。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我搭東涌線返工既, 其實10次有7次都有人讓位比我坐..
不過我發現一個現象, 就係返工既就有人讓, 放工時間真係好少人讓架, 可能大家都好攰啦..

我覺得, d 人唔讓位/ 扮訓覺/ 扮睇唔到都好, 我最多心入面話佢地無家教, 無品啫...
但係搶位果d 真係黑人憎囉..

有次我同老公搭地鐵返屋企, 香港站上車, 老公都一支箭咁上前諗住霸個位比我坐, 有個廿零歲既女仔, 一個屎忽攝埋黎坐左個位... 我老公都慶慶地... fine, 你坐左咪坐左囉... i don't care...
最火滾係個死女包仲上下打量我...
咩啫, 我大肚啫, 唔係怪物呀... 真係火都黎埋
我咪啤返住佢囉, 跟住佢就扮訓覺... 都唔知食咩大架

別墅

原文章由 炸饅頭 於 08-8-4 21:05 發表
我都冇人讓位 我都好傷心 你所講既香港人 我懷疑全部都係大陸人 因為而家真係好多大陸人落左黎香港

咁又唔好赖晒D大陸人,我一年翻香港住兩個星期,見到好多好無品好無禮貌既香港人,真係有D心淡,特別D15至20歲左右嘓D後生仔女,我都係大佢地幾年啫,但係我覺得同佢地代溝勁大。我有時睇D blog 都話依家大陸黎香港玩D人已經改咗好多,因為佢地係香港受盡歧視wor~

不過有D香港人好起上黎又好鬼好既~~

別墅

其實,反而響大陸,D人讓座的觀念比較強,如果大肚明顯的,一般都會有人讓座。

我試過一次響粉嶺落車,當時只有我一個人出去,但有好几個人入車,但個個都末有等我落車只顧住搶入車,一個個排排企,列成一行入車廂,搞到我後來被逼到埋車門邊,個肚仲踫左下車門添,我都唔知几心痛會整親BB。真係無陰功

別墅

回覆 #1 YUNDING 的文章

我反而覺得D中年男人 - 樣貌似裝修佬先至讓位, D西裝友,青年同埋中年阿嬸多數咋睇唔到.

複式洋房

我大肚甘耐,未試過有人讓過一次.在未大肚之我地一家三口見親有需要的都會讓.啊仔4歲時我同他一起撘巴士,有個婆婆中途上車,仲插住喉管,應該在醫院出利,睇落站都站唔穩,坐係她附近無個人有讓位的意思,和我坐在車尾坐同一個位的仔仔話:媽咪我地讓比婆婆好嗎!最後我地讓比婆婆坐,但車上的姐姐,哥哥的道德禮儀由一個4歲的小朋友比左落去,無人會覺羞耻喎.
lokyee129 該用戶已被刪除

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

大宅

我日日都坐地鐵,大部份時間都有人讓座俾我, 所以我覺得好好彩, 因為企得耐都辛苦加上迫人都幾危險吓, 有一次係一個十歲多既內地小朋友讓座俾我, 所以我好感動

子爵府

好媽媽勳章

我依家又大肚又成日推/抱住個大仔(21個月大)搭車,
都唔係成日有人讓座比我ga ja..
不過我依家都睇開左lu~
有時我抱住個仔都覺得辛苦ga...
佢成30磅..依家我都30weeks喇...
通常都係見到d一pair pair o既情侶,
個女人係咁聊我個仔,
個男人就扮睇我唔到...
唔緊要丫...
我座小一陣姐...
阿Q d諗...
姐姐仔,第時你都有機會大肚ga,
到時你就明大肚婆冇得座有幾"支力"la~
到時你唔好怨冇人讓座比你呀!
"他朝君體也相同"呀!

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-8-5 11:30 編輯 ]

洋房

I can't agree more with all mammy's comments. I am now 5 mths and so far only experienced ONCE with seat offered at MTR !!!!

I take Kwun Tong line from Tiu King Ling to Kln Bay and every morning the people will either look at their newspaper and try to escape from your eyes or they will look at you for 20 seconds, analysing whether you are pregnant or not but still remain seated. I feel so angry with all these people and feel ashamed on them.

And I also want to complain to MTR coz their recent slogan "offer seat to those in need" makes me so frustrated. When you are standing looking at the slogan you will feel this is so BS. The effect is basically ZERO!!!! I would suggest them to take it away as it makes me really upset!!!!

複式洋房

講起呢個話提就把幾火 ....
我朝朝由太和搭火車去紅磡轉巴士返灣仔的 ... 咁耐以黎都冇一個人讓過位比我坐呀 ...
我而家都 34 週了 , 個肚好似蘿咁大 , D 人一見到我就嗱嗱聲扮訓覺 , EVEN 係睇緊報紙又好 , 打緊機又好 , 總之我覺得我自己係特特特效安眠藥囉 ... 有時去到 D 中途站 , 有人落車 , 我想行埋去坐 , 都已經有人一個屎忽 "DUCK" 落個位度 , 完全理都唔會理我地呢 D 大肚婆 .... 唔同妳爭位坐 , 已經好好的了 ...
試過由紅磡返太和 , 中途曾經有過 3 個人落車 , 我都坐唔到個位 , 因為 ,真係有人會同妳爭位坐的 ... 好好好過份 ...
真係越講越火呀 ...
我同個朋友傾開 (佢又係大肚婆 , 廿幾週) , 佢話佢老公有次响羅湖上車 , 咁有對夫婦抱住個 BB , 佢地用咗 3 個位 , 之後去到上水見到有個大肚婆上車 , 咁婦人便將 BB抱起 , 讓個位比呢位大肚婆坐 , 點知有個大約40歲既健康男人 (香港人) 一個唔該坐落去 , 咁婦人便出聲話 , 呢個位我係讓比大肚婆坐的 , 唔該你起身 ...
妳真係估都估唔到果個男人會點答 , 果個男人話 , 我都係坐幾個站便落車 , 最後都係冇起身讓返個位比果個大肚婆坐 , 之後婦人既老公讓坐比果個大肚婆坐 ...
妳話丫 , 聽到呢 D CASE , 真係覺得 .. 香港人極之冇品 ....

首頁
12345...7

尾頁

跳至