自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

bkfans 發表於 15-11-9 23:58
今次我又觉得学生冇講錯,呢个孟母真係怪兽。怕仔女学坏应從小教導正確价值观,唔係起势搬屋。
純粹以事論事,即係閣下唔介意住係紅燈區或者品流繁雜的地方,有能力搬亦唔會搬,因為你會從小教導小朋友正確的價值觀。當真?再問,點解父母要揀風氣好的學校而唔係教導小朋友正確的價值觀呢?咁又係唔係怪獸呢?

禁止訪問

珍珠宮

mickeyeva 發表於 15-11-9 19:34
【on.cc東網專訊】 香港考試及評核局新出版的2015年中學文憑試(DSE)《考 ...
對唔住, 我認同喎.孟母三遷係怪獸家長, 尤其處身當今香港.

珍珠宮

good_pig 發表於 15-11-10 00:04
我記得有個JM 叫...孟母3000
我都記得,頭像相都係孟母

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆:DSE中文卷考生答案嚇人 孟母是怪獸家長

但題目係咪要將故事代入現代?如果唔係我就覺得咁嘅答案怪怪地

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

個考生轉數幾好,可以將孟母三遷講到樓價高,現實做唔到

男爵府

2019新春慶豚圓

我淨係覺得dse卷真係好難考, 又要立論又要駁論。

男爵府

什麼論點不是問題,如何論述才是問題。

子爵府

親子王國15週年勳章

錢途

子爵府

育兒性格勳章

佢唔寫一己C 肉咪算好彩!

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

引用:識得樓價高不可能三遷的考生,好過堅離地局

原帖由 ImaNewbie 於 15-11-09 發表
識得樓價高不可能三遷的考生,好過堅離地局長多多聲。如果佢識得話埋住開大酒店/街市隔離既家長邊有錢搬去 ...
我都係咁話,了解民生,何罪之有?

jolo    發表於 15-11-10 19:46

男爵府

引用:話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達

原帖由 caa 於 15-11-09 發表
話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達自己意見都有model answer?
其實知道歷史,就一定不會說孟母是怪獸

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

一己私肉……

男爵府

引用:Quote:原帖由 mickeyeva 於 15-11-09 發表

原帖由 LokYauYau 於 15-11-09 發表
唔敢講話係咪真係中文水平下降。。但執筆忘字,寫白字, 成年人都時有發生, 更何況考試時咁緊張。。。係咪值 ...
個d係考生,去考試,避免錯別字,係好基本

mother904    發表於 15-11-10 11:42

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

siutsunboy 發表於 15-11-10 10:52

呢個答案係咪精警,要視乎整個對話內容的立論。孟母三遷的原意是人要擇善而居,以免近墨者黑,如果一直討論的方向都係環境對人的影響,而不是問呢個做法套於現代的環境或者價值觀,呢個答案其實係離題

不過,如果考生係論點與論點的轉折之間有做功夫,先講典故原意,再論在現代的可行性,我又覺得呢個答案幾有創意。

男爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

LokYauYau 發表於 15-11-9 21:44
唔敢講話係咪真係中文水平下降。。但執筆忘字,寫白字, 成年人都時有發生, 更何況考試時咁緊張。。。係咪值 ...
其實"考評報告"目的就係放大呢d問題,等日後老師同埋考生要注意.那此年,我地ar sir都有用時間去講解pass paper 考評報告,等我地留意唔好重轁覆轍

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:mickeyeva 的帖子

我都覺得孟太係怪獸,只不過當年冇呢個批判性嘅名詞,佢當之無愧。

考生唔寫“一已c肉”已經算偷笑。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:但題目係咪要將故事代入現代

原帖由 siutsunboy 於 15-11-10 發表
的確係咁問喎!其中的一條題目,是叫考生在「孟母三遷」與「曾子殺豬」的兩個故事之中,講述哪一個故事,對現今家長培育子女更有啟發性。

總有離別的時候

大宅

孟母故事背後的意義,是孟母對兒子學習環境的觀察和成長需要的了解,讀者不應以三遷這個字面,曲解為怪獸家長過份嚴控孩子或功利地追捧名校網的行為。

InkCartridge    發表於 15-11-10 14:13
mother904    發表於 15-11-10 12:57

大宅

問的是故事的「啟發性」,所以必須闡述正面意義,否則便是審題錯誤。

首頁
12345...6

尾頁

跳至