自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:DSE中文卷考生答案嚇人 孟母是怪獸家長

Sorry,睇到回覆,有感香港學術水平不斷下降係有原因。

唔好點評我

禁止訪問

引用:Quote:bkfans 發表於 15-11-9 23:58 今次我

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Chowying 發表於 15-11-10 12:01
的確係咁問喎!其中的一條題目,是叫考生在「孟母三遷」與「曾子殺豬」的兩個故事之中,講述哪一個故事,對 ...
如果講啟發性,考生話孟母係怪獸就有點離題了

題目係問教育方法的啟發,但考生卻將孟母比附為怪獸,其實有點不論不類。

按照考生的立論,應該是孟母教育失敗,定係怪獸行為是有效的教育法?如果無法自圓其說,應該失分很大。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

wawaliluk 發表於 15-11-9 19:50
一己私肉

唔知遲些會否進化,寫成一身豬肉
一己(小)鮮肉

Charlotte_mom    發表於 15-11-10 13:40

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Verveine 發表於 15-11-10 12:32
問的是故事的「啟發性」,所以必須闡述正面意義,否則便是審題錯誤。
我又覺得「啟發性」不一定是要闡述正面意義,如果可以講出故事的反面意義,啟發了讀者向另一方向思考,我覺得也是可以的,但論點必須要清晰。

不過,孟子既然日後成為大學問家,如果認為孟母是怪獸家長,教育不得其法,是很難可以自圓其說的。

公爵府

caa 發表於 15-11-9 21:01
話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達自己意見都有model answer?
唔知條題目點問,如果係問考生對這成語的見解,我諗個考生應該先講出呢個成語的正識解釋,表明左佢係識,唔係亂解,然後再講出自己的意見,會好d。

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:caa+發表於+15-11-9+21:01+話孟母是

原帖由 dawnhu 於 15-11-09 發表
講真,其實孟母真係有可能係怪獸家長! 仲要係非常嗰隻!
孟母絕對係果個年代既怪獸家長啦,我認同架

公爵府

patpat234 發表於 15-11-9 23:31
呢啲錯別字咪就係上得網多,用左同音字求其人地睇得明就算囉!

公爵府

mother904 發表於 15-11-10 11:42
呢個答案係咪精警,要視乎整個對話內容的立論。孟母三遷的原意是人要擇善而居,以免近墨者黑, ...
同意。先講典故原意,再論在現代的可行性。表示左佢係識呢個故事的正確意義同解釋,但就再作延伸思考。
但如果係因為根本都唔知個故事講乜而亂吹,又係另一回事。

大宅

小布bubu 發表於 15-11-9 22:28
我覺得話孟母係怪獸家長沒有錯啊!首先說話卷個人立場係無model answer ,只要自己的論點言之有理其實可以wo: ...
同意, 如果沒有指定model answer , 考生可以答出有論點的答案, 我覺得無問題呀! 還很有創意.

子爵府

2019新春慶豚圓

mickeyeva 發表於 15-11-9 19:34
【on.cc東網專訊】 香港考試及評核局新出版的2015年中學文憑試(DSE)《考 ...
其實我覺得如果同學答到「孟母三遷」是「怪獸家長」的表現,考生更指現今樓價高企,不可能搬家三次,故實際不可行的論點, OK冇問題哦!

禁止訪問

引用:依家啲學生,正經書唔睇,成日上網睇埋啲二

瑪瑙宮

伯爵府

回覆:DSE中文卷考生答案嚇人 孟母是怪獸家長

根本而家好多人對“甘於平淡“曲解成咁樣。。。。。兩極化思維大人係咁,細路仔咪又係咁

禁止訪問

引用:Quote:siutsunboy 發表於 15-11-10 10:52

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

caa 發表於 15-11-9 21:01
話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達自己意見都有model answer?
當然可以有自己GE意見,但係孟母好似唔係溺愛子女
同埋呢D考試一向唔中意人地太有自己想像,

願身邊人皆有所歸

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

bkfans 發表於 15-11-10 12:41
风氣好学校一样有坏学生,照孟c9的心態,佢应该會継續轉校。咁算唔算怪兽?

至于住紅灯区,你不如问下有冇 ...
孟C9三遷係大環境的品流繁雜下所做的決定,睇唔到係因為個別人的因素而轉。我唔識人住係住上海街砵兰街,亦唔知佢地係唔係認為孟C9三遷係怪獸的行為,不過既然你認同孟C9三遷係柽獸的行為,好想知道你若果住係品流繁雜的地方,你有搬的選擇,你搬唔搬?

禁止訪問

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

bkfans 發表於 15-11-10 14:25
係咪會從品流複雜地方搬出, 正常都會. 除非係果度搵食啫. 但搬的理由未必單一只係從子女出發. 基本上人都想 ...
如果離開品流繁雜的環境,係人之常情,咁話孟C9係怪獸的考生失去分數亦係合情合理。其實考題已經肯定咗「孟母三遷」與「曾子殺豬」對現今家培育子女都有啟發性,問題係如何論證一個比另一個更有啟發性。

伯爵府

一己私肉
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

首頁

尾頁

跳至
熱門主題