論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人可以話比我聽如果工人向財務公司借錢時要提供什麼資料呢?

大宅

好似係僱傭合約,僱主住址證明同佢身份證~
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

禁止訪問

複式洋房

原文章由 貓姐 於 08-8-5 12:15 發表
有id card已經可以借1萬

多謝你的回覆。但是如果乘係 id card 就可以借1萬,萬一工人比僱主炒咗。嗰d財務公司血本無歸。

禁止訪問

男爵府

原文章由 貓姐 於 08-8-5 12:33 發表
所以只可以借1萬囉, d財務計過數既, 拉上補下, 一定都係賺到笑傢喇

NO LA,我之前個工人問咗3間借錢,一共要還70000呀.....

複式洋房

原文章由 貓姐 於 08-8-5 12:33 發表
所以只可以借1萬囉, d財務計過數既, 拉上補下, 一定都係賺到笑傢喇

即使我收咗佢既護照及合約都冇用啦。有冇方法杜絶佢再去借錢呢。

[ 本文章最後由 JCKC 於 08-8-5 13:50 編輯 ]

大宅

原文章由 JCKC 於 08-8-5 13:46 發表
即使我收咗佢既護照及合約都冇用啦。有冇方法杜絶佢再去借錢呢。

如果佢有朋友做擔保,仲可以借多D
冇方法杜絶佢再去借錢,佢等錢洗,邊個可以幫佢喎!
只有一知道就提佢準時還錢,同時搵定新工人啦!因為佢地通常無心機還,多數會玩野。

大宅

我個工人做了『諮詢人』, 她朋友上個月無還錢, 財務打電話及寄信來我先知道, 剛巧印姊姊回鄉放假未回, 讓我擔心了很久;她回來後經千辛萬苦尋找到她的好鄉里, 迫她還了一期錢; 財務說她還有10期錢. 總之每月若對方不準時還款, 便會聯絡我工人協助....
agent 幫我出了封警告信給她, 若再有任何類似事件及有財務找她, 可即炒.
agent 說她們做『諮詢人』是有錢或禮物收取,及向他人透露僱主資料是犯規的,我不熟識,請教各位!

大宅

係呀,我個friend個工人就係贪心,签個名做“咨询人”就有200蚊落袋!最後佢個同鄉就係走路,搞到債主臨門追数,啲追数佬並非善男信女,我個friend比佢搞到鸡毛鸭血,幾乎搞到要報警,仲要改埋屋企電話!死唔死!累人累物!

原文章由 smilejackie 於 08-8-5 16:59 發表
我個工人做了『諮詢人』, 她朋友上個月無還錢, 財務打電話及寄信來我先知道, 剛巧印姊姊回鄉放假未回, 讓我擔心了很久;她回來後經千辛萬苦尋找到她的好鄉里, 迫她還了一期錢; 財務說她還有10期錢. 總之每月若對方不 ...

大宅

我問過我agent,佢話有身分證就可以借得 1,500.00,有passport就可以借多d,我都唔肯定......

禁止訪問

複式洋房

原文章由 若茵 於 08-8-6 12:27 發表
我都發現個工人係舊年10月借左$20000財仔,要還10月個,如果佢有依期還,應該7月就還晒.唉~~~

請問你知唔知向財務公司借錢使唔使傭主地址證明呢?

複式洋房

My maid has lost her ID card 2 times la, but just lost her ID card, everything is still in the bag

So is it she use her ID card to borrow money? Is it after borrowing money, the ID card is kept by the finance company?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我以前果工人連 id card / 合約 都無, 大x財務都借比佢 !

洋房

原文章由 ganbare 於 08-8-9 00:05 發表
我以前果工人連 id card / 合約 都無, 大x財務都借比佢 !

It seems very easy to borrow money from 財務 company..

首頁

尾頁

跳至