自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:如果你係不嬲無同佢唱下歌,或者嘗試叫佢認

原帖由 lazywife 於 15-11-12 發表
如果你係不嬲無同佢唱下歌,或者嘗試叫佢認下,睇youtube玩下遊戲,咁佢唔識係好正常,無接觸梗係唔識嫁, ...
會加陪留意,認字方面都係k1開始同佢認,我又無迫佢嘅,認唔到咪同佢一齊讀多次,希望佢下次認到咁。

大宅

引用:小朋友上年有讀N,而家k1,放學後每天都有

原帖由 FunWong 於 15-11-12 發表
小朋友上年有讀N,而家k1,放學後每天都有抽時間陪讀書,但仲未認得A至F大細階,係咪學習較慢?反而其他中 ...
我回想我K1既時候,應該都未認到廿六個字母

別墅

回覆:小朋友k1重未認到A一F 係咪學得較慢?

唔介意小朋友睇少少電視的話,播DVD啦,日日半個鐘好快識!我女未夠兩歲已可認讀A-Z!

別墅

回覆:FunWong 的帖子

唔算慢,我地細個都唔知k 幾先識😂
不過除非你好想push 佢叻過其他小朋友,如果唔係,其實佢遲早都識。或者可以問吓老師佢進度如何,算唔算遲,之類。由老師講解。

We love PEPPA PIG~!!
We love British Goodies!!!

大宅

我買左d 木造磁石英文字母痴响雪櫃,佢得閒問下我,好快就學識~

水晶宮

冇話快定慢,如果你一向冇教,由佢自己領悟,咁認唔到A-F好正常。
我有刻意有系統地教個女字母和中文字,2歲前已認到A-Z,讀n班老師再教A-Z和vocab時會易跟上。現在3歲k1, 都係再學過Aa-Zz, 但學校會教多d vocab, 佢自己睇書會有幫助,可以認到d簡單vocab, 加埋d圖佢自己可以理解故事,唔使次次都陪讀。

珍珠宮

2018復活節勳章

小朋友上年有讀N,而家k1,放學後每天都有抽時間陪讀書,但仲未認得A至F大細階,係咪學習較慢?反而其他中 ...
n班返學有無教?

如果學校屋企都無特別教,無俾dvd/YouTube佢睇,唔認得都好正常。

係依家嘅小朋友早咗學啫,正常3歲讀幼稚,啱啱先開始接觸,再觀察一排先

大宅

我bb n班已認得晒A~Z大細楷,睇youtube同玩flash card學得好快

話時話,我岩岩in k1, 已經要考認字母

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔 k1時都唔識,k3先識,

睇家長要求d咩,

我又從無刻意教佢,但上小學後英文測驗考試通常全級第一,第二名.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔無上過n班,我無同佢認字。。亦無理佢識唔識。。。上到小學仲唔識先算學得慢。。

大宅

我女三年級,由細到大都搞唔清楚字母次序,唱歌都錯,但佢串生字,認字,短句,默書都無問題,成績唔錯.所以我覺得到時候就識,可能有D小朋友記唔到但識用

男爵府

我個女一歲已認到英文字母,識講。
我個仔K1都認唔到英文字母,老師日日寫紙呢樣個樣。我們沒有特別谷他,現在小一,喜愛學習,正正常常。
我哥哥幼稚園小學不及格,會考除中英外全部攞A*,博士畢業。他輸在起跑線,贏在終點線。
每個小孩不同,因材施教,最緊要培養興趣,保持愛學習的心。

公爵府

Take it easy
升到小一都係學這些,早學識唔等如將來學得叻

男爵府

我個仔入K1前已認得哂26個字母,1一10,12種顏色,佢下個月先3歲,我地冇特登教,佢係youtube自學ga,所以有畤睇下電視同電腦都唔係壞事

大宅

試下配合YouTube 每日15-20字母歌
有聲有畫面可以提升興趣同入腦
加油媽媽

禁止訪問

大宅

原來好多小朋友都係咁。我以為我女特別蠢咋

我女個表妹未讀書,已經識寫英文字啦!

子爵府

我以前教的中學,有中一生A-Z都認唔晒。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我女都係K1,都未認到,係間唔中聽到佢唱abcdefg,有時我寫個A字出嚟問佢呢個點讀,佢答ABC反而中文生字佢認到,不過都係暫時得3個,人,女,月,我覺得佢已經好叻

珍珠宮

BK Milk勳章

慢慢就,會急不了

首頁

尾頁

跳至