夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由拍拖同居結婚己10几年,亦有個歲几小朋友,近月見到老公佢工作唔開心,手提電話又跟身自已直覺佢有可疑,但十多年來一直大家互相信任所以叫自己唔好胡思亂想,但上星期有一晚佢好夜先回家,以前是未試過,我終於忍唔住check 佢電話D sms ,佢真係背叛我有第2個女人,之後我話比佢知已經知道一切,起初佢唔認但終於都承認有婚外情!第三者係工作上D客亦有老公及小孩子,開始几個月但已發生關係,那一刻我手都震埋,佢一直以來返工放工準時回家,十分錫bb全世界都話佢係好daddy,發夢都估唔到好爸爸會做佐姦夫,但佢話我管佢,工作上又唔開心所以先一時做錯,佢答應會同第三者講清楚,唔想bb有個單親家庭,為咗bb我比機會佢.之後佢話已解決咗我亦唔想多提這件事,亦冇告知任何人因為唔想破壞佢形象,但受傷既我每天都怕那女人會找佢,因為信任佢而唔想check 佢電話,但仍忍不住每次佢电話响會留意對話,每天放工d衫有冇香水味?户口d$有否小咗?會否扮返工而去見佢?表面上我做到信任佢,但私底下真係好冇安全感,又胡思亂想好大壓力,有時bb詶咗自己就喊,我真係唔知要多久才對佢再信任,亦希望佢唔好拆散呢個家因為我已不能承受第二次,因為冇話比人知所以係度發洩吓,希望自已好過D.

[ 本文章最後由 258baby 於 08-9-4 01:20 編輯 ]

翡翠宮

原文章由 258baby 於 08-8-6 19:08 發表
由拍拖同居結婚己10几年,亦有個歲几小朋友,近月見到老公佢工作唔開心,手提電話又跟身自已直覺佢有可疑,但十多年來一直大家互相信任所以叫自己唔好胡思亂想,但上星期有一晚佢好夜先回家,以前是未試過,我終於忍唔住che ...

絕對明白你感受~~~

我真係好想好想知道有老婆or女朋友的男人出去滾的心態係乜???
佢地滾的時候會唔會諗起自己老婆or女朋友???
佢地會唔會覺得對老婆or女朋友唔住???
點解明知個後果都仲要做???

複式洋房

原文章由 小manman 於 08-8-6 19:28 發表

絕對明白你感受~~~

我真係好想好想知道有老婆or女朋友的男人出去滾的心態係乜???
佢地滾的時候會唔會諗起自己老婆or女朋友???
佢地會唔會覺得對老婆or女朋友唔住???
點解明知個後果都仲要做??? ...

我有當面問過佢同個女人上床時有冇諗過我同個女但佢冇答我,我真係好憎第三者点解個女人有老公仲要同第2個人上床,成頂綠帽由頭包到腳比老公戴,同時我又好矛盾,自己老公做咗姦夫仲原諒佢.......

男爵府

幸福婚姻是两人起去建立的,就像一間可以遮風擋雨的屋,但其中一人不理會不會漏水,會不會塌陷,一块一块偷移走D磚塊,到有一天天下大雨,兩人都濕晒,兩人都受晒傷.........

複式洋房

始終個心有D條刺
俾D時間慢慢淡
唔好唔開心
真係好多人鍾意亂搞男女關係,覺得冇問題
其實佢哋個人冇乜道德,玩玩吓

我覺得出面有好多引誘
有時我老公出面做野我都怕会
有第二D女人鍾理黎
真係要睇男人有冇定力

別墅

妳的做法都係一般反應,睇下佢唔會唔再犯, 而妳一時間很難接受, 如果他真係改過, 比D時間自己和他. 亦和他溝通下, 叫他比多D信心妳.

大宅

我好明白你既感受...
當自己老公呃過自己一次就真係好難再信佢...
對佢既信任亦都唔係用時間就可以重建得到...
雖然話係一次不忠,百次不容...
但係好多時都要顧慮自己既bb...
呢樣真係一個好難決定既...
但其實你咁樣屈埋屈埋,又冇得同自已既朋友講...
最終受傷得再深d既都係你自己...
如果真係覺得唔開心既...
唔好勉強自己...

複式洋房

常言道: 信、望、愛。

我不是教徒,但用以套用於夫妻相處,其實是很重要的三個字。

你感受到對方對你的愛,你才可重建對對方的信任。信心和信任來自愛。

原文章由 icyling 於 08-8-7 00:19 發表
我好明白你既感受...
當自己老公呃過自己一次就真係好難再信佢...
對佢既信任亦都唔係用時間就可以重建得到...
雖然話係一次不忠,百次不容...
但係好多時都要顧慮自己既bb...
呢樣真係一個好難決定既...
但其實你咁 ...

大宅

夫妻是一生一世的..就算親如你兒女,你父母,亦不相同. 當自己有家庭,離開父母, 當兒女長大,會有自己的家庭時, 唯有夫妻一同生活終老.

既然一生一世...比d時間大家..比d時間佢改變,比d時間自己接受...慢慢來...長命關係長命攪!!

洋房

樓住我都好明白你的情況 因為我係過來人 件事一年了我都仲好恨雖然我同我老公講過不再提 不過真係好嬲好嬲 佢同個死8婆 我同你講你一定要留意多d你老公 因為最初佢都係同我講不會再找個女人 點知個女人係佢番工時成日打俾佢 晚上唔找佢 後來我上網看佢電話單先知個女人有找佢 個女人仲唔介意我的存在 死都唔離開 沒法子下我要我老公換tel no 不過我老公又不肯換 咁我就同佢交換左電話用 等個死8婆打來我要話佢 =.= 之後佢真係沒打來了 而過左一年個女女出世我的心情先好番d 希望你都慢慢灰復番你對你老公的信心 唔係你會好辛苦架 你要知道好多人都會面對呢d事 特別現今花花社會 我想10個女人有8個都會有呢d事發生過 不過唔可以俾個c6再有第2次 再有我一定帶埋個女走人

複式洋房

就算有冇經曆過呢d事, 都會絕對明白您的心情, 因為大家都係女人!! 首先我認為您要做的是:
1) 您有權選擇原不原諒您C6, 既然已選擇原諒, 就請說出您的底線---如有下次一定不會原諒佢!
2) 之後切記不要再拿出來說, 就算閙交都絕對不能!
3) 不能再嬲C6和那個女人, 是真正放下那一種, 去享受和真惜您們一家人的生活!
4) 學懂自愛, 一個懂得自愛的人才會有吸引力!

祝您生活愉快!

複式洋房

原文章由 EMMYC 於 08-8-7 14:20 發表
就算有冇經曆過呢d事, 都會絕對明白您的心情, 因為大家都係女人!! 首先我認為您要做的是:
1) 您有權選擇原不原諒您C6, 既然已選擇原諒, 就請說出您的底線---如有下次一定不會原諒佢!
2) 之後切記不要再拿出來說, 就 ...

多謝各位姊妹鼓勵,因為我知自己放唔低呢10几年感情同埋為個小朋友所以我選擇原諒老公,睇完版頂婚外情topic,令我知道夫妻相處之道真是一門學問,我會對佢比以前更好令佢感受到我正学習寬恕,或者以前我都有錯,經常抱怨全職mami辛苦給了一種壓力所以佢選擇逃避說謊,而且掛住照顧bb而忽略了大家感情,所以以往被動既我會主動D,希望修補這段婚姻!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓主, 你要努力呀, 我地都會支持你架. 件事過咗去就由得佢過咗去, 唔好再諗唔好再嬲. 你要真正放低, 咁先有力氣去重建對丈夫嘅信任.
我都有朋友搞完婚外情自己返屋企, 佢老婆完全唔知情, 之後佢亦都再冇搞搞震. 我見佢地一家人而家都可以好幸福. 所以要相信有時男人都會改, 幸福要自己爭取同培養架.
講真,夫妻感情一定有考驗, 有婆媳問題, 有子女問題, 甚至經濟問題....婚外情只係其中一種. 雖然係你老公做錯, 但佢要你嘅原諒同幫助先可以修補感情.

複式洋房

樓主, 努力呀! 只要一家齊齊整整, 這些問題一定可以渡過, 人生如戲, 正如您收看連續劇, 這些只是一個小小的劇情, 一定會過去的, 可能您還可以在當中學習某些東西, 人便得成長獨立, 天空海濶, 向前看吧!!

複式洋房

原文章由 EMMYC 於 08-8-8 13:23 發表
樓主, 努力呀! 只要一家齊齊整整, 這些問題一定可以渡過, 人生如戲, 正如您收看連續劇, 這些只是一個小小的劇情, 一定會過去的, 可能您還可以在當中學習某些東西, 人便得成長獨立, 天空海濶, 向前看吧!! ...

的而且確正学習寬恕和信任但始終需要時間,當一個人靜下來時內心掙扎不期然令眼淚掉下來,四周又漆黑一片,呢几日佢對我同平時一樣並冇特別好咗,反而我對佢熱情咗主动拖佢手,回想以往可以不用懷疑一個人的日子是幾幸福,希望有一日佢會明白不再傷害我

禁止訪問

複式洋房

原文章由 258baby 於 08-8-8 22:24 發表

的而且確正学習寬恕和信任但始終需要時間,當一個人靜下來時內心掙扎不期然令眼淚掉下來,四周又漆黑一片,呢几日佢對我同平時一樣並冇特別好咗,反而我對佢熱情咗主动拖佢手,回想以往可以不用懷疑一個人的日子是幾幸福 ...

........一直扮若冇其事嘅我上星期又發現佢打電話給她,忍唔住揭發則問佢,佢話只係普通朋友閒談並非我想那回事,說謊只係唔想我亂想,佢話唔会再同佢联絡亦唔想負我更加唔想人生有遺憾,佢亦哭了出來,無用嘅我亦心軟了 ,亦發現佢有張我不知道的信用卡佢話係以前申請的和那女人無關,因為賬單上只係呢個多月用多咗錢,而佢根本無力償還,佢巳將大部份人工給我家用,我真係唔知点做..........呢段日子真係好折磨,亦曾經想做儍事但小朋友又点算......

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

點都唔好做傻事, 係你C6做錯啫, 唔關個仔事, 你要積極D照顧個仔就真.
C6冇錢還咭數, 你都唔好幫佢還, 等佢冇錢搞女人. 雖然話婚外情都可能有真感情, 但冇錢好難培養感情囉, 唔通開房都要個女人俾錢咩, 所以你要經濟封鎖佢, 等佢想作反都冇能力.
另一方面諗, 可能佢真係有心結束那婚外情, 但感情嘅嘢好難一刀切, 你俾D時間觀察下佢先. 要將一個半離開嘅心拉向自己, 你都要幫手重建感情, 哭鬧係無濟於事. 如果佢覺得你好煩好大壓力, 更加逼佢走架. 你幫佢歸家, 你就有番個老公. 如果你唔原諒佢, 最差嘅結果都係冇咗呢個男人啫, 世界仍然轉, 你就好好湊大個仔囉.

別墅

唔值得為男人死, 想下仔仔, 心情會好d.
可唔可以換咗個電話號碼?

複式洋房

原文章由 BigChoi 於 08-8-15 00:45 發表
唔值得為男人死, 想下仔仔, 心情會好d.
可唔可以換咗個電話號碼?

早几日己同佢對換電話用,但佢個电話無人揾佢,我自己試過打佢号碼,來電顯示亦正確,個心又会諗佢会唔会另外通知那女人叫佢唔好打舊号碼,唉!!!!!!!!!!!面對佢扮冇嘢但有抖唔到氣感覺,有時佢都好似有D唔自然,佢話揾朋友我亦任佢去可能佢都要找人傾訴,但我個心又拿住拿住,究竟呢种生活要維持儿耐???????

首頁

尾頁

跳至