自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

加油
做父母的真係要有好高的EQ, 待大家心平氣和時好好傾下

子爵府

你有幾個細路先? 真係小心處理0的青春期細路,因為唔止影響佢一生,仲影響埋0的細佬妹架。
我有家人青春期時就係經常立菜刀剪刀,而其他家人其實無法阻止佢,只能夠收埋0的武器。我由好驚變到唔驚,不過.....
總之,立武器,而且唔止一次0既話,唔係正常行為嚟,可能要搵社工傾下。
唔好以為大個咗就冇事,佢0既情緒問題會影響佢一生。

大宅

睛靈勳章

加油呀! 好好相處, 現在父母的角色不可以再高高在上, 好好溝通吧.

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

回覆:真係好擔心頭家會散\\\'

青春期真係一個大考驗,已經忍住唔發火, 放軟晒聲氣氹下佢, 做friend......同佢去佢鐘意嘅嘢地方玩同食野。但係佢都係會不停挑戰你嘅底線而家做左人媽媽先知當年我自己係幾討厭

水晶宮

e_jj 發表於 15-11-13 06:44
青春期加情緒,少少事都好執著,搞到家嘈屋閉,又會有立野或郁手郁腳,好驚有日搞到頭家散,我同老公情緒都 ...

硬功唔得就要軟功架喇...妳地自己嘅情緒都管理唔好又如何處理問題呢...!!

伯爵府

之前上工作坊,社工話青春期少年冇乜耐性,聽嘢最多聽3句。所以父母有話說,或想教導他們,要簡而精,一開始就說重點,5好廢話連篇。

以前亦上過一些「如何處理和子女間之爭執」的工作坊,最後一堂,社工亦說,無論你哋學咗幾多方法和技巧都好,最重要係要有高EQ,懂得控制自己的情緒。否則,學了千百樣技巧,都用5到出黎。

洋房

加油!

珊瑚宮

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

最緊要用"尊重"既態度對仔女, 唔好高高在上咁, 由上而下地指令仔女, 都唔好苦口婆心咁講咁多大道理/硬塞自己價值觀比仔女.
先了解點解佢要咁做, 同埋..多接納佢既價值觀 (除非明顯係有問題/錯).

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至