跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 carol2421 於 08-8-14 00:49 發表
已經買了好似數碼琴個款, 價錢唔貴 1仟蚊有找, 我都好滿意起碼可以比個囡練習, 等佢知道想學琴就要比 d 心機練.

但我有個疑問什麼叫學壞手.

...

係手勢唔正確.
鋼琴的琴鍵是有重量的, e.g. 大力會大聲, 細力會細聲, 手踭向外可彈到收圓聲音的效果... 可以表達到應有的感情.
數碼鋼琴/電子琴係一按制便發聲, 未能做到大細聲, 表達情感的效果.
音量有分成pp p mp f mf ff.....咁多種ka.

Anyway已經買咗, 練住先啦, 記住彈深D, 彈真琴時手指揩過係冇聲ge, 同想像下要做大細聲時應有的力度囉.

[ 本文章最後由 sophyma 於 08-8-14 01:43 編輯 ]

複式洋房

Hi, mammy, may I know where to learn Piano in TM?
原文章由 sophyma 於 08-8-14 01:38 發表

係手勢唔正確.
鋼琴的琴鍵是有重量的, e.g. 大力會大聲, 細力會細聲, 手踭向外可彈到收圓聲音的效果... 可以表達到應有的感情.
數碼鋼琴/電子琴係一按制便發聲, 未能做到大細聲, 表達情感的效果.
音量有分成pp p mp ...

禁止訪問

大宅

原帖由 taffyko 於 08-8-14 22:04 發表
Hi, mammy, may I know where to learn Piano in TM?

我2-3年冇學啦, 以前我個Miss入嚟屯門上門教ge, 所以計埋車$ 後d學費較高.

妳不如去琴行睇吓隔吓價, 仁愛X & 東華三X都有得學咕喎, 不過去邊度學都好, 係要撞個好 & 夾ge老師囉.

首頁

尾頁

跳至