跳至
[2008年] 洗BB衫

首頁

尾頁

複式洋房

BB出世後D衫全部都是工人負責手洗(因為D friend 個個都話要手洗),其實我覺得1D都不及機洗乾淨,各mama有乜分享?

子爵府

我係初頭幾次手洗, 跟住全部都機洗了..

原文章由 boscomama 於 08-8-7 09:07 發表
BB出世後D衫全部都是工人負責手洗(因為D friend 個個都話要手洗),其實我覺得1D都不及機洗乾淨,各mama有乜分享?

大宅

我用機洗, 除非有時d poopoo整污左, 我就手洗完再機洗.

或者有時係少量, 同埋紗巾果d就用手洗.

有人話空機清水洗一次先, 我都無咁做.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我同 dormom 的做法一樣

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我想問你地若用機洗係咪會儲多少少衫先至開機??

別墅

其實我都覺得機洗乾淨d, 但好不容易先儲到一機衫..

所以我就日日清, 每日都手洗紗巾同當日D衫仔.
但weekend就開一機洗其他衫(e.g.沖涼毛巾, 出街用嘅被被,床單...)

子爵府

我到宜家都係用手洗。
我日日都會將bb整污漕既沙巾、衫仔等放響水度加潔衣液浸,到夜晚食完飯先洗,所以都好乾淨ga,佢d衫仔除左會起衣粒果d之外,件件都好似新既咁。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我大約兩日就一機bb衫, 因為用好多手巾仔, 又有沖涼抺身的毛巾, 有時bb 大汗又幫佢換吓衫仔

床單仔一星期換兩次, high chair cover, bumper, 就約一星期一次, 後兩者都好佔位置

大宅

我BB的衫仔, 手巾仔等等都係每日手洗架

子爵府

我係用機洗o既,覺得乾淨d~有時衫仔同手巾仔

少,會集埋其他用o既野一齊洗~

複式洋房

I also hand wash 紗巾 & BB clothes daily, and machine wash twice a week. I think the BB laundry liquid is so expensive :)

大宅

我同Venchu一樣,衫仔同紗巾就日日手洗,其他野一個星期一機!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

話時話, 我屋企的電費由以前每月 $3xx 到現在 $9xx, 因為成日洗衫同開冷氣

複式洋房

我全部用手洗, 因我家無洗衣機

禁止訪問

複式洋房

其實點解BB衫不suggest用洗衣機呢? 如果BB衫自己一機兼用埋BB洗衣液,同手洗有乜分別?

禁止訪問

大宅

本來用機洗,仲放入乾衣機,d衫好柔軟;本地ee唻到同佢用手洗,反然覺得無咁乾淨@@易起毛粒又有陣味~~遲d外傭唻到,應該都係叫佢一切過用機洗算囉~~剩返d時間陪個囡同埋做家務好過
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

用手洗,有隻專用bb洗衣液,幾好,我大仔都係用佢,洗足五年,宜家到個細女啦!唔想用機洗,因為唔想同大人個@撈埋一齊,我地個啲係好dirty既

首頁

尾頁

跳至