在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

生第二個的問題

如果你是我, 生第一個係仔兼好頑皮, 已經湊到五勞七傷 (我和媽媽湊他後,成日腰酸背痛要睇醫生), 你還會生第二個嗎? 而且亞仔已經三歲幾, 就算現在即刻有 BB 都相差成四歲, 會唔會比較遠? 問老公都就話最好唔好, 但就冇話一定唔要. 最衰就係自己都十五十六, 兼且好驚生第二個都係咁頑皮我就死啦....但唔生又驚好似 d 老人家話第時我地有事得他一人會好辛苦...

有沒有姊妹比 d 意見呀??

複式洋房

Re: 生第二個的問題

我囝囝現在差不多八個月大, 但我和老公已準備會生多一個. 除了是由於想他有個陪之外, 另一個原因是不想見他太自我, 不懂與人分享. 我明白你的苦處, 但以前年代, 一個媽媽起碼生十個八個, 一樣如此捱大. 不要太

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我同老公都打算再生多 1 個, 老實講我都覺得囡囡好頑皮 !
但諗深一層, 將來自己&老公老左 ! 得返囡囡 1 個, 好孤獨 !
始終有兄弟姐妹一定好 d ! 親戚(堂/表兄弟)又點同親兄弟 !
(而兩兄弟既關係, 好睇我地點教 )

男爵府

其實有媽咪幫手已經好好o架啦,
重駛mud考慮咁多呀...
個人認為, 如果經濟許可, 而身體亦ok,
生兩個是perfect o既, 因為佢地可一起成長,
性格o既發展會全面好多.
好似我得一粒女, 佢難免會比較孤癖,
唔係太識同人相處......
而且我都慶幸自己生於一個大家庭, 有mud事都可以同兄弟姊妹商量... :-P :-P

大宅

我自己有2個女,自己湊,我覺得1個會好悶,如果有2個,就算有事都有人傾下,大家都有照應.

大宅

hello!我都諗咗成年,阿女都係三歲半,都係自己湊.
成年幾都冇避孕都冇,都係聽天由命.重要而家輸卵管發炎,醫生話如果下次有的話,可能會容易有宮外孕.想生的話就快啦.超齡重煩.我而家都29歲,過30都好麻煩,身體冇已前咁快復完.

洋房

我囡囡現在五個月大, 我將在囡囡一歲左右,會生多一個,一方面想她有個陪, 另一方面將來大了也有人傾下分擔下.

Judyng,

好好與老公傾下啦.

男爵府

mercury,
是否醫生跟你說過30 yrs old 就好麻煩嗎? 還是你自己估計? 因為我覺得30 yrs old 還是很年青呢! 卵管發炎是會完全康復的吧...試下完全康復之後才預備生多個會唔會安全些呢? 祝你早日康復~~

我同先生都係覺得多d小朋友個family life 會活潑d, 我們已經有2 kids, 現考慮生多個, 但我個人最怕係中間個kid 會feels ignored..我現在睇緊有關 這些information..希望如果真的生多個既話, 個心要feels secured and peaceful...

男爵府

總括來講,我覺得........

生一個就個媽咪舒服啲!小朋友有點缺少啲嘢!

生兩個就小朋友開心啲!媽咪辛苦!

睇你點諗!!

獨生子始終不及有兄弟姐妹的小朋友咁開心!好似到將來成年後,也不能像有兄弟姐妹的人咁,互相講大家小時的瘀事........其實好開心,大家諗起細個點樣同細老分嘢食等,好值得回味!一講起大家都會有講有笑!

別墅

我第二胎是意外懷孕,現在12週,我的囝囝21個月大,最初我都好唔開心,因為覺得囝囝太細,加上都好活潑,一個已經令我好辛苦,我媽媽爸爸都有幫我照顧囝囝,但都容易增加爭執,所以我好擔心又要再辛苦一次,現在我想開一些,但都不像第一胎開心,有時覺得對肚內BB唔公平!
Smiles Always :-D

大宅

但唔生又驚好似 d 老人家話第時我地有事得他一人會好辛苦...
very agree,好似之前我亞媽做完手術要住院,我差不多日日去探佢(我老豆又一早唔係到),一早把我個女放係奶奶到,晚上又要揍女,好彩奶奶幫到手,如果唔係人都癲!!你諗下...我地遲早有日會唔係到,是但剩低個要個仔/女照顧,但到時佢地又有頭家,咁你都唔想加添佢地的負擔架?(我係味諗得太多太長遠呢??嘻!嘻! )

別墅

我第一個BB(son)是剖腹產的,有點怕,but I want a daughtor too.

別墅

hi:
其實生多個都好
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

別墅

我個仔仔依家一歳一個月大, 我老公成日話要生多個細妹比仔仔..............一個仔我己経無0西所有自由同私人時間(無人help我....連座月都無)
我真係好驚又要重新takecare多一個new born......不過見我個仔同他的表兄姐一起玩到好似又好開心.....自己真係十五十六........

複式洋房

我覺得生一個,佢會好悶羅,而且多一個同佢玩會開心d同會識得同其他人相處,而且我都唔想d注意力只係放係一個小朋友身上,你地同意嗎??

複式洋房

老實講,我囝囝25個月大,未識講任何說話,未戒片,有近視,有食物敏感,有自閉傾向,亦有過度活躍.成日受傷又控制唔到情緒.媽咪同奶奶都冇幫過手照顧佢,但係我都決定再生.我係怕將來年老再照顧唔到佢,希望有個妹妹或者細佬,兩個人可以互相輔持.

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

龍龍媽媽:

我超級同意你的講法,我都係咁諗,所以我plan緊........

公爵府

牛年勳章

sandypigpig,

嘩!! 好犀利呀!! 恭喜妳追女成功 妳是否全職揍, 是否好辛苦, 另外想問問一D問題, 妳的經濟情況好嗎?? 有時我覺得生唔太難, 但養係一個大難題, 2 個讀幼稚園, 學費+ 荼點等, 一個月都8000-9000, 到他日佢地讀大學, 仲柑 , 我又點看法呢?? :lol: :lol: :lol:

別墅

CMMANDY:
我係 full-time ma o黎 ga,
我覺得養唔係問題,教先係最難 lor.
其實多有多使 ga o即,讀幼稚園唔係好貴
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

首頁

尾頁

跳至