夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同46結婚前我話:不如唔好擺酒留返啲錢買樓呀?46:唔得,我屋企得我一個仔一定要擺,我都想你嫁得好好睇睇
我:唔需要囉,況且我唔想同你爸媽住
46:咁間屋我有份咖嘛,有咩理由搬出去
我:哦

結左婚
我:幾時度蜜月?
46:結婚用左好多錢,儲下錢先好唔好?

過左一個月
46:佢地(共同朋友)話十月一齊去大阪,好唔好?
我:下,咁我地幾時度蜜月?
46:咪十月囉
我:下,同啲fd一齊都叫度蜜月?
46:多啲人好玩啲嘛

過左幾個月
我:我有左
46:咁唔好去旅行啦日本有輻射
我:哦(其實點解唔轉其他地方)

生完
我:唔想俾你媽湊
46:咁一齊住有咩理由唔俾佢湊
我:搬啦,我唔想同佢地住
46:邊有錢,況且間屋我有份,再講,你嫁之前已經知要同佢地住
我:我有講過唔想同佢地住
46:……依家啲樓買唔過

前排
朋友話旅行結婚,新娘話請我做姐妹,我地唔係好熟(46同佢地好熟),我每次見到佢其實都只係猜枚冇傾過計,咁我覺得好似唔係咁好,就同46講叫佢幫我推(話唔放心個仔一個係香港,46做兄弟)
46:唔好啦人地咁有誠意
我:咁真係唔熟呀
46:又幾唔熟呀次次出黎食飯都見
我:我唔想
46:一齊去啦難得有人出埋機票,我地可以當去度蜜月tim
我:……

其實唔係咩大事,我自己有時去到最後唔表態我都有唔啱,但係以上每件事我都減左佢幾分,話唔愛佢又唔係,但成日都因為呢啲事好心淡咁,佢平時又唔係話對我特別好但佢的而且確好愛我(純感覺)
其實我到底想點,我真係唔知(不喜勿插)我呢啲到底係咩心態有冇人話到俾我知(不喜勿回)謝謝

民房

你俾佢食住

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-14 08:42

侯爵府

引用:同46結婚前我話:不如唔好擺酒留返啲錢買樓

原帖由 八皇嫂 於 15-11-13 發表
同46結婚前我話:不如唔好擺酒留返啲錢買樓呀?46:唔得,我屋企得我一個仔一定要擺,我都想你嫁得好好睇睇 ...
睇完,妳最大既問題係立場唔夠堅定,唔識爭取。
同99一齊住個度,無得講啦,唔係話搬出去就搬出去。
度蜜月個度,如果妳真係想去,結婚前就要plan定地點,錢,咪係擺酒個度扣囉。
樣樣都個男人講乜就乜,之後自己又唔開心,好無謂囉。俾d主見堅持啦。

翡翠宮

回覆:個感覺好奇怪……

所有既野你都無堅持,節節後退
仲有乜好講

別墅

我都係咁
有時試過想堅持,但老公會覺得你唔體諒佢,唉

複式洋房

其實我都知自己問題大啲,成日去到一個點就唔想再同佢講落去(習慣,同屋企人都係咁)
有時覺得自己好差,咁小嘅事就唔開心幾日,有時又覺得唔想同46一齊落去,同佢一齊個感覺越黎越奇怪……

大宅

咁你自己唔堅持,之後又要唔開心
真係無言

複式洋房

岚月亮 發表於 15-11-13 21:14
睇完,妳最大既問題係立場唔夠堅定,唔識爭取。
同99一齊住個度,無得講啦,唔係話搬出去就搬出去。
度蜜月 ...
度蜜月唔係冇plan,係plan左後佢話要儲錢再之後話同朋友去

複式洋房

mysesame 發表於 15-11-13 21:43
我都係咁
有時試過想堅持,但老公會覺得你唔體諒佢,唉
我46講嘅同你個個一樣……

侯爵府

引用:Quote:岚月亮 發表於 15-11-13 21:14 睇完

度蜜月唔係冇plan,係plan左後佢話要儲錢再之後話同朋友去
你地要要再儲錢先去到蜜月?
如果plan好曬,甘即系準備曬錢啦,使乜儲左先去得?

子爵府

虎到金來勳章

我個46同你46差唔多。
我或者明白,有時候唔係唔想堅持,只係知道堅持落去,只會係嘈架收場。
而且對住啲只有佢講,冇你講嘅46!

侯爵府

兩公婆,真係咩底牌都知,有咩唔講得,係你自己覺得自己忍讓左,付出左,男人唔係一定會知,會欣賞體諒,佢地可以會無感,咁你又耿耿於懷,如果之後一爆又話離婚啦,咁個男人查實都死得有d無辜。。

男爵府

但我又好覺得你46講嘢好岩聲囉,可能我鐘意熱鬧啦!你同99、62同住,吾比佢地臭,夠住咪請個工人囉,而家甘貴,買樓好on 9喎。。。反正你而家住開都吾係大問題,遲啲先搬囉,bb細時有人望眼望下都好,吾係工人姐姐整鬼bb你都吾知,有老人家望下安心啲。

侯爵府

你要爭取

男爵府

引用:同46結婚前我話:不如唔好擺酒留返啲錢買樓

同46結婚前我話:不如唔好擺酒留返啲錢買樓呀?46:唔得,我屋企得我一個仔一定要擺,我都想你嫁得好好睇睇 ...
你太順攤,但其實次次都唔開心,唔係真係無所謂,積積埋埋好影響感情。大家傾下啦。

複式洋房

岚月亮 發表於 15-11-13 22:12
你地要要再儲錢先去到蜜月?
如果plan好曬,甘即系準備曬錢啦,使乜儲左先去得?
你講得啱,咁嚴格黎講我地係冇plan,只係話幾時去同去邊……

複式洋房

quincy_1987 發表於 15-11-13 22:24
我個46同你46差唔多。
我或者明白,有時候唔係唔想堅持,只係知道堅持落去,只會係嘈架收場。
而且對住啲只 ...
係,有時堅持左,就嘈交,佢話佢好多時都忍讓我,呢個我知,但我忍佢個啲,佢係唔知的……可能每次都係小事,佢冇放上心……

複式洋房

回覆 Kristytracy 的帖子

可能湊法唔同,佢又唔中意聽我地講,講親就發脾氣話唔湊……

複式洋房

lazywife 發表於 15-11-13 22:34
兩公婆,真係咩底牌都知,有咩唔講得,係你自己覺得自己忍讓左,付出左,男人唔係一定會知,會欣賞體諒,佢 ...
離婚呢二個字我一定唔會講出口,最多都係唔出聲……可能我公主病,成日想佢了解我……

複式洋房

RockMusicLover 發表於 15-11-13 23:45
你太順攤,但其實次次都唔開心,唔係真係無所謂,積積埋埋好影響感情。大家傾下啦。

...
其實我佢每次都知我唔開心,如我講左出黎佢又好多野反駁,變左好多時我都唔想聽而唔出聲,所以都唔知咁樣叫唔叫順攤……

首頁

尾頁

跳至