自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

第一次幫呀囡搞證,好多野唔清楚,所以上來問大家,有3張證,我想整護照代替回港證,係咪可行?(可以返到大陸嗎?)
跟住聽到好多版本,如果申請回鄉證就一定要申請回港證先嗎?
係咪一定要申請左回港證先可以去中旅社搞回鄉證?

複式洋房

引用:第一次幫呀囡搞證,好多野唔清楚,所以上來

原帖由 fy_925 於 15-11-14 發表
第一次幫呀囡搞證,好多野唔清楚,所以上來問大家,有3張證,我想整護照代替回港證,係咪可行?(可以返到 ...
如你唔諗住出国,辦回港証即可,回港即日有得拎,先辦回港后才可辦回鄉証,回鄉証可以网上申請。

大宅

育兒性格勳章

回覆:fy_925 的帖子

小朋友出竟:
大陸: 回港証 / 特區護照 連 HKID + 回鄉証
外國: 特區護照 連 HKID

申請回鄉証前必須已有回港証 or 特區護照

申請特區護照同時必須同時申請埋 HKID

所以基本上你申請左特區護照就唔洗申請回港証,但如果申請時間緊迫,啲人就會申請回港証,因回港証即日可以取跟著就申請回鄉証,特區護照要 10幾日

子爵府

2019勳章

回覆 JCHANG 的帖子

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

vanesswu 發表於 15-11-14 14:22
如你唔諗住出国,辦回港証即可,回港即日有得拎,先辦回港后才可辦回鄉証,回鄉証可以网上申請。

...
我諗住遲下帶呀囡去旅行,所以打算申請護照,唔打算申請回港證,但係咪唔申請回港證就申請唔到回鄉嗎?

大宅

回覆:bb搞證件問題一問

申請回鄉證是但一個組合 - 1. 回港證 or 2. 特區護照+香港身分證,

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

fy_925 發表於 15-11-14 17:07
我諗住遲下帶呀囡去旅行,所以打算申請護照,唔打算申請回港證,但係咪唔申請回港證就申請唔到回鄉嗎? ...
申請了特區護照(會連同無照片的身分證)後,就可以申請回鄉證
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

2019勳章

引用:Quote:fy_925+發表於+15-11-14+17:07+我諗

原帖由 wong2323 於 15-11-14 發表
咁特區護照可唔可以網上預約?特區護照同回鄉證表格有無得download?

男爵府

aleung08 發表於 15-11-14 18:27
申請回鄉證是但一個組合 - 1. 回港證 or 2. 特區護照+香港身分證,
bb身份證點申請?都係入境處整?

男爵府

wong2323 發表於 15-11-14 18:33
謝謝你

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:bb搞證件問題一問

如果吾趕住返大6,可以吾做回港證,等攞到passport先申報回鄉證

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:Quote:aleung08+發表於+15-11-14+18:27+申

原帖由 fy_925 於 15-11-14 發表
bb身份證點申請?都係入境處整?
申請passport時一同申請

男爵府

kavenzou 發表於 15-11-14 22:58
申請passport時一同申請
兩個收費嗎?

男爵府

kavenzou 發表於 15-11-14 22:56
如果吾趕住返大6,可以吾做回港證,等攞到passport先申報回鄉證
唔算好趕,整定遲下返去有用

大宅

畀面勳章

身份證不另收費,只需交護照費用

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

fy_925 發表於 15-11-14 23:36
兩個收費嗎?
特區護照
十 六 歲 以 下 兒 童( 有 效 期 五 年 )
32 頁 – 185 港 元
48 頁 – 230 港 元
身分證免費
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

畀面勳章

回覆:chingb2013 的帖子

護照可以預約,郵寄或投遞申請
表格可以上網download,或向入境處,民政事務署及郵局拎

大宅

申請特區護照+HKID一齊的

男爵府

wong2323 發表於 15-11-14 23:51
特區護照
十 六 歲 以 下 兒 童( 有 效 期 五 年 )
32 頁 – 185 港 元
Ok,謝謝bb拎左hkid 大左就唔洗再拎架啦?

男爵府

引用:Quote:wong2323+發表於+15-11-14+23:51+特

原帖由 fy_925 於 15-11-15 發表
Ok,謝謝bb拎左hkid 大左就唔洗再拎架啦?
無相身份證一直用到小朋友11歲先再換

首頁

尾頁

跳至