單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

即使不需用手掛起小朋友的底褲和外衣........
但都要用心去掛著小朋友的飲食, 品格和學業.

每天就是這樣過的了.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

男爵府

回覆:單親爸爸(媽媽)都是這樣過日子的......

冇錯

侯爵府

引用:即使不需用手掛起小朋友的底褲和外衣......

原帖由 酸棗仁 於 15-11-14 發表
呢個吾關单吾单親事!
做父母照顾好子女是責任……就算雙親单親都一樣!

伯爵府

babytszkin 發表於 15-11-15 03:17
呢個吾關单吾单親事!
做父母照顾好子女是責任……就算雙親单親都一樣!
咩呀? 單親之前, 我係總指揮來架.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

男爵府

引用:即使不需用手掛起小朋友的底褲和外衣......

原帖由 酸棗仁 於 15-11-14 發表
關單親咩事呀,任何情況下都要嘅啦!

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-15 07:04
關單親咩事呀,任何情況下都要嘅啦!

唉, 一個成十年都唔駛自己剪指甲嘅人, 要日日同仔仔抺 pat pat, 天呀)))

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-11-15 03:17

原帖由 酸棗仁 於 15-11-15 發表
咩呀? 單親之前, 我係總指揮來架.
總指揮合唱團個D丫

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-11-15 07:04 關

你要練到啊仔有啲怪癖先得。
阿女鍾意剪指甲,我廿隻指頭全由佢負責。夾。

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-15 10:24
你要練到啊仔有啲怪癖先得。
阿女鍾意剪指甲,我廿隻指頭全由佢負責。夾。

你個女咁大, 緊係可以 享女福啦. 我仲未想十隻手指包晒藥水膠布呢.

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-11-15 10:24 你

你個女咁大, 緊係可以 享女福啦. 我仲未想十隻手指包晒藥水膠布呢.
啊享福,吾好講笑啦,俾佢剪完經常指頭都會見血。
我比賓賓更慘啊!啊仔都還懂幫你做野,個港女自理都未掂,吾好話幫手啦!現在幫佢搵補習老師已頭都大晒。

唉想當年升中係咩事父母都吾知!希望過了DSE 可以吾使理啦!

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-15 11:00
啊享福,吾好講笑啦,俾佢剪完經常指頭都會見血。
我比賓賓更慘啊!啊仔都還懂幫你做野,個港女自理 ...

你個女算好喇.

昨晚釣魚, 有幾個(講過自己21歲嘅)後生仔+一女, 全程互問有關性嘅問題.....例如, 幾時破?, 平時點DI?, 最爆試過喺圖書館做乜? ...... 亞伯真係長知識了, 後生仔女諗乜, 亞伯又明白多咗啲啲了.

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-11-15 11:00 啊

佢無出夜街,宅女一名,當年幫佢左間師姑奄讀,希望可以擔心少一樣

中一簡介開始陸續有啦,有無幫啊仔留意吓。

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-16 21:21
佢無出夜街,宅女一名,當年幫佢左間師姑奄讀,希望可以擔心少一樣

中一簡介開始陸續有 ...

知道了. 但都唔會去喇, TKO區適合隻粽嘅中學唔多. 星期六派成績表, 到時揸住份名單, 問老師意見就可以喇.

其中有一間目標中學, 好多人眼見佢地嘅學生, 都唔食煙, 唔講粗口, 應該都OK嘅. 另外, 剩翻幾間, 問下老師, 自己再排先後次序, 就搞掂了.

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-11-16 21:21 佢

原帖由 酸棗仁 於 15-11-17 發表
知道了. 但都唔會去喇, TKO區適合隻粽嘅中學唔多. 星期六派成績表, 到時揸住份名單, 問老師意見就可以喇.
...
有空閒浦少啲呢喥,過去格離升中板嘢啦

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-17 08:00
有空閒浦少啲呢喥,過去格離升中板嘢啦

唔去喇, 好恐怖架.

我問咗10個住將軍澳嘅朋友意見同埋同學家長, 細妹補習時又接觸過唔同學校啲學生, 問埋老師就算喇.

大宅

熱血勳章

引用:Quote:lm251099+發表於+15-11-17+08:00+有

原帖由 酸棗仁 於 15-11-17 發表
唔去喇, 好恐怖架.
仁哥,好耐冇傾計啦!我而家每個星期就係去唔同簡介會睇吓。。。今日星期五開始考試啦。。。好大壓力。。。。我。。。。哈哈

我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

伯爵府

stopstop 發表於 15-11-18 19:25
仁哥,好耐冇傾計啦!我而家每個星期就係去唔同簡介會睇吓。。。今日星期五開始考試啦。。。好大壓力。。。 ...

我地呢邊得幾間啱佢, 最近都要出觀塘, 或九龍城區, 坐車會好嘥時間, 所以唔駛諗咁多.

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-16 21:21

中一簡介開始陸續有 ...

剛剛 "扎" 醒咗, 突然諗翻起, 今日係家長日, 單獨見老師, 派成績表, 可以問升中嘅嘢.

佢考完試, 派咗卷, 都冇咗回事, 完全忘記咗.

男爵府

引用:Quote:lm251099 發表於 15-11-16 21:21 佢

原帖由 酸棗仁 於 15-11-21 發表
早晨啊,我都同你差吾多喳,人老左已無咩記性啦。
阿仔成績有無進步啊,其實觀塘好近TKO啫, 當年個校長話過45分鐘車程以內都可以接受。出城博一博啦自選時。

伯爵府

lm251099 發表於 15-11-22 08:54
早晨啊,我都同你差吾多喳,人老左已無咩記性啦。
阿仔成績有無進步啊,其實觀塘好近TKO啫, 當年個校長話過 ...

佢啲成績OK呀!

最安慰嘅反而係睇住佢近7-8年品格嘅改變. 老師話 : 佢以前上堂成日傾偈, 比人摘名; 今年上堂, 好似脫胎換骨咁, 又靜又專心, 正襟危坐; 今年搵咗佢負責摘人地名喎.

首頁

尾頁

跳至