爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 我星期六在皇冠租車, 在今日星期日中午在九龍公園徑出梳士巴利道時, 在燈位轉灣前停車被後面V綠van撞, 當時由於心情慌張, 被撞後反應不來, 行了20,30米停下來,和當時綠van, 話係我急停所以撞來, 沒有即時報警, 發覺車尾bumper 撞入了, 有d綠色在車上, 但大家亦沒有和解, 因為當時有2個幾歲小孩要反學, 亙相影下有關資料便走了.
下午去了警署甪備案, 警察建議和解, 否則到西九交通報案, 有以下問題請求大家:

1. 車是皇冠租的, 上限賠償15000, 現在已報皇冠, 未知維修幾多, 要星期一交車後才知, 不過我想皇冠做一定過$15000

2. 可否到其他地方維修

3. 如何追討後車私機賠償

我 5年前自己有車, 日日駕駛, 揸了幾年都沒有發生過意外, 今次第一次租車和家人過周未, 被撞後很不開心及混亂, 晚上揸車去食飯心情十分緊張.

男爵府

行車要保持與前車最少兩秒距離,急停所以比後車撞即係後方無保持安全距離或無留意交通情況;足以構成「危險駕駛」。睇嚟後車(即綠色小巴)應該要負全責。

1. 租車唔太清楚點搞,如果係自己車可以經自己保險搞,一般會先扣墊底同埋 NCB;上完庭判咗對方後保險會比番墊底同 NCB 你。呢方面你應該直接同租車公司了解吓。

2. 直接問租車公司。

3. 如果經租車公司保險公司搞,佢地會追討;如果私了就直接報價比對方,對方唔肯賠就即係唔和解要上庭(要盡快搞),官判咗後可經小額錢債審裁署追對方,你預整個程序最少一年。

唔發生都發生咗,意外嘅嘢無人想;建議你要盡快搵租車公司傾,睇吓下一步要點做,因為警方果邊好似有一個期限。

大宅

回覆:租車在燈位被撞, 點算好

租車公司的車係第三者財產,我想未必能私了。租車公司會自行追討。最重要資料齊。

大宅

回覆:租車在燈位被撞, 點算好

點都後撞前唔啱。

大宅

今早交車了, 皇冠驗車師父安慰我話站小事, 交通事突成日有, 好平常, 不過報價單未出, 要一個星期, (我叫皇冠快D, 因為要俾綠VAN司機), 基本上租車公司, 皇冠是唔會理 邊個撞邊個, 對不對的問題, 維修唔爆額就扣按金, 爆了就皇冠保險自己攪, 總知什麼資料都沒有取.

雖然星期六已在附近警署備案, 但我個朋友叫我去西九交通落案俾口供, 星期日去到時三個坐堂到話以備案, 不用落口供, 叫我找租車公司, 現在不知點算.

複式洋房

renapapa 發表於 15-11-15 01:59
行車要保持與前車最少兩秒距離,急停所以比後車撞即係後方無保持安全距離或無留意交通情況;足以構成「危險 ...

後車(即綠色小巴)應該要負全責

同意!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

後車撞前車,如果唔係你CUT入去比佢撞的話,應該佢有問題.

大宅

記住 實情是 小巴從後撞你, 絕大份機會是他錯, 理由是跟車太貼。現況是不能讓步,沒有大家互相承擔責任的機會。一句道尾佢錯晒!

首頁

尾頁

跳至