跳至

首頁

尾頁

大宅

搬入大埔4個月,阿仔明年升中,所以係時候要搵學校。
阿仔有輕微言語和讀寫障礙,不算嚴重,學校成績暫時可以,全部都有A or B, 中文有時會有C, 應該屬band 2中成績,我不想佢讀得太辛苦,想搵一d校風好d而又不太辛苦,課外活動多d,我都知可能要求好高,又要校風好又想讀得唔辛苦,不過都想儘量搵一間適合仔仔的中學,之前有了解過一些,希望各位媽媽比d意見,最update既意見

1)救恩(聽講是大埔區最好的中中,難入嗎?)
2)孫方中(有分英文班,聽講近年無以前咁好,真的嗎?)
3)圓玄
4)神召康樂
5)何郭佩珍

以上中學有簡介會的我都已報名,羅定邦我都打算報左先

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 yauling 的帖子

坦白講...以下既我唔太贊成你入, 你揀羅定邦都算明智
1)救恩(聽講是大埔區最好的中中,難入嗎?)
呢幾年大埔位多過人之下, 救恩首輪主力交表係BAND 2學生, 因為是微調中學, BAND ONE學生當然會首選全英中, 但唔夠學位之下及邊緣人是一個好選擇

2)孫方中(有分英文班,聽講近年無以前咁好,真的嗎?)
孫書, 我個人感覺好活, DSE尚算接受

3)圓玄
後起之秀, 成績一直上揚, 校長積極, 學生都乖巧, 有英文班, 舊墟至愛BAND TWO入圓玄, 呢兩三年兩間舊墟幾廿人入

4)神召康樂
無感覺

5)何郭佩珍
收生有要求, 但我個人感覺一般

如果我是你, 我會再睇埋心誠, 心誠愈辦愈好, 轉了直資後成績一直向上, 可以12月參觀開放日.

大宅

mrs.so 發表於 15-11-20 09:26

Thanks Mrs.so
都係你最熟大埔中學,謝謝詳盡解釋
12月太多中學簡介會,未必去到心誠聽講座,如無記錯,你細仔今年都要選中學了,對嗎?

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

孫書, 我個人感覺好活, DSE尚算接受

>>> "好活" 即咩意思呀?

大宅

mrs.so 發表於 15-11-20 09:26

Mrs.so

你意思係咪救恩、孫方中、圓玄都可以揀?
邊間功課考試壓力無咁大?

複式洋房

回覆:yauling 的帖子

我仔都升中
你心水有邊幾間?

大宅

等等等 發表於 15-11-20 14:19
我仔都升中
你心水有邊幾間?

其實我都係搬入大埔無幾耐,都係上網搵資料,阿仔應屬band 2, 而且有輕微學習障礙,所以band 1學校無諗過,現積極搵band 2校風好又唔太谷既學校,等阿仔讀得無咁辛苦,心水都係我問果幾間,去睇下簡介會再決定,你呢?有咩好建議?大家交流下

大宅

回覆:大埔區band 2中學一問

想問咩叫微調中學?

Enjoy my Life

公爵府

回覆:yauling 的帖子

你好記性

我都進全瘋癲狀態

大家交流下

我細既成績唔好,我要向直資出發

大宅

請問心誠中學是Band ?

公爵府

回覆:chingfoon 的帖子

band two 生至愛

大宅

心誠是否英中,還是中中但有英文班?網上資料有說這學校是band2, 又有說band3.....
Mrs So, 可否分析這學校?謝謝

公爵府

回覆:chingfoon 的帖子

心誠是半直資,開六班,每班都是英中

不是津官校,不過由於心誠是有位供電腦派位,所以叫半直資,首輪交表是要扣一個選擇

由於前幾年北區學位不是,心誠也有band one 學生放入第三志願入讀,主力band two學生水泡

首頁

尾頁

跳至