懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

T21是驗晒所有染色體?唔係只驗到13,18,21嗎?

別墅

回覆:Manbb527 的帖子

不止的,還有性染色體,即第23對染色體。

別墅

回覆:T21報告~~XY染色體異常

我之前見醫生話Nifty 同T21係一樣,無留意到有T21express。
上星期抽咗血check Nifty先發覺,原來Nifty 比T21express 少以下四種Syndrome
無得check:
Digeorge Syndrome
Angelman Syndrome
Langer-Diedion Syndrome
Prader-Willi Syndrome

咁我係咪要check 埋T21 express 呢?

別墅

回覆:Jade1025 的帖子

我個人覺得,睇你自己的擔心指數和經濟能力,因為你已驗Nifty,再驗T21又要比多6000-8000的價錢。 如果無問題,當然我都讚成你再驗T21,始終安心好多。

我驗T21有問題,要再抽胎覆驗,雖然不需再繳付T21驗胎水的費用,但醫院抽胎水及醫院化驗部分是\'\'不包括\'\'的,所以單單T21和抽胎水已花了萬多蚊。

所以你考慮下。

大宅

我第四胎,T21和絨毛照到XXY, 好唔開心。原則上外觀正常,但將來唔能夠生BB. 我唔糸擔心生育問題。因為將來科技昌明,況且生唔生是下一代問題。我擔心是BB的結構和在成長路上面對的心理情況。
有冇寫過來人可以分享一下?

公爵府

叻叻勳章

我同事係..最尾無事.

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆 iliu03 的帖子

我囡囡係XXX, 未出世前照NIFTY CHECK 到, 劉醫生都解釋得好清楚, 最大問題係出現响青春期D 荷爾蒙唔夠或將來比較難有BB, 同先老公商量過, 只要唔係結構有問題, 我地都接受到, 由於我响政府醫院生, 亦有同醫生講左呢個情況, 我個囡出世, 醫院都好好, 幫佢做左好多TEST, e.g. 檢查心臟, 腎臟, 抽血驗指數, 仲安排左每年返去醫院檢查一次, 跟進個情況, 宜家囡囡3歲啦, 各方面發展正常, 健健康康!
開頭劉醫生同我講個囡有呢個問題, 我都好唔開心, 但上網搵下資料, 又原來唔係咁嚴重, 加上醫生真係解釋得好詳細, 小朋友長大發展最WORST會係點都分析埋俾我地聽, 我地最終接受到, 你都可以聽多個醫生嘅專業意見, 自己同先生商量下, 自再作決定!

希望幫到你!!!

別墅

iliu03 發表於 15-12-17 11:05
我第四胎,T21和絨毛照到XXY, 好唔開心。原則上外觀正常,但將來唔能夠生BB. 我唔糸擔心生育問題。因為將來 ...
hi iliu, 不要擔心,xxy真的只是因睪丸小而不育,無其他大問題。

你都睇下條link:
http://gene.hpa.gov.tw/index.php?mob=1&mo=DiseasePaper&action=paper1_show&cate=Set1&csn=77&sn=437

別墅

zazabeauty 發表於 15-12-17 11:26

我囡囡係XXX, 未出世前照NIFTY CHECK 到, 劉醫生都解釋得好清楚, 最大問題係出現响青 ...

大宅

多謝哂你地寶貴的意見,而家我又信心大咗,我婦科醫生比較negative, 但我地又唔想放棄BB,所以心情忐忑不安。想問劉醫生是否劉子健醫生?

K~Mart, 你同事最後冇事糸點呀? 唔好意思,太多問題想問。

Mrs. Kwong, 抽羊水的報告出咗未呀? 大家一齊為BB加油!

子爵府

引用:我第四胎,T21和絨毛照到XXY,+好唔開心。原

原帖由 iliu03 於 15-12-17 發表
我第四胎,T21和絨毛照到XXY, 好唔開心。原則上外觀正常,但將來唔能夠生BB. 我唔糸擔心生育問題。因為將來 ...
同我個仔一樣,佢照結構個陣發現右心室大動脈左移,後來抽羊水做晶片測試先知。

佢1/11出世,大肚個陣威院一直有跟進,生左即刻上兒科檢查,身體基本上所有器官都正常,之後都有唔同既覆診

你照結構有無發現其他器官異常?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

係呀, 係劉子健醫生

大宅

Fionhohoho,你仔仔也是XXY嗎? 你BB出世後一切器官正常,替你開心。想問一下BB的睪丸會否比較細小。

今週15 weeks, 要等20weeks才照結構。

複式洋房

我喺政府度頸皮,收到電話要返去睇報告。好擔心。另外喺私家抽左血做T21 express. 要過左假期先有報告。希望大家都pass 啦!

子爵府

引用:Fionhohoho,你仔仔也是XXY嗎?+你BB出世後

原帖由 iliu03 於 15-12-17 發表
Fionhohoho,你仔仔也是XXY嗎? 你BB出世後一切器官正常,替你開心。想問一下BB的睪丸會否比較細小。

今週1 ...
係呀

外科醫生睇過話正常而家兩粒睪丸都落哂

首頁

尾頁

跳至