跳至

首頁

尾頁

洋房

各位靚媽,有冇唸過自己cook 蛋糕呀, 可參考
這個

www.rthk.org.hk/elearning/dessert/

別墅

我之前同朋友一起學做鮮忌廉蛋榚,

之後老公再參考網站,
自己做豆腐芝士蛋榚 (勁正)

(我大肚咁耐, 只做得一個我食咋)

但現在沒時間再做了,
所有工具都借咗俾妹妹了

洋房

回覆 #2 HimHim_MaMa 的文章

你可以等呀b大d再整, 我都係等呀b睡覺時整或者等爸爸係度時先整, 我會整藍莓芝士凍餅,
這個餅是好好味的

大宅

我有左前都成日整架, blueberry cheese cake (焗/唔焗都整到), newyork cheese cake, chocolate mousse....真係又好玩,又好食
不過有左之後粗身大細都好少整了, 生完之後更加唔駛指意~~
不過呢期d friend又話要上我屋企學整餅, 所以應該好快會出山了. 不過都係等放假時候多d人黎同個囡玩至整得~~
我呢條link好多款整架~~
http://www.leisure-cat.com/frm_1000_cake.htm

別墅

原文章由 amyman1997 於 08-8-11 12:34 發表
你可以等呀b大d再整, 我都係等呀b睡覺時整或者等爸爸係度時先整, 我會整藍莓芝士凍餅,
這個餅是好好味的

我啲朋友都好鍾意到我屋企整餅啊!
但現在全屋都是BB嘢

請問妳們整藍莓餅是用果醬或新鮮藍莓呢?

焗的都得!!!!

我都唔知是焗幾耐, 太耐會唔滑,
焗唔透又唔得

大宅

用新鲜藍莓加糖加少少檸檬汁煮都得,不過用現成的藍梅醬又方便又好味。
如果焗的會有多D口感,要用水盤焗一小時,放涼後再放入雪櫃。
呢間野D整餅材料都算多,而且價錢公道:
http://www.twinsco.com/g_pdt.php

原文章由 HimHim_MaMa 於 08-8-11 13:37 發表

我啲朋友都好鍾意到我屋企整餅啊!
但現在全屋都是BB嘢

請問妳們整藍莓餅是用果醬或新鮮藍莓呢?

焗的都得!!!!

我都唔知是焗幾耐, 太耐會唔滑,
焗唔透又唔得 ...

別墅

原文章由 JanisLeung 於 08-8-11 14:20 發表
用新鲜藍莓加糖加少少檸檬汁煮都得,不過用現成的藍梅醬又方便又好味。
如果焗的會有多D口感,要用水盤焗一小時,放涼後再放入雪櫃。
呢間野D整餅材料都算多,而且價錢公道:
http://www.twinsco.com/g_pdt.php

...

謝謝

我都有放水盤焗, 但都唔滑
請問要用幾大火呀?!

大宅

焗既cheese cake係唔滑的,個質感會係實實地,好似newyork cheese cake咁架。
大概用180度焗的。
你個recipt係點架?
原文章由 HimHim_MaMa 於 08-8-11 14:37 發表

謝謝

我都有放水盤焗, 但都唔滑
請問要用幾大火呀?!

別墅

原文章由 JanisLeung 於 08-8-11 14:51 發表
焗既cheese cake係唔滑的,個質感會係實實地,好似newyork cheese cake咁架。
大概用180度焗的。
你個recipt係點架?

我是買書學做的,
當時是整綠茶芝士 cake 但 details忘了,

我都知沒有凍餅咁滑, 但真是好"鞋",
雖然沒想過要整到好似 南丫島SHIRLY做咁滑
真是"鞋"到唔想食:;pppp:

大宅

我都買過d書學整餅,不過好多都係唔work的,所以我多數都係睇網上果d Recipt,因為果度布埋留言版,唔明都可以問人,而且起碼有人整過好味至會post出黎的。
我建議你揾個自己鍾意既cheese cake製法,再加少少綠茶&加多少少魚膠粉落去做,咁就一定啱你啦~~
原文章由 HimHim_MaMa 於 08-8-11 15:03 發表

我是買書學做的,
當時是整綠茶芝士 cake 但 details忘了,

我都知沒有凍餅咁滑, 但真是好"鞋",
雖然沒想過要整到好似 南丫島SHIRLY做咁滑
真是"鞋"到唔想食:;pppp: ...

別墅

原文章由 JanisLeung 於 08-8-11 17:54 發表
我都買過d書學整餅,不過好多都係唔work的,所以我多數都係睇網上果d Recipt,因為果度布埋留言版,唔明都可以問人,而且起碼有人整過好味至會post出黎的。
我建議你揾個自己鍾意既cheese cake製法,再加少少綠茶&加多少少魚膠粉 ...

謝謝師父

不過暫時都唔會整住,
我估都要等BB一歲後先了
因為要返學, 返工, 眼不離B

大宅

我都唔叻架, 不過整得多就熟啫~~
我都好想整餅呀, 不過又係要睇住個囡, 希望遲d請到個好工人, 我就可以整了
原文章由 HimHim_MaMa 於 08-8-11 21:50 發表

謝謝師父

不過暫時都唔會整住,
我估都要等BB一歲後先了
因為要返學, 返工, 眼不離B

首頁

尾頁

跳至