嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

我諗到頭都爆 - 唔該幫o下我!

大宅

Re: 我諗到頭都爆 - 唔該幫o下我!

不如你買dABC地膠等bb跌落床都吾會整親啦。

禁止訪問

大宅

嘉理子:

你仔仔一歲後都已經訓3'x6'單人床啦,我仲驚過你,因為張單人床係高腳床,離地2呎架,床下面放佢d玩具膠箱!咁我咪係床邊綁一張小椅子俾佢當梯自己上落床囉!另外,初頭我都有係地下舖膠地墊同埋放幾個大cushion,仲要係頭個月我都係在膠地墊度訓,睇下佢有無危險動作,後來等佢習慣左,就可以唔駛舖地墊同埋cushion啦!
我第一日就教佢點上落床,同埋教佢唔好挨住床邊等等,so far佢而家都完全控制到佢的小天地,上落自如!
如果你真係擔心,咪係地下舖膠地墊同埋放cushion囉!

複式洋房

一歲已經可以睡單人床嗎? 怕不怕呢?我以為要等他大多一點才可. 有沒有其他媽媽可分享一下?

大宅

鄭太:

其實我都無諗住咁快俾仔仔訓單人床,但係仔仔好唔鐘意訓bb床,因為佢鐘意free d,佢唔鐘意bb床好似俾人困住咁~~~
我第一次俾佢訓單人床時,佢都不知幾興奮呀~~~

用戶要求終止服務

我都為o左呢個問題好煩呀, 因我bb俾阿媽湊,間房好細, bb唔肯o訓bb床,要同婆婆o訓, 最幣平時bbo訓晏覺都要o訓大人床, 咁我媽就會用dpilllow圍住張床, 但我bb好鍾意周圍碌,佢10個月, 我驚佢會碌落床, 加床欄我又唔放心,因為床欄有機會甲到bb, 如加個床墊又怕我dad話ma煩, 加o個d'abc'膠墊又冇乜幫助,萬一跌落黎都係會好痛, 我媽成日話唔驚,因為阿b一起身就會叫人黎, 但我真係好好好好好.....驚

禁止發言

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

嘉理子
我bb1歲時都轉了單人床,但是子母床, 之後加一個床欄, 他訓時, 就不會碌下床, 另外我又拉開張母床, 碌下便碌下母床, 1尺左右, 再碌是地下, 又是1尺, 應該不會有大問題, 其實他碌下母床已醒了.
另外,一定要教她上落床/soft. 每次她上落床/soft, 都要教她轉身腳踏地. 我bb常常上我張大人床,有二尺半, 他都是約到床邊,就很自然轉身,腳落先.

禁止發言

男爵府

你地所講嘅床欄在那裡買ga? 我狂玩具反x城見過,好似都要$3xx...好貴呀!!

男爵府

你可以試下荷花呢

別墅

我岩岩係jusco買左, $199, 仲有另一牌子, 我記得$168左右.

不過我覺得用子母床呢個方法幾好呀! :lol:

禁止發言

首頁

尾頁

跳至