在職全職

跳至
[在職媽媽] 辛苦壓力大

首頁

尾頁

複式洋房

我是在職媽媽,返工不定時,同時讀緊master,平時返工已經好累,我冇工人,bb係比家人照顧,快2歲,放工就自己照顧,無論精神,生活上都超累,因為太忙,基本上現在生活就係返工讀書湊bb!!身兼多職唔容易,有媽媽一樣嗎?大家都發洩一下

複式洋房

回覆:yuiopy 的帖子

為左可以多點時間陪Bb,放工我都會放低工作,功課,陪佢!但真係太累,所以我一星期只可以抽2,3晚等bb 訓左就做assignment, 做PowerPoint present!其實好痛苦,時間管理係我現在生活一部分!!安慰自己辛苦1年就會完成讀書!!幸好bb好痴我,大家都幫我打氣!!

別墅

回覆:辛苦壓力大

加油呀!趁假期多點休息和同佢玩!讀完就自由㗎啦!

複式洋房

一樣。
辛苦到暈。
不過我要到18年先讀完master

洋房

似乎身在香港,每個媽媽都有唔同壓力...我已讀完master好耐,平時阿女由婆婆照顧,因為住得遠,加上長期ot,我星期一至四都見唔到個女,每到星期五都想準時收工衝去睇個女,但成日事與願違。

琴晚7點,老闆話今個weekend想我ot, 問我有咩做,我答佢我要湊女,佢話佢都有嘢想做,話如果佢幫我做埋咁要我嚟做咩,嗰刻我只係直望佢對眼,無答佢。佢自己8點走咗,我做到12點,儘量搞掂d嘢,跟住whatsapp同佢講我weekend唔會返。

純粹呻吓,打算3月尾拎埋bonus轉工。各位媽媽加油!

公爵府

堅持下喇,要揾食真係好難嘅

複式洋房

真係好難頂,好想全部放棄晒,但放棄左之後又唔知可以做咩

洋房

回覆 Gintamama 的帖子

加油呀! 有時我做得太辛苦而想即刻辭職時,會諗吓如果自己咁易放棄,第時點教個女堅持?

複式洋房

回覆:littlecharsheep 的帖子

多謝支持呀,我都係捱埋3月bonus直走,已經捱到影響身體同阿女關係,再撐唔到了,希望到時大家都揾到份優差

禁止訪問

洋房

回覆 Gintamama 的帖子

真係要保重身體,仲有好長嘅路呢! 呢四個月要盡量放鬆,之後要加油搵工喇!

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

大家加油! 我份工出年1月合約完, 唔知到時會點!

男爵府

同妳一樣,但為咗俾更加好嘅生活BB要頂硬上。

大宅

育兒性格勳章

同妳一樣,但為咗俾更加好嘅生活BB要頂硬上。x 2

洋房

加油

珍珠宮

加油,樓主好叻讀master ,我仲諗緊讀唔讀,master 好貴

珍珠宮

加油,樓主好叻讀master ,我仲諗緊讀唔讀,master 好貴

公爵府

回覆:QQfishma 的帖子

經濟負擔得起就係囉

大宅

回覆:littlecharsheep 的帖子

我之前情況同你一樣,我已經辭職,及轉行,我現在可以唔O丅,每天可以見到囡囡,加油你!

洋房

回覆 Scallopbaby 的帖子

多謝支持! 我已經搵到新工,人工仲高50+%,雖然應該都要OT,但情況會無咁嚴峻!!!

首頁

尾頁

跳至