自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

心急想知

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我本身係濕疹長期嚴重患者, 近幾個月開始睇中醫, 覺得睇中醫最有效!!!!

原文章由 kennis102 於 08-8-12 16:25 發表
心急想知

大宅

我近呢年都開始有濕疹, 睇過中醫都只是治到一陣, 中醫話好多嘢都要介口...但有時都好難避免呢...

臻媽,
你的嚴重情況到那程度呢, 現在情況如何呀 ? 俾d 心得呀 ?
請pm我呀, thanks.

原文章由 臻媽 於 08-8-12 16:37 發表
我本身係濕疹長期嚴重患者, 近幾個月開始睇中醫, 覺得睇中醫最有效!!!!

[ 本文章最後由 myson_mathew 於 08-8-12 18:15 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

由4月開始睇到而家, 頭1個月1個禮拜睇1次, 之後2個禮拜1次, 每次2劑藥, 之前我D手指同腳痕到想斬咗佢, 仲周不時"R"到流哂血水, 我試過有D同事以為我燙傷咗, 當時好嚴重, 西醫已經睇咗十幾年, D藥膏搽到"純"哂, 我本身係對天氣(溫度/濕度)敏感吧!!! 而家都未完全斷尾, 初初我都仲有邊食中藥+日日要搽西藥膏, 但而家係天氣真的變我好厲害時先覺痕要搽藥膏吧!!!! 至於介口, 因我主要係天氣敏感, 所以我無特別介, 我個中醫都只係叫我盡量少食D"毒"嘢, 例如鵝/蝦/蟹 吧!!!!

原文章由 myson_mathew 於 08-8-12 18:11 發表
我近呢年都開始有濕疹, 睇過中醫都只是治到一陣, 中醫話好多嘢都要介口...但有時都好難避免呢...

臻媽,
你的嚴重情況到那程度呢, 現在情況如何呀 ? 俾d 心得呀 ?
我的濕疹出晒係腳, 我覺得好痕之外, 仲好唔雅觀 ...

[ 本文章最後由 臻媽 於 08-8-12 18:30 編輯 ]

大宅

我個囡有濕疹都已經5年啦....唔多唔少都聚埋少少心得....
之前總之聽到有咩可以對付濕疹嘅, 都會去買去整俾我個囡試, 試過紫雲膏, 馬油, 濕疹清, 用"豬油膏"沖涼......都只係短時間對付到, 但時間耐咗, 已經再起唔到任何作用, 有時仲完越用越衰添啊...

後尾有個婆婆叫我煲涼茶俾個囡飲, 十日左右煲一次, 我通常會煲 "金銀花, 白紫草蓉, 白菊花加片糖" / "木瓜薏米水"/"冬瓜煲去濕料"....飲咗兩個月左右, d皮膚真係好咗好多 (touch wood 先)....我又去"bee burts"買咗一樽爽身粉, 同埋一支"diaper cream", 每日個囡沖完涼之後就拍少少爽身粉, 支cream 就如果有起濕疹先搽, 無就唔洗搽.....so far 兩個月啦, 都無再番發......我都知道濕疹係好難斷尾架啦, 我只係希望佢唔好番發就已經好開心架啦....

大宅

唔該晒 ! 之前我中西醫生都睇過, 西醫角度... 除左搽藥膏, 都要保持乾爽, 中醫角度... 要介口 + 清濕毒. 我唸我都會係湯水方面著手. 但真的會手尾長呢...

原文章由 cherrytso 於 08-8-12 21:00 發表
我個囡有濕疹都已經5年啦....唔多唔少都聚埋少少心得....
之前總之聽到有咩可以對付濕疹嘅, 都會去買去整俾我個囡試, 試過紫雲膏, 馬油, 濕疹清, 用"豬油膏"沖涼......都只係短時間對付到, 但時間耐咗, 已經再起唔到 ...

複式洋房

好方法治疗湿疹

紫草
其他名称:藐 茈草 紫丹 地血 紫草茸 鸦衔草 紫草根 山紫草 红石根
主要成分:紫草根含乙酰紫草醌、紫草醌、紫草烷、异丁酰紫草醌、β,β-二甲基丙烯酰紫草醌、β-羟异戊酰紫草醌、3,4-二甲基戊烯-3-酰基紫草醌。新藏假紫草根含β-羟基异戊酰紫草醌、3,4-二甲基戊烯-3-酰基紫草醌。
功能主治:治温热斑疹,湿热黄疸,紫癜,吐、衄、尿血,淋浊,血痢,热结便秘,烧伤,湿疹,丹毒,痈疡。1.清热凉血,解毒透疹 用于麻疹、痘疹、斑疹欲出不畅者、能解热毒而透疹。2.滑肠通便 用于血热而有便秘者,多配清热凉血药同用。
  用法及用量:内服:煎汤,1~3钱:或入散剂。外用:熬膏涂。
  其它:胃肠虚弱、大便滑泄者慎服。

紫草油:(名医秘方)
麻油:一两 紫草:10克 黄白:5克
麻油在锅中煎滚后,加入紫草和黄白,炸到干身。捞起渣。待油冷却后用。
外擦患处,每天几次。
会有脱色,请注意保护衣物。
这个方我BB用两次就痊愈,再没有发过。
还有补充不饱和脂肪酸,也就是鱼油
祝早日恢复健康

子爵府

試下龜0茶/膏啦!飲左冇咁痕

大宅

今日的蘋果日x 有講濕診的成因可能係食物敏感,包括進食雞蛋,牛奶及麵粉製品如麵包及蛋糕等...試吓少食d可能有改善呢!!!

大宅

information 1

資枓也在BK找的,你看看:
以下為一些敏感食物的資料給大家參考:- (以敏感程度的高低而分次序, 最先為最高敏感食物)

乳蛋類
, , 牛油, 芝士, 乳酪, 朱古力及其它奶制類食品
穀麥類
麥皮, , 麵包, 蛋糕, 餅乾....

肉類方面
, , , , ,
海鮮及所有魚類
不要吃沒有鱗的魚, 因為這些魚對所有皮膚有問題的患者來說也是很"".
若不是對魚類有敏感但正在食中藥的人也是不可吃魚的.
中醫師話要少食淡水魚, 特別是大魚及魭魚, 細菌亦較多, 因為淡水魚沒有咸水魚那麼有益, 而且淡水魚屬寒涼性食物, 對損肝腎,有礙其細胞產生免疫力及減低排毒功能, 最好兩三個月才吃一次也ok.

生果類
芒果(是非常濕重的生果), 榴槤, 西瓜, 奇異果, 士多啤梨, 若濕疹起則不要吃太多, 此外, bb在測試後對桃及蘋果是敏感的, 為安全計你可先試食這兩種生果, ok便可繼續食
蔬菜類
南瓜, 西蘭花, 蕃茄(會令咀邊的濕疹嚴重).

菇類
除了猴頭菇外,所有菇類都不可吃因會令濕疹患者皮膚好痕
飲品
不要飲生冷汽水飲品, 這會令體內濕重容易令濕疹番發, 咖啡, 奶茶及酒也不宜
其它
花生, 蜜糖, 燕窩(很高蛋白質), 花膠, 雪耳, 竹筍(是非常毒的, 有皮膚病的人千萬不可吃), 另外, 要減少吃有色素或添加劑的食物,

大宅

information 2

濕疹資料-基本護膚品-滋潤皮膚 (政府健康院醫院最常用的護膚膏)

1. Emulsifying Ointment (
豬油膏)牌子:無特別指定牌子, 政府曾處方Adams Healthcare
價錢: $38-48/500g
功效: 可以洗澡又可以搽面, 滋潤能力最強, 保濕功效好及持久
建議用法: 主要沖涼後或睡前搽, 若用作沖涼要溝少少水混和後才抹在已弄濕的皮膚上, 搽均全身, 而不是直接把它抹上身, 最後用水洗掉便可
用家意見:
-
又經濟又抵用, 冬天用非常滋潤, 尤以在有冷氣的地方用最好
-
質地太笠, 不適合夏天用, bb出汗多的亦不適宜用
-
建議冬天時用或在有冷氣的地方用

2. Aqueous Cream BP
(俗稱冷霜)
牌子: 無特別指定牌子, 政府曾處方Adams Healthcare
價錢: $25-35/500g, $5-8/50g (輕便支裝)
功效: 可一日搽多次, 可用作沖涼或搽面, 滋潤皮膚, 就算搽在bb手或咀邊唔小心食落肚亦不怕
建議用法: 溝少少水混和後塗满bb成身, 由面到腳, 然後就用水洗掉便可.
用家意見:
-
經濟又抵用, 夏天用最好唔笠
-
質地不黏膩,容易塗抹
-
質地稀, 容易被洗掉, 在冬天用時需要較頻密補搽才能保濕
-
不夠滋潤

3.
花士苓(俗稱凡士林)
牌子: Vaseline
價錢: $19-23/49g
功效: 滋潤能力強
建議用法: 有需要時用
用家意見:
-
用途較廣泛
-
當潤唇膏使用最好
-
有石蠟油成分, 不宜多用
-
質地好笠

4. Cetaphil cream(
水份保濕系列)
代理商: 法國高德美GALDERMA (電話: 2824 0333)
產品類別: 保濕霜cream, 保濕液 lotion
價錢: $60-70/100g
網頁http://www.galderma.comhttp://www.cetaphil.com/
功效: 皮膚科醫生多介紹此護膚品給乾燥, 濕疹或有敏感性皮膚的患者用, 性質
愛麗他Oilatum, 一般在萬寧或屈臣氏有得買
有浴油, 肥皂, 皂液, cream等等
不過我用浴油, 在浴盆浸

醫生建議我用Novartis出果隻藥膏(唔知係唔係呢隻elidel) , protopic是給比3歲以上的小朋友

大宅

紫草油個方好似好難做, 有冇d 醫師代做呢?

原文章由 大Bmama 於 08-8-12 22:44 發表
紫草
其他名称:藐 茈草 紫丹 地血 紫草茸 鸦衔草 紫草根 山紫草 红石根
主要成分:紫草根含乙酰紫草醌、紫草醌、紫草烷、异丁酰紫草醌、β,β-二甲基丙烯酰紫草醌、β-羟异戊酰紫草醌、3,4-二甲基戊烯-3-酰基紫草醌。新藏 ...

子爵府

畀面勳章

回覆 #12 myson_mathew 的文章

我朋友都係濕疹好勁,睇中醫教佢每早刷牙後飲2 大枝清水,佢試左半年,開始好好多,而家幾年無返發,但都無停過咁飲?
^.^

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

請各位回應者注意...請勿在此張貼廣告(包括論壇廣告)及任何違規回應...如再有發現...topic將會被del...多謝各位合作!!

大宅

bee burts""diaper cream", very work for my bb son. also, i DIY 紫草go for my bb, very good.

大宅

環保接龍勳章

我有個朋友有嚴重濕疹廿幾年, 佢廿幾歲但隻手好似個阿婆咁

但近一年好咗好多, 佢識咗個自然療法的醫生, 叫佢一定要把肝的毒排走

而且係用天然方法

複式洋房

紫草油

做法简单安全。
买了紫草,用麻油在锅里炸一下就好了。
天然有效。

別墅

原文章由 大Bmama 於 08-8-14 13:06 發表
做法简单安全。
买了紫草,用麻油在锅里炸一下就好了。
天然有效。

紫草在那裏有得買?

侯爵府

我細佬都有濕疹十幾年, 而家睇緊中醫, 但未見有太大進展.
請問你可否pm我有關自然療法的醫生, !
萬分感激!!!

原文章由 bluebb 於 08-8-14 01:11 發表
我有個朋友有嚴重濕疹廿幾年, 佢廿幾歲但隻手好似個阿婆咁

但近一年好咗好多, 佢識咗個自然療法的醫生, 叫佢一定要把肝的毒排走

而且係用天然方法 ...

珍珠宮

之前我嚴重到全身都有

看了這屯門中醫

每天又食又洗 不近兩個月痊癒

雖期中會有少少復發

但又去看几次又好番

不要等等大大鑊才去

這樣較易控制

我和他無利益及親屬關係

只是想幫患者

想試下者可pm給我

不在此替他賣廣告
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

首頁

尾頁

跳至