自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

pls check pm!
原文章由 mvshop8888 於 08-8-19 16:52 發表
之前我嚴重到全身都有

看了這屯門中醫

每天又食又洗 不近兩個月痊癒

雖期中會有少少復發

但又去看几次又好番

不要等等大大鑊才去

這樣較易控制

我和他無利益及親屬關係

只是想幫患者

想試下者可pm給我

不 ...

大宅

20號, 我同個做咗廿幾年護士嘅朋友講起我個女嘅濕疹, 佢教咗我以下幾個方法 :-

一定要戒口
- 白砂糖唔食得, 因為白糖係經過化學漂白, 要轉用黃糖
- 白麵包, 要轉食麥包
- 芝士, 奶類製品, 要轉飲豆奶
- 菇類
- 糖果
- 汽水
- 非常甜嘅食品及生果, 特別係香蕉同提子, 一定唔食得.
一般最少要戒口半年

要加強維他命 A 及 E,
最星期飲一次鮮果汁 :-

萍果一份
西芹兩份
紅蘿蔔兩份

三樣材料榨汁, 我今日整咗, 味道都OK, 可以凍飲架......

佢解釋點解要戒咁多嘢, 因為濕疹係身體嘅免疫系統出現咗問題, 而以上嘅食品都會有過敏源, 而有濕疹嘅人食咗, 依D唔好嘅致敏源就會令到免疫系統停止運作4個小時, 尤其係糖份, 身體要6個小時先可以分解到架......

有濕疹嘅人, 平常人一日飲1公升水, 佢地要飲1.25公升, 比人要多四分一.....可以包括湯水, 果汁....

而平時亦都可以照常煲涼茶啦, 例如 金銀花, 白菊花, 紫草蓉煲片糖 / 木瓜雪耳薏米水 / 去濕茶
湯水可以煲昆布海藻大生地, 因為會比較涼, 所以最少煲三個鐘....

而且空氣都好重要, 佢教我市面上有一D香薰油有殺菌作用, 可以嚮屋企放一個香薰, 對濕疹都好有幫助

男爵府

cherrytso,

我囡囡有濕疹, 本身對萍果和紅蘿蔔呢兩樣有敏感, 食後不久, 便會發出, 所以, 唔可以飲果杯鮮果汁, 可唔可以問吓你果護士朋友, 仲有咩野食物可補充及加強維他命 A 及 E??

原文章由 cherrytso 於 08-8-22 15:17 發表
20號, 我同個做咗廿幾年護士嘅朋友講同起我個女嘅濕疹, 佢教咗我以下幾個方法 :-

一定要戒口
- 白砂糖唔食得, 因為白糖係經過化學漂白, 要轉用黃糖
- 白麵包, 要轉食麥包
- 芝士, 奶類製品, 要轉飲豆奶
- 菇類
- 糖 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

原文章由 paltiBB 於 08-8-22 16:35 發表
cherrytso,

我囡囡有濕疹, 本身對萍果和紅蘿蔔呢兩樣有敏感, 食後不久, 便會發出, 所以, 唔可以飲果杯鮮果汁, 可唔可以問吓你果護士朋友, 仲有咩野食物可補充及加強維他命 A 及 E??

...

咁就要買維他命 A / E 丸俾佢食架啦....我唔係成日見到佢架......我都係咁啱上次聽講座先見到佢架咋

別墅

Hi myshop8888
Pls PM me the info of the 屯門中醫. Thank you.

原文章由 mvshop8888 於 08-8-19 16:52 發表
之前我嚴重到全身都有

看了這屯門中醫

雖期中會有少少復發

但又去看几次又好番

不要等等大大鑊才去

這樣較易控制

我和他無利益及親屬關係

只是想幫患者

想試下者可pm給我

不 ...

男爵府

原文章由 bluebb 於 08-8-14 01:11 發表
我有個朋友有嚴重濕疹廿幾年, 佢廿幾歲但隻手好似個阿婆咁

但近一年好咗好多, 佢識咗個自然療法的醫生, 叫佢一定要把肝的毒排走

而且係用天然方法 ...

我有個朋友都係用自然療法,都係好好多,已經唔洗點介口添

翡翠宮

自然療法會唔會好貴架?可以比d資料我嗎?

原文章由 prettysnow 於 08-8-24 15:47 發表

我有個朋友都係用自然療法,都係好好多,已經唔洗點介口添

大宅

上次我生到全手及頸一粒粒, 好痕的, 去咗永安bb部, 買咗隻
"mus......" 的濕疹膏, 沒藥性的, 好似係向日葵花精華, 好有效.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

禁止發言

男爵府

cherrytso,

但我果囡只得22個月大, 食唔到維他命丸???

原文章由 cherrytso 於 08-8-22 20:53 發表

咁就要買維他命 A / E 丸俾佢食架啦....我唔係成日見到佢架......我都係咁啱上次聽講座先見到佢架咋
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

珍珠宮

近半年用自製的紫草皂,紫草油

效果不錯

有興趣PM給我
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

民房

可否pm給我?thx a lot

原帖由 mvshop8888 於 08-8-19 16:52 發表
之前我嚴重到全身都有

看了這屯門中醫

雖期中會有少少復發

但又去看几次又好番

不要等等大大鑊才去

這樣較易控制

我和他無利益及親屬關係

只是想幫患者

想試下者可pm給我

不 ...

男爵府

我平時都有煲金銀花+白菊花但就用冰糖唔係用片糖,唔知有無分別呢?

原帖由 cherrytso 於 08-8-12 21:00 發表
我個囡有濕疹都已經5年啦....唔多唔少都聚埋少少心得....
之前總之聽到有咩可以對付濕疹嘅, 都會去買去整俾我個囡試, 試過紫雲膏, 馬油, 濕疹清, 用"豬油膏"沖涼......都只係短時間對付到, 但時間耐咗, 已經再起唔到 ...

複式洋房

可以試飲"小麥草",我自己飲完一個星期,明顯有改善,呢個方法係自然療法醫生教

子爵府

我d濕疹生喺個頭度...個頭成日好痕...可以點 ?? 搽紫草油咪會油立立囉....之前有睇西醫, 但間唔中會番發...依家餵緊人奶又唔敢食西葯~

別墅

其實我個大仔小時候都有濕疹的,
試過好多方法都唔得,
包括睇醫生,不擦藥膏,
就會好快翻發,攪到冇攪好訓,
最後我阿媽(她都是聽d老一輩人講的)叫我試下
用野生的臭花(馬纓丹)加鹽煲水沖涼,沖左幾次之後,真好好番晒。
而我家姐都有個朋友都是受濕疹困擾多年,
咩方法都試過,
最後也是經其他人告訴他試下呢個方法後,
又好番晒。(後來我地至知道我地係用同一個方法)
還有我有個表姐,
他就不是患濕疹,
但可能年紀大了,
身體機能有些改變,
唔知食左咩野,攪到周身敏感,
擦藥膏都冇用,
最後他又試左這個方法,
又ok喎,止癢。

馬纓丹這種花,
雖然我剛才上網查這種花,
如果誤食就好容易會中毒馬纓丹,
但它也有藥用價值。
我自己就覺得沖涼ok,
又不是拿來飲,
所以大家如果試過好多方法都唔得,
不妨試下呢個方法。

希望可以幫到大家!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

臭花(馬纓丹)加鹽煲水沖涼?? 可分享多一些資料嗎? 例如臭花(馬纓丹)喺邊度買? 份量
點煲?

原帖由 IRIS91 於 09-8-9 00:23 發表
試過好多方法都唔得,
包括睇醫生,不擦藥膏,
用野生的臭花(馬纓丹)加鹽煲水沖涼,沖左幾次之後,真好好番晒。
...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想問下莞茜煲水沖涼得唔得

男爵府

我都想同個仔試下得唔得,請問係邊到買臭花,用幾多分量,點煲要沖幾多次見效?

原帖由 IRIS91 於 09-8-9 00:23 發表
試過好多方法都唔得,
包括睇醫生,不擦藥膏,
...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至