跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿女平時都唔like食粥,但係搵嘢氹都肯食,
但係這兩日點都唔肯食,試過比粉都一樣,只肯
食大人嘢,所以全日只好比奶佢飲,但係佢大個
了唔可以淨飲奶,唔通真係比大人飯佢食咩,佢
都未必食到咁多啦!各位媽媽有無同樣經歷?
請分享下.

子爵府

我個b都係咁,惟有煮到d飯爛d,剪碎d餸撈飯食.

大宅

我個囝都係一樣呀,之前都仲可以氹下肯食,而家NE焦已經吾得喇,都頭痛緊NE個問題

--------------------------------------------------------

別墅

好媽媽勳章

亞囡之前都試過咁呀, 唔肯食粥, 我頭都大埋, 之後我有個friend同我講會唔會亞囡係想食d有咬口d的野, 俾佢一言驚醒左, 我第2日就整爛飯仔, 好彩亞囡好肯食 , 所以果排餐餐爛飯。之後過多一個星期多, 再試俾返粥佢, 佢又肯食啦! 依家就有時爛飯、有時粥。
不如你地都試下, 希望work啦!

複式洋房

爛飯仔點整架?有無加肉同菜同調味, 請指教!
原文章由 KamMckay 於 08-8-19 09:22 發表
亞囡之前都試過咁呀, 唔肯食粥, 我頭都大埋, 之後我有個friend同我講會唔會亞囡係想食d有咬口d的野, 俾佢一言驚醒左, 我第2日就整爛飯仔, 好彩亞囡好肯食 , 所以果排餐餐爛飯。之後過多一個星期多, 再試俾 ...

別墅

好媽媽勳章

我的做法是將湯, +菜+肉, 煲熟先, 再加飯煲一陣, 我唔落調味的。

原文章由 Utopie 於 08-8-19 10:50 發表
爛飯仔點整架?有無加肉同菜同調味, 請指教!

複式洋房

請問你用咩整湯? 啲米係咪要加多啲水呢?
原文章由 KamMckay 於 08-8-19 12:18 發表
我的做法是將湯, +菜+肉, 煲熟先, 再加飯煲一陣, 我唔落調味的。

別墅

好媽媽勳章

我係用普通屋企的湯(骨湯、雞湯、魚湯咁啦 - 除非是有d藥材或者材料我覺得太細唔好俾住啦), 唔落salt先留起d俾bb明天用。我屋企無再加多啲水呀, 如果你驚硬可以加多d水又或者煲的時候煲多一陣。
我見有其他人係好似煮粥咁但係落少d水咁, 應該都得嫁。

原文章由 Utopie 於 08-8-19 15:45 發表
請問你用咩整湯? 啲米係咪要加多啲水呢?

複式洋房

謝謝您!
原文章由 KamMckay 於 08-8-19 17:23 發表
我係用普通屋企的湯(骨湯、雞湯、魚湯咁啦 - 除非是有d藥材或者材料我覺得太細唔好俾住啦), 唔落salt先留起d俾bb明天用。我屋企無再加多啲水呀, 如果你驚硬可以加多d水又或者煲的時候煲多一陣。
我見有其他人係好似 ...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

樓主 :
你個b 先前會唔會食包左..所以唔恨食反仔
or ,,地方,,唔很坐定定食咁呀
因為我個女之前又係咁..成日都為有被奶佢飲
點知個次返去健康院被姑娘嘈,,你個女已經一yrs 啦..((重要每日4-5 餐奶,,))
唉..為有同佢改左時間..食反之前唔會被野佢食
以家ok 架,,不過佢都係咁會坐定定同你食,,
一路玩一路食,,我會被半個鐘時間佢...如果過左.我唔會再被佢食,,

大宅

我囝囝係見到碗粥or飯好似好驚咁,有時用手蓋實個口或者塞d手指入口塞實吾比你餵,有時氹下都餵到幾啖or半碗,有時就發曬脾氣,有冇人bb係咁,都吾知佢乜事...

--------------------------------------------------------

大宅

我囝囝係見到碗粥or飯好似好驚咁,有時用手蓋實個口或者塞d手指入口塞實吾比你餵,有時氹下都餵到幾啖or半碗,有時就發曬脾氣,有冇人bb係咁,都吾知佢乜事...

大宅

伯爵府

牛年勳章

我家 BB 只喜歡一齊吃飯時喝細半碗湯,
飯只吃幾湯匙,
然後又搖頭,又示意"飽",要落地。

每日仲食緊五餐奶,唔okay!

複式洋房

我個b原本1歲前只肯食奶,每日4餐8安,之前睇3個兒科都話剩食奶有增磅就ok,但後來機緣巧合,遇到第4個兒科醫生(專做營養),佢話唔妥,因為食奶太多同唔食固體會影响多方面發育,佢教我減一半奶(佢另外有開維他命同腸胃藥),如是者餓過2日,阿b開始食野,兩星期後,阿b食1餐糊(大人碗)2餐粥(1.5-2碗),奶3餐(每餐2安),我覺得遇到一個好好既醫生,我真的很感謝她,我如果早d遇到佢,我一定唔會比阿b食咁多奶,我而家仲睇緊佢,因為減奶唔可以亂減,要有醫生睇住會安心好多。

男爵府

我個女之前一日都只係肯食幾啖粥, 近排乜都唔食, 食乜都吐出來, 又發晒脾氣, 掃開D食物, 平時最鍾意食嘅麥包, 蛋糕, 生果都唔食, 淨係飲奶, 唉! 佢D飲食問題真難搞呀!!!

複式洋房

你好!

咁你bb幾時開始唔食其他嘢,到現在都只肯飲奶?
我隻豬都係好難攪,一時一樣,今日肯食唔代表
明天都肯食果樣嘢,最肯食就係麵包,屋企人都叫我放開d,
既然佢唔食粥同粉,何必要迫佢,包都可以飽肚姐,我宜家
都睇開左,無咁執著.

別墅

回覆 #1 wanwan416 的文章

my BB girl is eating the same food as her 3 yrs old brother. i.e. rice / spaghatti with some other dishes. just chop into smaller pieces, i think it is ok.

首頁

尾頁

跳至