單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我男友月頭過咗身。得返我同1.5歲嘅bb以前係佢俾錢我養我同bb,而家佢突然過咗身,冇咗經濟支柱。我想問如果我同bb去申請綜援,會拎到幾多錢?唔該晒咁多位!

心情低落。。。。

伯爵府

SIUSIUYAN04 發表於 15-11-22 22:29
我男友月頭過咗身。得返我同1.5歲嘅bb以前係佢俾錢我養我同bb,而家佢突然過咗身,冇咗經濟支柱。我想問如 ...

有問題即時求救, 你做得好好 !

詳細你可以上社署網頁睇. 大約 : 兩人生活費 $4300, 租金不能超過 $3300. 另外有好似 $250單親補助金. 大約就係咁了.

社署嘅有關網頁係.....
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/

電話 : 2343 2255

最好盡快打去問問喇.

另外, 有一堆緊急求助熱線, 你可以睇睇呢個 topic 上面嘅資料.

請節哀, 保重身體!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

民房

謝謝你。。。
我唔使租屋。我同屋企人住。
公屋買咗,但我已除名。。因為之前諗住結婚申請公屋。。
而家。。。。唉。。。
我睇其他post,佢地話同屋企人住好似要查埋屋企人。
我覺得好煩。。。所以問下。。
謝謝你

伯爵府

SIUSIUYAN04 發表於 15-11-22 23:43
謝謝你。。。
我唔使租屋。我同屋企人住。
公屋買咗,但我已除名。。因為之前諗住結婚申請公屋。。

係. 除非個社工(其實係社會保障部職工)特別 "樂於助人", 否則, 同住一屋, 就要一齊申請綜援.

如果只得你同小朋友申請, 就要屋企人簽名講(聲)明, 佢地除咗提供住嘅地方比你之外,無金錢物質資助等等, 就算水電煤都要各自分擔. 手續較煩, 所以一般佢地都唔會咁落力嘅.

但係, 佢地睇人亦都好叻, 睇得出邊啲係真正需要特別幫忙嘅, 一般都會盡力嘅.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

民房

好的。謝謝你。。。
我老公25號出殯,搞掂晒佢啲野我會去問下。。
最慘係驗屍報告仲未有。。我唔知佢咩事死咗。
好心痛。。。

伯爵府

SIUSIUYAN04 發表於 15-11-23 20:52
好的。謝謝你。。。
我老公25號出殯,搞掂晒佢啲野我會去問下。。
最慘係驗屍報告仲未有。。我唔知佢咩事死 ...

希望你一切安好, 單親版面頂部, 有啲資料, 抄咗啲你參考.....

有兩個網站, 希望不幸喪偶之人, 有緣獲助......
贐明會
聖匠堂護慰天使

另外, 食環處有一個 "無盡思念" 網站,
https://www.memorial.gov.hk/default.aspx

設立之後, 就可以在紀念你先生的網頁落面, 留低你嘅話語.

希望你可以保持平穏嘅心情, 處理一切.

民房

謝謝你。

大宅

版主我同你情況相似,丈夫11月頭突然離開,早幾日先火化完。我重有兩個仔(5及10歲)重要照顧埋奶奶,現在一個人搵錢4個人用,每月得一萬一千。雖然住緊公屋,叫做有瓦遮頭。
你可以申請一啲援助基金先(博愛、保良局、嗇色園),我亦有申請,你可以搵你條村區議員辦事處有人會幫到你,援助基金表格佢地會有齊晒,有咩唔明又可以問佢地。
希望幫到你!加油努力,要積極地面對!

伯爵府

FANNY0704 發表於 15-12-1 13:42
版主我同你情況相似,丈夫11月頭突然離開,早幾日先火化完。我重有兩個仔(5及10歲)重要照顧埋奶奶,現在一 ...

Fanny0704,

想提醒你一下, 政府宣布了 "低收入在職家庭津貼", 你的情況(除非你們資產超額), 最少每月可得 $2600, 如你奶奶合資格, 可再多 1千. 由十一月起計的, 5月可申請, 到時一次過補發給你們(共7個月津貼, 都幾可觀的); 之後就每月再發放津貼. 請留意新聞報導, 但4人家庭, 5月中就一定可以開始申請了.

祝一切安好 !

民房

回覆 FANNY0704 的帖子

我老公又係11月頭突然死咗。25號火化咗。我琴晚問過區議員了,佢話會幫我寫信去社署。
大家一齊加油啦。。。唉。。。

民房

還有援助嗰啲我一早揾咗明愛
我發覺佢地真係低能。
我話同屋企人住,佢問我,咁經濟應該冇乜大問題啦?
我即刻崩潰,我答佢,唔通我阿哥家姐會俾錢我用,
幫我養個仔呀?唔會架嘛!

痴線。。其實我唔想再揾呢啲人。。
都唔係真心幫人。我驚社署嗰啲又係咁。。

大宅

酸棗仁多謝你提供資料。
SIUSIUYAN04-明白你心情,但無扮法,佢地一定要問清楚你的家庭狀況,有時比佢地串一兩句都要。唔好咁唔開心,你現在最需要是金錢上支持,所以要面對佢地會不停重覆問這些問題。加油!

大宅

引用:還有援助嗰啲我一早揾咗明愛我發覺佢地真係

原帖由 SIUSIUYAN04 於 15-12-02 發表
還有援助嗰啲我一早揾咗明愛
我發覺佢地真係低能。
我話同屋企人住,佢問我,咁經濟應該冇乜大問題啦?
之前我有朋友都問過社署,佢係以一個家庭單位計算,即包括埋同住嘅人,嗰時佢地要我朋友獨立住先可以申請倒

不過實際詳情最好盡快搵社署

子爵府

回覆:請問單親綜援金額

路過,各位加油

大宅

回覆 SIUSIUYAN04 的帖子

申請了未?

首頁

尾頁

跳至