婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

哈哈,又到story time 啦

今次女主角係我國內的朋友,糖糖小姐,話說佢新婚先一個星期,但女家已經好討厭男家!尋晚糖糖小姐就同我facetime呻,覺得好煩⋯⋯

背景:
女主角-糖糖小姐,家庭一般咯,但絕對唔差,可以話無憂米,屋企系村民,有2棟幾層樓收租,佢一直有自己翻工,都算自給自足!平時就整下蛋糕,研究食譜之類

男主角-大笨象先生,同糖一齊好多年,讀書時開始,屋企好有錢,係大陸有好多舖,我地叫佢「舖王」,自己係澳門都有做生意

奶奶-一個好慳的C9,

姑奶-堅持同一個離過婚的男人一齊,生佐對子女,住係自己爸爸其中一間屋,平時一個星期有4日係翻外家,睇樣已經好刻薄果種

所有人都是大陸的!

話說我參加完一個廈門的婚禮即刻趕翻去參加糖小姐的婚禮,當時糖已經同我講:你其實唔應該參加廈門的婚禮,人地的婚禮咁靚,我怕對比好大!
我當時仲話,睇下係咪真的咁大對比

原來糖小姐真的無講笑,個婚禮簡直令我⋯無語!!

lydia2015    發表於 15-11-25 10:01

子爵府

回覆:岳母同女婿講;我地全家都唔會去!

接新娘篇

話說我一早去到糖的家,當時糖已經化佐一個我覺得唔多接受的妝,我忍不住問佢,個化妝師邊度搵,咁差,佢就話係佢好朋友的女朋友,佢好朋友今日要做免費攝影師⋯(聽到呢度我就知道個化妝師是硬啃,算了,女主角可以接受就算)

大家裝好身,準備好遊戲就等大笨象同佢班兄弟⋯
男主到佐,然後我地班姊妹咪開始要開門利市⋯大笨象竟然將開門利師俾佐大姑奶keep,然後我地大概拿到1000人仔的利市時,姊妹繼續話俾多些,如果唔係你接唔到你老婆仔的!
大姑奶就係門外講:我地係得咁多咋!你要就要,唔要我地就走!反正你地誤你地的時間(態度真的好串)
然後我地全場dead air!其中糖某位阿姨就話:得果1000蚊,我比翻你地啦!你以為你俾佐1萬啊!

然後我地班姊妹見到這樣的環境咪開始講其他要求⋯
經過無數次的dead air,新娘終於出場了!糖媽俾佐4對龍鳳鐲俾糖,然後女婿有1條金項鍊,金戒指(都幾粗下)
其他女家親戚都有俾鐲同小項鍊小戒指俾新郎!

然後我地就過去男家了

lydia2015    發表於 15-11-25 10:01

子爵府

金器篇:

去到男家,我地班姐妹仲話:今日糖一定好辛苦,要帶咁多金!
點知道糖係男家只有奶奶俾佐一對好細的龍鳳鐲,好串的大姑奶俾佐一隻好細的金戒指(我目測最多1500蚊)
然後爺爺嫲嫲那些係全部都無金器(當時我地班姊妹已經覺得糖的面色好難睇)

因為男家全部都唔差,大陸的習慣係:如果喜歡你,係會準備金器的!

子爵府

酒樓篇

反正千辛萬苦,終於挨到下午,我地班姊妹就先去酒樓幫手準備回禮之類的東西.
去到酒樓,我見到個佈置真的好想哭!我覺得我朋友真的嫁得好委屈!佢地的佈置好簡陋,然後我就發現除了2圍女家主家席係比較前面,其他女家酒席都是那些邊位,或者好後面!

當時糖媽去到,見到這樣的安排唔開心,然後又聽到自己個女得一對龍鳳鐲,果刻應該好嬲又好心痛!
成個婚禮都真的好簡單!連宋都是!基本係我吃過最差的國內酒席⋯⋯
然後我就聽到班女家親戚係度話:有無搞錯!點解要嫁個咁樣的人?當我地糖糖係咩?
估計係女家所有親戚都生氣了!
其實女家只有10圍左右,係男家包!然後糖媽當時已經同糖講:你又話你地會安排好?這些係咩安排!
反正嬲到糖媽揚長而去⋯

lydia2015    發表於 15-11-25 10:02

大宅

子爵府

新婚後一個星期,糖忍不住打電話俾我呻
話覺得真的好煩!現在全部女家親戚都嫉妒討厭男家!
大笨象仲覺得無問題,之前on居居打電話俾糖媽,話擺酒度有2圍,叫糖媽叫埋親戚吃佐佢!
然後糖媽就直接同個女婿講:我地全家唔會有人會去吃!然後就cut線!
大笨象就覺得糖媽無理取鬧⋯⋯

我問糖,你又話男家親戚好喜歡你的?
糖話係啊,之前99成日都叫我地早些結婚之類!
我問點解婚禮咁簡單,唔係你以前講的那種⋯佢就話本來想搞好些,但6299唔喜歡,話曬錢
問題係婚慶那些其實大笨象絕對俾得起!
大笨象自己係澳門有生意,一個月搵幾萬絕對無問題!
我都唔好意思同糖講:傻妹,你俾人呃佐了!你嫁佐俾一個裙腳仔,仲附送一個麻煩99同刻薄姑奶

lydia2015    發表於 15-11-25 10:02
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-24 03:11

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢個好睇, 追

別墅

追ing

禁止訪問

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

故事暫時只有呢度!
我個人感覺:傻糖真的好傻!明顯男家只是覺得你同我個仔一齊咁耐,知道佢聽話,然後屋企又唔差先叫佢地結婚!
對於呢場咁簡陋的婚禮,我其實feel 到糖好傷心!其實佢地完全可以搞好些,無奈阿99,姑奶話唔好曬錢!
親戚問點解咁少金😶糖就解釋男家全家都好慳,但我地姊妹都覺得:大佬,你其它親戚都算了,爺爺嫲嫲係毛都無條,6299對「龍鳳鐲」真的薄過紙,(因為其中一個姊妹幫手帶鐲的時候唔小心搞到鐲有小小變形)6299又不是好窮,如果鍾意糖,起碼都有一對鐲同一個豬牌仔啦(我地果邊係有呢種講法!)

子爵府

引用:最緊要未比人攪大個肚咁都仲可以離婚走人

原帖由 ky0416 於 15-11-23 發表
最緊要未比人攪大個肚
咁都仲可以離婚走人
肯定唔會離婚了!先岩結婚⋯
不過我地那些姊妹基本都覺得,嫁呢種男人把鬼!又不是窮,但對自己唔好!

子爵府

同場加映廈門婚禮!

因為我係參加廈門的婚禮,再參加糖,糖同廈門妹都是認識的!但待遇真的天同地比!

廈門妹老公家庭一定無大笨象那麼好,但廈門妹的老公就對廈門妹好好!
廈門妹場婚禮係超級夢幻!而且準備結婚的東西時,廈門妹同佢老公一齊飛過來香港,我同佢地一齊shopping!
我開頭以為廈門老公好有,因為廈門妹睇中什麼,佢老公都係一句:買!買!買!
廈門妹買了4對貴鞋襯佢4個造型,仲有1個chanel boy,一個lv還是miumiu(我忘記)

然後佢地去睇戒指,廈門妹因為好瘦,所以戴70-80份感覺已經好大!但佢老公就堅持買一卡俾佢,話這是完整的愛!

反正對廈門妹真的好大方!婚禮之後廈門妹講我知,其實她老公不是很有錢,基本這次婚禮的洗費都是他之前草落的!本來廈門妹都話要慳些,但佢老公堅持俾最好的俾佢!(但佢老公係極度慳自己的)

婚禮上廈門妹同老公互送禮物,廈門妹送佐隻mido俾佢,話見到佢的錶已經好舊,面都花曬!廈門老公就送佐一本handmade的相冊,答應自己每年要同老婆去一次5日的旅行,每年都有一個袋,反正就是答應一定俾最好的俾佢老婆!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-24 03:13

子爵府

引用:金器篇:去到男家,我地班姐妹仲話:今日糖

原帖由 nanananana 於 15-11-23 發表
金器篇:

去到男家,我地班姐妹仲話:今日糖一定好辛苦,要帶咁多金!
同我處境好似呀!

我女家都係普通打工人,但金器係贏男家9條街。
女家送左4對龍鳳鈪+4條金頸鏈比我(仲未計其他鑽石飾物)。
男家只係得6299送左1對龍鳳鈪+大伯1對金耳環(對鈪有$3xxx係我老公比錢,我知係因為我6299叫我一齊去揀(但其實最尾都唔係我揀啦當然),我老公簽咭,跟住我99只比返$25000齊頭我老公)。男家仲要係佢地好自豪嘅所謂大家族,但其他長輩冇一個有送金比我或老公,even好親嘅大伯父都只不過係比$1000人頭嘅人情

幾時先上到車.....

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-23+發表

原帖由 c.hutchson 於 15-11-23 發表
同我處境好似呀!

我女家都係普通打工人,但金器係贏男家9條街。
你應該明白糖媽的憤怒!
我地當時都大跌眼鏡⋯大佬,對龍鳳鐲薄過紙!個姊妹話佢真的好細力都變形

子爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-11-23 發表

原帖由 nanananana 於 15-11-23 發表
你應該明白糖媽的憤怒!
我地當時都大跌眼鏡⋯大佬,對龍鳳鐲薄過紙!個姊妹話佢真的好細力都變形:h ...
完全明白

不過都好嘅,我依加係男家講句野都大聲d 同埋以後佢地男家有咩喜慶野,我都會識做。

pbxmas25    發表於 15-11-28 10:53
幾時先上到車.....

男爵府

2018復活節勳章

精彩! 精彩!

伯爵府

真係好可憐,咁樣比自己老公欺騙左,簡直不是男人

複式洋房

個女仔好慘

子爵府

引用:真係好可憐,咁樣比自己老公欺騙左,簡直不

原帖由 M.A.C 於 15-11-23 發表
真係好可憐,咁樣比自己老公欺騙左,簡直不是男人