嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人睇過佢? 我BB早幾日法國醫院出世就係佢跟, 呢個醫生係咪唔係咁得? BB出世第二晚, 發現到BB右眼腫哂, 眼底有乾左既血絲, 問葉健星佢話冇事, 到第三日流眼水問佢佢又話冇事, 而家番到屋企, 囝囝隻右眼就流哂眼膠, 抹出黎係啡色呢, 似係發左炎, 好擔心, 聽日先睇醫生希望唔會太遲吧。

而家做兒科駐院醫生係咪都係咁求其? 提議媽媽如果準備去法國生BB, 搵定個兒科醫生喔。

大宅

回覆 kimib 的帖子

just in case may need urgent to doctor treatment!!!

大宅

回覆:kimib 的帖子

你唔好彩,葉健星係兒科最差既一個医生,佢係唯一一個冇病人會等睇佢,其餘既兒科医生都要等個幾兩個鐘

Vinccy    發表於 16-2-25 21:03

大宅

等明天睇医生,似係發炎

大宅

唔好再睇葉健星,轉睇其他兒科医生

大宅

kimib 發表於 15-11-23 18:11
有冇人睇過佢? 我BB早幾日法國醫院出世就係佢跟, 呢個醫生係咪唔係咁得? BB出世第二晚, 發現到BB右眼腫哂, ...
法國蔡榮豪醫生好好,但要開診前半小時開始可以掛好,但起碼等兩三個鐘

大宅

引用:唔好再睇葉健星,轉睇其他兒科医生

原帖由 annababe 於 15-11-23 發表
唔好再睇葉健星,轉睇其他兒科医生
我都吾好彩,睇左葉健星呀!唉..

大宅

回覆:栢栢媽媽 的帖子

係唔係要預約,可否即曰睇

大宅

kcshing1 發表於 15-11-24 09:33

預約要一兩日先有得睇!

大宅

kcshing1 發表於 15-11-24 09:33

你可以walk in當日睇,開診前半小時開始掛號!

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家意見, 頭先睇左醫生啦, 係bb淚線未通, 俾左支眼藥水。聽醫生語氣, 其實呢個情況都有d普遍, 都唔明點解葉健星咁簡單既野都睇唔出黎, 希望法國醫院唔好再俾佢掛牌, 唔好繼續害初生嬰兒。

男爵府

回覆:法國醫院駐院兒科醫生葉健星

我7月喺法國醫院生B,咁醫生問我有冇想搵邊個兒科,我話冇,跟著佢就比左葉醫生我..咁Bb出世時,右眼眼皮瘀黑,眼白有紅點,似喺微絲血管爆左(但住醫院幾日,都冇同我講話眼白紅左,我返到屋企先睇到))第1,2日葉醫生同我講,可能係出世時夾瘀左,但第3日同我講,話喺胎記..當時一刻情緒好低落,因都幾大範圍...最後去健康院檢查,健康院醫生同我講,話唔似胎記,似瘀左,1個月後應該會散。
作為兒科醫生,咁都睇唔到為係胎記定係瘀傷?到出院嗰日,我臨走都問多佢1次,係咪肯定係胎記?佢又答我,要大d先睇得出我覺得佢經驗唔夠,亦唔夠細心。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

葉係垃圾,無愛心唔好做兒科,我係法國生,唔好釆係佢跟我bb,我第一胎無經驗,爭啲俾佢嚇死!千祈唔好睇佢,不知所謂!

珍珠宮

我細仔出世又係跟佢, 佢真的好影響心情, 我係第二胎,,都比佢吓親。
態度又麻麻, 產婦情緒好影響呀!

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

我囡係法國醫院出世都係葉健星跟我都覺得佢👎🏻👎🏻👎🏻

大宅

認識瑞士牛牛第一回

好擔心呀,我Bb 剛出院,明明揀左馬醫生架,點知醫院比錯我!我見比左我就算,而家見到個個都講佢好差

大宅

我睇過這個醫生一次,態度又差,睇完又唔好,後來轉了睇,胡醫生,連胡醫生都話,唔好再食佢開藥,証明,這個葉醫生幾有問題

伯爵府

虎到金來勳章

呢個係個超級差既醫生,斷估証藥唔到效。

男爵府

呢個醫生我仔都睇過,簡直係用黑星嚟形容

大宅

我啱啱睇佢
宜家先知咁多人話佢唔好
唔怪得之星期六都可以walkin睇到兒科
(而門診寫住「蔡榮豪預約已滿」)
我個女燒到39度
佢一黎就話要塞肛
睇完喉嚨同耳仔
就話喉嚨發炎要食抗生素(一黎就用抗生素?)
但全程無用過聽筒再檢查過
就叫我們走,我完全反應唔切

攞藥至嚇一跳
成袋藥8支
收成千元
從未試過睇醫生有咁多藥同咁貴
有「被劏」的感覺

首頁

尾頁

跳至